Milliseid toiduained oma menüüsse lisada, et tervem ja tugevam püsida?

puuviljad
Foto: Pixabay

Kui sa veel ei ole pööranud tähelepanu oma igapäevase menüü tervislikumaks muutmisele, siis nüüd on küll viimane aeg seda teha. Miks see oluline on, mida lauale panna ja kappi varuda, sellest räägib lähemalt toitumisnõustaja- ja -terapeut Elis Nikolai.

Kui palju saab toidulaua valikuga tervist mõjutada?

Mina selles ei kahtle, et ma olen see, mina ma söön. Toit on meie kehale kõige olulisem kütus ning meie toiduvalikud mõjutavad kindlasti meie tervist ja heaolu, eriti just pikemas perspektiivis.

Eelkõige aitab tervislik ja teadlik toitumine organismi ja immuunsüsteemi turgutada, et oleksime haigustele vastupanuvõimelisemad, tugevamad ja tervemad. Päris nii, et mõni konkreetne toit kohe mõne kardetud haiguse ära võtaks, siiski ei ole. Seega tasuks teha paremaid valikuid igapäevaselt ja elukestvalt, sest see on vaieldamatult parim ja lihtsaim viis iseenda tervise eest hoolt kanda.

Miks on oluline oma menüü hoolikalt läbi mõelda ning eelistada tervislikke valikuid eriti praeguses situatsioonis?

Eriti just praeguses tervisekriisis, tasuks eelistada värskeid ja töötlemata toite, kuna nendes on säilinud rohkelt vitamiine ja mineraale, mida meie organism haigustega võitlemiseks vajab. Parimad abimehed on kindlasti värsked või külmutatud puu- ja juurviljad, mida tasuks tarbida eriti suure isuga. Menüüs tasuks vähendada töödeldud ja suhkrurikkaid toite, valgest jahust tooteid ning kindlasti mitte liialdada alkoholiga. Eelnimetatute rohke tarbimine mõjub organismile pigem koormavalt ning midagi kasulikku me nendest ei saa.

Artikli autor, koolitaja ja toitumisnõustaja Elis Nikolai
Toitumisnõustaja Elis Nikolai Foto: Liina Notta

Millised on eri toiduainete(rühmade) tugevused, näiteks miks tuleb süüa tsitruselisi, marju jne?

Tsitruselised aitavad immuunsüsteemi turgutada seeläbi, et nendes leiduv rohke C-vitamiin takistab valgevereliblede hävimist. Väga C-vitamiinirohked on ka punane paprika, troopiline puuvili guaava, kiivi, brokoli, tomatimahl ja astelpaju.

Kindlasti võiks menüüsse lisada marju. Marjad (näiteks sõstrad, jõhvikad, pohlad, mustikad) on väga antioksüdantide rohked. Antioksüdandid aitavad võidelda vabade radikaalidega ja mõjuvad põletikuvastaselt.

Ei tasu unustada lauguliste kasulikke omadusi. Eestlastele väga tuttav küüslauk võiks nüüd küll igas köögis olemas olla. Seda supertoitu tasub rohkelt lisada toitudele ning süüa ka toorelt. Kui soovid halvast hingeõhust pääseda, väldi küüslaugu närimist. Näiteks üks lusikatäis mett, kuhu on puistatud peenestatud küüslauk, võiks olla praegusel ajal igapäevane amps. Lisaks küüsaugule on immuunsüsteemi tugevdavad ingver ja kurkum, neil mõlemal on tugev antibakteriaalne toime. Kurkumit saab lisada toidule ning samuti saab valmistada maitsvat ja tervistavat kurkumipiima ehk kuldset piima.

Fermenteeritud ja hapendatud tooted, nagu näiteks hapendatud kapsas, kimchi ja keefir, on kasulike naturaalsete probiootikumide rikkad ning seega hoiavad meie kõhubakterid tasakaalus. Kas teadsid, et 70% meie immuunsüsteemist asub kõhus?

Praegu soovitatakse võimalikult harva poes käia ning osta mitme päeva toit korraga. Millised toiduained võiks siis sellel poekäigul ostukorvi panna ja koju viia?

Kindlasti võiks olla väike varu kuivaineid, aga ka siinkohal saab teha tervislikumaid valikuid. Eelista täisteratooteid (riis, pasta, kaer, leib), kuna täisteraviljades on säilinud rohkem kiudaineid ning neid tarbides püsib kõht kauem täis. Head valikud on ka tatar, kinoa ja kusskuss.

Samuti tasub sügavkülmas asendada poolfabrikaadid külmutatud marjade ning juurviljadega. Lisaks saab sügavkülmas kauem säilitada kvaliteetset liha/hakkliha, rohelist lehtvilja ning juba eelnevalt tükeldatud puuvilju.

Minu köögikappidest leiab veel konserveeritud ube ja herneid, läätsesid, pähkleid, täistera vrappe, juurvilju, muna, maitsestamata jogurtit, juustu ja minu suuri lemmikuid – maheherne krõbuskeid.

Palun anna lõpetuseks üks lihtne retsept, millega võiks oma immuunsüsteemi tugevdada.

Tõeline immuunsüsteemi turgutav smuuti ühele

1 banaan

Peotäis spinatit või kalekapsast (lehtkapsast)

pool klaasi mustsõstraid

veerand klaasi mustikaid

veerand klaasi jõhvikaid

väike jupp ingverit

pool tl kurkumit

pool tl mett

klaas vett

Blenderda kõik koostisosad segamini ja lase hea maitsta!

Tekst: Ajakiri Sport