RaudKukk 2018

Foto: Joonas Sisask

Ergo Kukk on noor spordientusiast, mees, kes 21. eluaasta jooksul on suutnud palju ära teha, kuid veel rohkem tegemisi ootab ees.

Endale Eestis spordivaimu edendamise südameasjaks võtnud noormehe eesmärk on teha läbi 2018. aastal esimest korda toimuv IRONMAN Tallinn täispikk triatlon. Oma ettevalmistust ja tegemisi kajastab ta avalikult ning kutsub teisi Eesti noori endaga ühinema ja seadma endale jõukohaseid sportlikke eesmärke. Aga nüüd kõigest järgemööda …

Varakult suuskadele

Ergo on põline tartlane ja sporti on ta teinud kogu oma teadliku elu. Spordipisiku sai ta külge vanavanemate juurest Haanjast, kus talle pandi suusad alla juba siis, kui poiss oli paariaastane. Suusatamine oli, on ja jääb tema peamiseks armastuseks, kuid harrastanud on ta teisigi alasid.

„Tartus tegelesin lapsena eri spordialadega. Judotrennis käisin umbes aasta, ujumas paar aastat ja lõpuks sattusin kuidagi juhuslikult taas suusatamise juurde. Kuna olin omal käel selleks ajaks nii palju suusatamisega tegelenud, siis see tundus minu jaoks õige asi olevat,” meenutab Kukk oma lapsepõlve.

Mulle meeldis käia Haanja lumiste nõlvade vahel omaette nautimas ja see on ka üks põhjus, miks ma suusatamise valisin. Ma pole meeskonnaaladel kunagi hea olnud, kuna mulle meeldib üksi tehes see, et ebaõnnestumise puhul saab ainult ennast süüdistada ning võidu puhul saab samuti kogu au endale.”

Ergo Kukk
Foto: Jüri Vahar

Tippsportlast ei saanud

Kuni keskkooliajani tegeles Kukk suusatamisega päris tõsiselt ja kuigi teatesõitudes teenis ta ka Eesti meistritiitleid, siis individuaalselt jäi omavanuste hulgas kõige teravam tipp vallutamata.

„Gümnaasiumis taipasin, et sport on minu jaoks midagi enamat ja ma tahaksin aidata seda ka edendada. Saabus saatuslik hetk, kus oli vaja viimasel juunioriaastal otsustada, kuidas edasi minna. Läksin kaitseväkke ja sealt tagasi tulles mõistsin, et päris tippsporti ma teha ei taha,” räägib Kukk ja lisab: „Suusatamine on üsna kulukas spordiala ja ma ei tahtnud ainult vanemate kulul elada. Viimane hooaeg juunioride hulgas ei läinud nii hästi, kui ootasin, siis otsustasin, et pean mingil muul moel ennast spordimaailmas teostama ja sealt see teekond alguse sai.”

Ergo Kukk
Foto: erakogu

Sport vajab turundamist

Pärast keskkooli asus meie loo peategelane ajakirjandust ja kommunikatsiooni õppima. „Ma teadsin, et minust päris ajakirjanikku ei saa, kuid kommunikatsiooni pool tundus väga huvitav. Mida aeg edasi, seda rohkem taipasin, et saan õpitavat spordiga ühildada. Spordikommunikatsioon on Eestis lapsekingades ja ma tunnen, et saan selle valdkonna arengusse oma panuse anda,” selgitab Kukk oma sihte.

Tulevikus soovib Kukk olla Eesti sportlastele abiks enda turundamisel ja rahvale lähemale viimisel. Tema sõnul saaks iga tippu pürgiv sportlane ennast paari lihtsa tegevusega selles vallas edasi aidata, et pälvida inimestelt ja sealhulgas ka potentsiaalsetelt toetajatelt suuremat tähelepanu.

Esimene asi tänapäeval on sotsiaalmeedia, kus tuleks olla vägagi aktiivne. Oma jälgijaskonda tuleb hakata vaikselt kasvatama. Väga oluline selle juures on leida oma lugu. See peaks olema midagi, mis eristab sind teistest sportlastest. Seda pidevalt rääkides on kergem inimeste mällu jääda ja tekitada endast uudisväärtust,” on ta veendunud.

Ergo Kukk
Foto: Joonas Sisask

Tallinnas raudmeheks

Ennast tahab noormees proovile panna suvel toimuval IRONMAN Tallinn triatlonil ja on alustanud selleks tõsiseid ettevalmistusi. Projekt sai alguse mitmel põhjusel. „Vajasin spordiga tegeledes eesmärki, mis paneks silmad tõeliselt särama. Võtsin esialgu plaani Otepääl korraldatava triatloni, aga kui IRONMAN Tallinn välja reklaamiti, siis teadsin, et sinna pean kindlasti minema,” räägib Kukk.

