Ratasepp sihib kümnekordsel ultratriatlonil aega alla 100 tunni

Rait Ratasepp
Rait Ratasepp tutvustas hooaja teist suurkatsumust rattapartneri Hawaii Expressi esinduses. Foto: Jakob Meier

Ultrasportlane Rait Ratasepp avaldas täna Hawaii Expressis oma hooaja teise suurkatsumuse. Nimelt stardib ta 23. augustil Šveitsis IUTA maailmakarika etapil päevases formaadis tehtaval 10-kordsel ultratriatlonil. Ratasepa eesmärk on finišeerida iga päev ajaga alla kümne tunni.

Šveitsi võistlusrada ei ole Ratasepale võõras. Varasemalt on ta seal võistelnud nii päevases formaadis viiekordsel ultratriatloni kui ka katkematus ja päevases formaadis kümnekordsel ultratriatlonil. Viimane neist viiekordne ultratriatlon 2022. aastal, mil Ratasepp finišeeris viiel järjestikusel päeval ajaga alla kümne tunni. Toonase võistluse finiš ajaga 49:32:49 tähistas ühtlasi ka päevases formaadis viiekordse ultratriatloni uut maailmarekordit.

Tänavu kahekordistab Ratasepp võistlusdistantsi, ent jätab ajalise eesmärgi samaks: lõpetada 3.8 km ujumine, 180 km rattasõit ja 42.2 km pikkune jooksudistants kümnel järjestikusel päeval alla kümne tunni. Kui suuta iga päev eesmärki täita, alistaks ta sel distantsil maagilise saja tunni piiri.

Ratasepa sõnul ei erinenud võistluse ettevalmistus möödunud aastate omast, ent siiski leiab erinevuse statistikast. „Viimase viienädalase treeningtsükli raames tegin seitse 183 km pikkust rattasõitu ning andmete võrdlus näitas, et võrreldes eelmise aastaga on rattasõidul kümmekond vatti rohkem võimsust. Seega eeldus, et mul õnnestub samal rajal sõidetud ratta aegadest kiirem olla, on olemas,“ jagas Ratasepp.

Sportlane tunnistab, et tegemist on keerulise ettevõtmisega, sest juba 2022. aastal tehtud viiekordsel ultratriatlonil oli 50 tunni ajapiiri alistamine minutite küsimus. „Eesmärk sõltub palju ilmast, suurimat mõju omab sooritusele vihm, aga ka võimalik kuumalaine, mis Euroopas praegu levimas. Vihm mõjutab kõige enam sooritust rattal, sest rattarajal on kolm 180kraadist tagasipööret, kus tõmban hoo nulli. See saab olema üks kriitilisemaid kohti.“

Ratasepa hooaja suurtoetajad on Kat-Metal ning Ferroline Grupp.