Revolutsioon spordipesus

Spordipesu

Spordipesu maailmas on viimase kahe aasta jooksul toimunud revolutsiooniline areng. Spordipesu pole enam kaugeltki vaid soe pesu, see on mõeldud kasutamiseks igasuguse liikumise ajal igasugustes tingimustes ja seda täiendab eraldi kihina aluspesu, mis on ise sama funktsionaalne kui spordipesu esimese kihina. Võti seisneb õiges valikus.

Spordipesu juures on kõige olulisem selle võime niiskust nahalt ära juhtida, sest kuiv nahk aklimatiseerub palju paremini. Teiseks peab spordipesu olema funktsionaalne ehk talletama soojust või seda ära juhtima (jahutama). Kolmandaks peab see olema kiiresti kuivav ehk vett hülgav, et väljapoole juhitud niiskus ei saaks koormaks. Neljandaks peaks spordipesu siduma või eemaldama higilõhna, et kandja tunneks ennast mugavalt.

Spordipesu
Prantsusmaa laskesuusatajad Martin Fourcade – kahekordne olümpiavõitja, kümnekordne maailmameister ja kahekordne maailmakarika võitja; Marie Dorin Habert – viiekordne maailmameister, olümpiahõbe ja -pronks ning murdmaasuusataja Maurice Manificat – olümpiapronks ning MM-i hõbe ja pronks.

Liikumise intensiivsus – kõige olulisem valiku alus

Liikumise aktiivsus erineb spordi- ja tegevusalade lõikes väga palju, samuti õhutemperatuur ja kliimatingimused, sestap on tarvis hulka spordipesu variante. Eri kategooriaid on juba viis.

Revolutsiooniline on jahutava toimega spordipesu Ceramicool, mille kangakiududesse on lisatud imeväikeseid keraamilisi osakesi, mis suudavad soojuse nahalt eemale juhtida niivõrd efektiivselt, et jahutavad nahapinda ühe kraadi võrra! Samas on kangas enneolematult pehme ja mugav. Ideaalne saalitreeningutel ja kuumal suvel.

Jahutava efektiga Extra-Light toimib väga hästi soojal suveilmal, aluspesuna iga tegevuse juures ja treeningsaalis ning saab hakkama intensiivse liikumisega.

Kergelt soojendavat spordipesu (Light) on hea kasutada temperatuuridel alla 15 kraadi ja võistlustel kuni mõne miinuskraadise temperatuurini. Külma ilmaga sobib kõige paremini eriti soe (Extra-Warm) spordipesu. Sellele on olulisematesse kohtadesse lisatud soojusisolatsiooni: õlgadesse eest ja tagant, selja alaosasse ning käsivarte ülaosasse. Seda on hea kanda alates 0-kraadisest temperatuurist vähesel liikumisel ja intensiivsel treeningul alates – 10 kraadist.

Spordipesu
Uus Revelstoke

Põhikategooria sobib paljuks

Spordipesu põhikategooria on klassikaline soe (Warm). See on kõigi spordipesu tootjate valikus ja igaühel neist on omad põhimõtted, mis tegevuse jaoks nende kasutus on läbi mõeldud. On funktsionaalsemaid pesusid, millel on erinevad talituslikud osad, tihti ka kangakiudude eri kooslusest, et tagada efektiivsemat ja pikaajalisemat toimet. Need on tavaliselt tihedalt ümber naha, mõni mudel suisa lihaseid toniseerivalt ehk tugevalt ümber, ning sobivad seega paremini intensiivsemaks liikumiseks, eriti võistlemiseks. Odlol on selleks sarjaks Muscle Force. On ka vähem funktsionaalseid pesusid, mille valmistamisel on kasutatud enamjaolt ühte kangast ja mis sobivad paremini vähem intensiivseks tegevuseks ja on kandes sellevõrra mugavamad, pehmemad, ei rõhu ega suru. Selle kategooria spordipesu kasutusulatus on kõige laiem, sest see sobib igasuguseks tegevuseks väljas kevadel, sügisel ja talvel.

Igaühele oma

Väga intensiivseks liikumiseks mõeldud pesu ei pruugi olla kõige mugavam rahulikuma treeningu ajal, sellepärast on igati soovitatav omada erineva otstarbega spordipesu. Nagu iga asi, kulub ka see, sestap on hea kasutada võisteldes uut või uuemat pesu ja trennis vanemat.

Naistele ja meestele mõeldud pesud erinevad lisaks lõigetele ka funktsionaalsete osade poolest. Anatoomiliselt erinevad alad on ka pesudel erineva toimeviisiga ja iga tootja on need lahendanud pisut omamoodi. Eriti hästi on erinevused näha intensiivseks tegevuseks ja võistlemiseks loodud pesudel.

