6 soovitust, kuidas saada endale tugevamad kõhulihased

Kõhulihased
Foto: Pexels

Kes ei tahaks saada endale tugevamaid kõhulihaseid? Tugevad kõhulihased on ju olulised nii tervise kui ka välimuse seisukohast. Need aitavad hoida selgroogu õiges asendis ja parandavad kehahoiakut. Tugevad kõhulihased annavad kehale ka trimmis ja sportliku välimuse ning suurendavad enesekindlust. Siin on kuus soovitust, mis aitavad sul oma eesmärki saavutada.

Tee planku

Plank on üks tõhusamaid kõhulihaste harjutusi, mis tugevdab lisaks kogu keha. Plangu asendit võttes vaata, et küünarnukid oleksid õlgade laiuselt maas. Kannad peavad olema puusade laiuselt harkis ja varbad peavad olema maas. Puusad ei tohi olla kõrgel ehk keha ei tohi moodustada kolmnurka, vaid peab olema täiesti sirge. Vaata otse ja hoia ka kael sirge. Õiges asendis tunned pinget nii kõhus, jalgades, õlgades, seljas kui ka kätes. Hoia asendit nii kaua kui võimalik. Alusta näiteks 30 sekundist püüa iga päev või iga nädal aega suurendada. Planku saab teha ka erinevates variantides, näiteks küljeplank või kätekõverdusega plank, et treenida ka teisi lihasgruppe. Kui kahtled harjutuse õiges tehnikas, siis pea nõu treeneriga või vaata juhiseid Youtube’ist.

Imiteeri jalgrattasõitu

Jalgrattasõidu imitatsioon on suurepärane kardiotreening, mis treenib ka kõhulihaseid. Selleks heida selili, tõsta jalad põlvedest painutatult õhku ja tee jalgrattasõidu liigutusi. Võid seda harjutust teha näiteks 30 sekundit ja puhata
seejärel 10 sekundit, tehes kokku umbes 3-4 seeriat.

Tee jõutreeningut

Regulaarne jõutreening on suurepärane viis kõhulihaste tugevdamiseks. Kõige tõhusamad kõhulihaste harjutused jõusaalis on tõuked ja jõutõmbed, kuid neid saab teha ka kodus, kasutades näiteks hantleid või kangi. Tõuked ja tõmbed treenivad lisaks ka teisi lihasgruppe, mistõttu on need tõhusad kogu keha treeninguks.

Praktiseeri pilatest

Pilates on suurepärane treening kõhulihaste tugevdamiseks ja kehahoiaku parandamiseks. Pilatese harjutuste tegemine aitab suurendada kõhulihaste tugevust ja vastupidavust ning parandada nende painduvust.

Sea endale selge eesmärk

Sea endale realistlikud eesmärgid, sest kõhulihaste treenimine ei ole kerge ning tulemuste saavutamine võib võtta aega. Seetõttu on oluline, et sul oleks selge eesmärk, mille poole püüelda ning realistlikud vahe-eesmärgid, mida järk-järgult saavutada. Tulemus ei saabu üleöö.

Kaunid kõhulihased tehakse köögis

Toitumine on väga oluline, kui soovid saavutada tugevaid ja väljapaistvaid kõhulihaseid. Seega, jälgi oma toitumist ning söö tervislikult ja tasakaalustatult. Siinkohal kehtivad elementaarsed tervisliku toitumise tõed. Esiteks on oluline vältida suhkrurikkaid ja töödeldud toite, mis on üheks kõhurasva kogunemise põhjuseks. Teiseks on oluline tarbida piisavalt valku, sest valk on oluline lihaskoe kasvuks ja taastumiseks. Kolmandaks on oluline süüa piisavalt kiudaineid, mis aitavad seedimist korras hoida ning vältida kõhukinnisust ja kõhupuhitust. Lisaks sellele on tähtis juua piisavalt vett.

Tekst: Ajakiri Sport