Personaaltreener – vormilooja või tugiisik?

Personaaltreener
Foto: Shutterstock.com

Ühele sobib rühmatund, teisele iseseisev harjutamine, mõnele hoopis personaalne juhendamine. Miks personaaltreeneriga treenida, mida see võimalus endast kujutab ja kuidas sobivat treenerit valida, küsisime treenerite tiimilt, kes on koos tegutsenud ligi kümme aastat. Nad peavad lisaks kehalisele vormile oluliseks ka seda, et treenija teeks elus suuremaid muudatusi, sest ainult nii on võimalik saavutada püsivaid tulemusi.

Miks kasutada personaaltreeneri abi? 

Mark Sermat: Personaaltreener on inimene, kes tegeleb teiste aitamisega päevast päeva ja on seda teinud juba aastaid. Ta on kui lihast ja luust YouTube, ning suudab oma teadmistest ja kogemustest välja sõeluda just selle õige info, mida kliendile on vaja. Ta on spetsialistina kogum teadmistest treeningu, toitumise ja elustiili planeerimise kohta. 

Kellele see võimalus sobib? 

Triin Timmermann: Treenerist on abi nii algajatele kui ka edasijõudnud treenijatele. Algajate puhul on suur eelis see, et personaaltreeneriga õpivad nad harjutusi sooritama õige tehnikaga ja tänu sellele arenevad nad kehaliselt kiiremini. Edasijõudnud treenijaid juhendab personaaltreener turvaliselt uuele tasemele ilma, et sellega kaasneks vigastuste oht. Enamik personaaltreenereid on omandanud toitumisnõustaja eriala ja kindlasti on ka kaalulangetajatel väga hea sellise treeneriga koostööd teha, kuna korraga saab juhiseid nii treeningute kui ka tervisliku toitumise kohta. Eriti olulisel kohal on aga ühistööna tekkiv positiivne hoiak, mis motiveerib olema iseenda parem versioon.

Personaaltreenerid
Treenerid (vasakult): Kaisa Torn, Marcus Lauri, Monica Lauri, Mark Sermat, Triin Timmermann, Igor Burdin, Katrin Pärt ja Rauno Rikberg Foto Harri Harrison (Harrisonifoto)

Millistel põhjustel enamasti personaaltreeneri poole pöördutakse

Igor Burdin: Suurem osa inimesi tuleb personaaltreeneri juurde eesmärgiga langetada kehakaalu. Nad soovivad teha seda tervislikult, aga ei tule sellega ise toime. Vahel on inimestel soov kaotada kaalu kiiresti ja konkreetseks kuupäevaks või sündmuseks. Sellisel juhul on personaaltreeneril tähtis roll abistada ja suunata, et klient endale kiirustamisega hoopis liiga ei teeks. Vormi tahavad enamasti parandada inimesed, kellel kehakaaluga probleemi pole. Nad soovivad paremad välja näha, jaksata kergema jalaga trepist kõndida, pikemalt madalama pulsiga joosta, taas oma lemmiksporti mängida ja tugevamaks saada.

Millistes aspektides personaaltreener nõu annab? 

Monica Lauri: Personaaltreenerite profiil võib olla väga erinev. Mõned personaaltreenerid töötavad edukalt life coach’inaja suudavad pakkuda väga põhjalikku teenust. Kui inimene vajab mitmekülgset abi ja soovib oma elus suuremaid muutusi teha, sobivad temale just sellised treenerid. Sellisel juhul on plaanis nii füüsilised treeningud, toitumisnõustamine kui ka arengut toetavad vestlused või teraapiaseansid. Klassikaliselt aitavad ja toetavad kõik personaaltreenerid inimest oma kehalise vormi parandamise ja toitumise muutmise juures. Oluline on, et treenerit valides kaardistaks igaüks teadlikult oma vajadused. Koostöö sujub, kui treeneri ja kliendi vahel on usalduslik kontakt: ainult siis ilmnevad tegelikud vajadused ja see, kui palju spetsialist üldse aidata saab. Aidata ja toetada saab ainult neid, kes seda ise tahavad.

Mis on personaaltreeneriga ja rühmas/iseseisvalt treenimise erinevused?