Erinevad kaelused annavad valiku kandjale – milline kellelegi parasjagu sobib või kuidas keegi on harjunud. Ühele meeldib, kui soojal särgil on kõrge kaelus, teisele meeldib kanda avatud kaelust ja sellega koos ümarsalli (tube) jne. Valikus on ka näosoojendusmaskiga (suusamask) soojad särgid. Jahutava toime ja efektiga särkidel on alati avatud kaelus, mõnel mudelil ka V-kaelus ja osal naiste mudelitel avar kaelus.

Spordipesu

Aluspesu – esimese kihi täiend

Revolutsiooniline on spordialuspesu tootmine sama funktsionaalsena kui esimene kiht, et see saaks täiendada spordipesu otstarbekust ja lisada mugavust. See on mõtteviisi areng – miks peakski aluspesu arvel mugavuses järele andma! Kõik spordipesu omadused on esindatud juba aluspesus ja on kategooriaid, näiteks jahutav, jahutava efektiga ja kergelt soojendav, mida on vastavates tingimustes sobiv kanda ka pealiskihina. Aluspesu lõiked on ikka klassikalised: bokserid, slipid (aluspüksid), stringid, särgikud (varrukateta, maikad) T-särgid, pika varrukaga särgid. Spordirinnahoidjad oma keerukuses ja laias valikus on omaette kategooria.

SpordipesuUued trendid – meriinovillast spordipesu

Nagu igas valdkonnas, täiustavad ka spordipesu tootjad oma kollektsioone igal hooajal.

Näiteks Odlol on tänavu sügis-talve kollektsioonis 100% meriinovillast valmistatud spordipesu Natural, mis on õhem, pehmem ja funktsionaalsem kui ükski teine. Tehnoloogiliste võimaluste areng naturaalsete materjalide töötlemisel on võimaldanud muuta villakiud niivõrd peenikeseks, kui 17,5 mikronit! Sellest on võimalik kududa imeõhukest, aga samas vastupidavamat ja funktsionaalsemat kangast kui varem paksemana. Meriinovillal on loomulik niiskuse ärajuhtimise ja higilõhna peletamise omadus, võiks öelda, et loomulik ventilatsioon. Riiet võib kanda mitu päeva, ilma et sellele tekiks ebameeldiv higilõhn. Nii on seda mugav kasutada näiteks pikematel matkadel. See hoiab sooja, kui on külm, ja jahutab, kui on liiga palav, ning on ühtlasi superpehme. Meriinovilla suurim eelis teiste materjalide ees on soojuse säilitamise võime ka märjana. Halb ilm ei saa enam olla põhjus, miks jätta välja minemata.

Efektne välimus

Kui kaks aastat tagasi esitles Odlo meriinovilla ja polüestri kooslusega tooteid täiesti uudsena Revolutioni sarja nime all, siis nüüd on loodud uus trend täiesti loodusliku materjali meriinovilla kasutamiseks spordipesus, millele on antud lisaks erksad värvid – spordipesu ei pea enam olema vaid must või hall, sinine või roosa. Segatakse hulk värve eri riideosadel ja uus Odlo Revelstoke Originals sari on sellest väga hea näide. Varrukad on üht tooni, keha esi- ja tagaosa teist ning tulemus on väga efektne ja teeb rõõmsaks igaühe, kes seda pesu kannab.

SpordipesuPesu taas tuulekindlaks

Kolmas uus tulija on Windshieldi sari. See on katsetus tuua seitsmeaastase vaheaja järel tuulekindlus esimesse kihti tagasi. Vahepeal on kanga tehnoloogia niivõrd palju arenenud, et on võimalik tulla välja spordipesu tootesarjaga, mille esiosa suudab peatada tuult. Tootesari on mõeldud nii ratturitele kui murdmaasuusatajatele, pidades viimaste puhul silmas just võistluskombe väel sõitmist, kui kombe alla lähebki vaid spordipesu. Sarja tooted sisaldavad uudset hübriidset õmblusteta tehnoloogiat eri kangamaterjalide ühtseks elastseks kokkusidumiseks, nagu ühest tükist valmistatud riietuseks. Seitsme aasta tagused ja varasemad sarnased tooted ei suutnud piisavalt niiskust nahapinnalt ära juhtida, nüüd on see puudus Odlo Windshieldi sarjas parandatud ja viimasel tootjate messil ISPO Münchenis võideti ka vastava kategooria kõrgeim auhind.

Sellega pole uuendused läbi, uueks kevad-suviseks hooajaks on veel üllatusi varuks!

Tekst: Ahto Paju, Odlo esindaja Eestis

Fotod: Odlo