Taipoks sobib enesekaitseks, parema füüsilise vormi saavutamiseks või parandamiseks

Ringis on Andra Aho

Taipoks ehk muay thaion võitluskunstina omapärane just selle poolest, et kasutatakse kõiki kehaosi, ka põlvi ja küünarnukke nii treeningutel kui võistlustel. Muay thai’d on hea harrastada nii enesekaitseks, kui ka parema füüsilise vormi saavutamiseks või parandamiseks.

Taipoksi maailmameister ja treener Kevin Renno  

Kevin, selgitage algajale – miks poks ja kuidas võtta inimestel maha hirmu poksitrenni ees?

Võitlussport on asi, mida ei tasuks karta. See annab inimesele enesekindlust, keegi ei pea seda tegema alati võitlustasemel. See on väga hea alternatiiv tavalistele jõusaali- või rühmatreeningutele. Lisaks heale füüsilisele vormile saab inimene head enesekaitseoskused ja mis paremat trenni saaks veel tahta. 

Kuidas alguses? Tuleb kohe osta endale varustus? On esimene trenn tasuta?

Üldiselt on igas spordiklubis esimene trenn tasuta. Varustust otseselt keegi endale ostma ei pea, aga üldiselt inimesed tahavad seda teha, sest ühiskondlik varustus kipub halvasti lõhnama ja kõigile meeldib enda varustus. 

Sobib võitlussport kõigile? Kui noor on kõige noorem võitlusspordiga tegeleja teie klubis ja kui vana on kõige vanem?

Kevin Renno

Kõige nooremad tulevad kuskil 5-6-aastaselt, aga me ise eelistame alates 7-aastasest. Kui võrrelda eesti ja vene peresid, siis venekeelsetes perekondades on auasi, kui vähemalt poisslaps tegeleb võitlusspordiga pikalt elu jooksul. Eesti peredes on see pigem taunitav, kardetakse liiga palju peavigastusi ja lööke peapiirkonda. Reaalsuses see nii ei ole, meie spordiklubis vähemalt lastetrennides selliseid lööke peapiirkonda ei tehta. Mina olen lugenud, et jäähokit, ameerika jalgpalli ja muid meeskondlikke kokkupuutemänge peetakse ohtlikemaks, kuna seal on rohkem kokkupõrkeid. Kuskilt on mulle meelde jäänud, et keskmisel jäähokimängijal on rohkem peapõrutusi kui keskmisel poksijal. 

Milline on meeste ja naiste osakaal trennis? 

Mõnes grupis on isegi naisi rohkem kui mehi. See on järjest kasvav trend naiste ja tüdrukute seas. See trenn annab hea lihastoonuse ja on hästi intensiivne rasvapõletus. Täpselt see, mida naised trennis taga ajavad. Enamik naisterahvaid ei taha suuri lihaseid ja jämedat jalga. Poks on just see, mis teeb trimmis keha ja kulutab suurel määral rasva.

Madis Areni lugu…

Läksin mõned aastad tagasi taipoksi trenni Keila klubisse Team Moisar, nüüd treenin Tallinnas Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemias. Läksin sellepärast, et sõbrad armastasid igal nädalavahetusel pidutseda, mis mulle hakkas mingil hetkel vastu. Tekitasin endale uue hobi, kuna olin jälginud motivatsioonivideosid ja tahtsin endaga paremini hakkama saada nii füüsiliselt kui ka vaimselt. Minu arvates on taipoks ideaalne, kui soovid kaotada kaalu või tahad tuua keha eelseisva rannapuhkuse ajaks paremasse vormi, ent põhiliselt treenin ikkagi enda keha ja vaimu arendamiseks. 

Minu arust on see täiuslik keha treenimine. See on nii aeroobne kui ka anaeroobne treening ja hõlmab erinevaid lihasrühmi. Ka 60-minutilise koolitusega saan põletada kuni 1000 kalorit. See tähendab, et sulatan rasva, luues samal ajal paindlikkuse, tuuma ja üldise tugevuse. Lisaks sellele, et taipoks pakub mulle suuremat füüsilist jõudu, arendab see vaimset tugevust, nii et olen piisavalt tugev, et ületada takistusi jõusaalis ja väljaspool seda. Taipoksi teekonna edenedes märkan, et see tekitab minus purustamatu sõjavaimu. See annab jõudu kõige keerulisemate hetkede ajal ja mis veelgi tähtsam: ma usun, et sellist jõudu omades ei saa miski mu teed takistada.

Alguses ma ei olnud kõige distsiplineeritum inimene, taipoks on mulle aga õpetanud distsipliini väärtust. Õpin täitma eesmärke ja järgima treeningkava, et areneda võitluskunstide kunstnikuna. Nende tehnikate omandamiseks ei ole otseteed. Peale selle saan aru, kui palju on väärt raske töö, kui näen ennast kasvamas ja eesmärkidele lähenemas. Lisaks sellele, et taipoks pärast keerulist päeva mu meeleolu tõstab, õpetab see erinevates olukordades kiiresti kohanema. See aitab mul paremini toime tulla igapäevase stressiga ja jääda rahulikuks rasketes olukordades.

Tekst: Monika Kuzmina

Fotod: erakogu / Jeff Dojillo