Igor Burdin: Rühmatreeneriga võrreldes pühendab personaaltreener kliendile kogu oma tähelepanu ja tegeleb temaga terve tunni. Koos pannakse paika eesmärgid, mille poole püüelda. Personaalses tunnis saab treeningvahendeid tõhusamalt kasutada, ja kui tekib küsimusi, saab need kohe lahendada. Koos personaaltreeneriga tegeletakse ka toitumise ja elukvaliteedi parandamisega.

Iseseisvalt treenides on väga raske enda tehnikat kõrvalt näha. Teadmiste ja kogemustega treener aitab tehnikat korrigeerida, et inimene sooritaks harjutuse kõige tõhusamalt ja et vigastuste oht oleks võimalikult väike. Paljudele treenijatele on vaja kedagi, kes treeningu jooksul motiveeriks ja julgustaks veel rohkem pingutama. Personaaltreener on tugiisik, kellele räägitakse ka oma muredest ja rõõmudest.

Personaaltreener
Foto: Shutterstock.com

Kui suur on erinevus tulemuste saavutamisel? 

Igor Burdin: Kõige suurem roll eesmärkide saavutamisel on loomulikult inimesel endal. Personaaltreener annab kõige tõhusama viisi, kuidas eesmärgi poole liikuda. Ta toetab ja motiveerib rasketel hetkedel ja kui vaja, teeb korrektuure. Väga paljud inimesed, kes on mitu korda erinevaid dieete proovinud, on lõpuks jõudnud personaaltreenerini ja saavutanud soovitud tulemuse, rohkemgi veel – hea enesetunde, valuvaba alaselja ja õlavöötme, rohkem energiat jne.

Mille põhjal valida endale sobiv personaaltreener? 

Kaisa Torn: Treeneri valik tundub keeruline, aga tegelikult on see üsna lihtne. Väga oluline on, et treener oleks lisaks motiveerivale välimusele ka kogemustega ja teadlik. Hea oleks, kui ta töötab sinu kodu või töö lähedal, sest sellega hoiad aega kokku. Rohkem aega võrdub vähem stressi ja tugevam tervis, mis annab tulemustele palju juurde. Treeneri tuntus ei tee temast parimat, vaid enda treeneri leiad, kui sa ta enda ellu kutsud. Sa hakkad märkama kirjutisi treenerite kohta ja oma spordiklubis käies saad uurida eri võimaluste kohta. Kirjuta endale üles, millist treenerit sa enda ellu soovid, ja sellisel kujul ta õigel ajal tulebki. Uuri treeneri kohta täpsemalt kodulehe või sotsiaalmeediapostituste kaudu, võta temaga ühendust, usalda oma sisetunnet ja alusta.Sa saad alati oma otsust muuta ning ikka ja jälle uuesti valida.

Kui palju personaaltreeneriga treenida ja millise kuluga arvestada? 

Katrin Pärt: Treeneriga kohtumise regulaarsuse valib klient ise, aga soovitatav on esialgu treenida koos vähemalt kaks-kolm korda nädalas, et harjutuste tehnika ja põhitõed selgeks õppida. Iseseisvad treeningud ja puhkepäevad pannakse paika kliendi nädalaplaani järgi. Treeningutega alustades võiks treenida üle päeva, et lihased jõuaksid järgmiseks treeninguks taastuda. Mõne aja möödudes saab nädalaplaani rohkem treeningpäevi lisada. Personaaltreeningu hind jääb 25–50 euro piiresse, ent sellele lisandub klubipääsme hind.

Vaata ka personaaltreener.ee

Sobivat personaaltreenerit otsides

Veendu, et treener oleks kvalifitseeritud – et ta oleks läbinud vastava õppe ja et tal oleks olemas sertifikaat, mis seda kinnitab.

Tea, milline juhendamisstiil sulle sobib – valitud treener peaks sinu isiksusega klappima ja olema sulle abiks viisil, mis sind motiveerib.

Uuri treeneri kogemuste kohta – küsi infot treeneri pädevuse ja edukuse kohta temalt endalt või teistelt, kel temaga kogemusi on.

Tea, mida vajad – mõtle läbi, kas sul on erivajadusi, ja anna neist treenerile teada.

Võta valimiseks aega – enne kui oma vormi ja tervise osaliselt kellegi teise kätesse annad, vaata põhjalikult ringi ja veendu oma valikus.

Allikas: bodybuilding.com.

Tekst: Kadri Kütt