„Tundsin, et kui piirduksin vaid Otepää triatloniga, oleks lõpetades tunne, et minust on palju kõvemaid mehi ja naisi, kes kaks kuud hiljem täispika distantsi ette võtavad. Täispikk triatlon on ka selline ülim eesmärk, mille jaoks peab ennast aasta aega ette valmistama, seetõttu tundus see olevat õige väljakutse.”

Kukk jätkab elavalt: „Teiseks suureks eesmärgiks on spordivaimu edendada ja tervislikke eluviise propageerida. Kui panen oma triatloniprojekti veidi suurema kella külge, on mul võimalus kõnetada sellega noori, sest triatloni juurde toodud kuulsustest näiteks Märt Avandi ja Raivo E. Tamm kõnetavad veidi vanemaid inimesi.”

Kasutab ekspertide abi

Kõigi kolme triatlonialaga on noormees piisaval määral kokku puutunud ja üllatusi ei karda. „Suusatrennides tuli suvel ja sügisel väga palju joosta, 100–150 km kuus oli täiesti tavaline kilometraaž. Ratast on taastava treeninguna samuti palju sõidetud. Nende kahe ala pärast ma ei muretse. Õnneks ma olen paar aastat ujumistrennis käinud ja mingi tehniline pagas on mul ka seal all.”

Kui seni on ta sporti teinud pigem toonuse hoidmiseks, siis nüüd hakkavad treeningud minema järjest sihipärasemaks. Treeningplaani koostades teeb Kukk koostööd endise triatleedi ja praeguse võistluste korraldaja Ain-Alar Juhansoniga, kellelt saab palju väärtuslikke õpetussõnu ja näpunäiteid ning treeningplaani kondikava.

„Mul on suusatamisest selline teadmistepagas olemas, et ma adun, kui palju ja mida on vaja teha. Küsimus on pigem tehnilistes nüanssides, et saavutada just ülim triatloniks vajaminev vastupidavus,” usub Kukk, et suusatreeningutel kogutud teadmised tulevad kasuks teistelgi vastupidavusaladel.

Ergo Kukk
Foto: erakogu

Suur abi Hooandjast

Enda triatlonil osalemist ja kogu ettevalmistustsüklit võtab Ergo ka turundusprojektina. Loodud sai RaudKukk 2018 nimeline sporditiim, kus ta teeb huvilistega koos ühistreeninguid, ning Hooandja keskkonnast sai “Ergo Kukk raudmeheks 2018” nimelise projektiga kogutud peaaegu tuhat eurot.

Mõtlesin, et maksku mis maksab, ma saan triatloniks osalemise raha kokku. Sõbrad aitasid tutvustavat videot teha ja kuu ajaga tuli 70 toetajalt küsitud 950 eurot kokku. Seda oli väga inspireeriv näha,” soovib tulevane raudmees tänada eesmärgi täitmisel abikäe ulatanud inimesi.

„Minu jaoks on kogu see projekt oma eesmärgi täitnud siis, kui keegi saab sellest indu ja külge pisiku, mis hoiab teda järgmised 30–40 aastat spordiga tegelemas,” toob Kukk entusiastlikult välja oma soovi.

Ergo Kukk
1800 kilomeetrine jalgrattamatk ümber Islandi. Foto: Kristjan Kingo

Abikäsi ka ettevõtjatelt

„IRONMANI korraldustiim on võtnud mind enda tiiva alla, kuna nad nägid ise ka, et neil oli noorte pool veidi katmata. Nad toetavad mind nii nõu kui jõuga. Kaasa on tulnud ka eri ettevõtted, sest spordikommunikatsiooni poole pealt on seda projekti firmadele kergem maha müüa,” leiab Kukk.

Tema sõnul meeldib toetavatele ettevõtetele, et projekt on kindla eesmärgiga, selle lõpp on kuupäevaliselt paigas ja IRONMAN Tallinn võistluse näol on asjal väga suur bränd juba taga.

„Kui võrdlen selle ajaga, mil tegelesin veel suusatamisega, siis tol ajal sai meeletult välja saadetud kirju sponsorite leidmiseks. Kui mõelda seda ettevõtte poole pealt, siis nendes kirjades ongi tavaliselt eesmärgina toodud soov saada olümpiavõitjaks, aga see on eesmärgina liiga pikaajaline ja laialivalguv.”

Kukk kinnitab, et suure tõenäosusega saab kogu projekt kunagi ka bakalaureusetöö raames läbi analüüsitud ning kaante vahele.

Ergo Kukk
Austraalias lastele suusatamist õpetamas

Edendab spordi põhiväärtusi

Kukk on aktiivselt tegev ka Eesti Olümpiaakadeemias, mis keskendub olümpialiikumise edendamisele Eestis. Eriti suurt rõhku paneb organisatsioon just laste ja noorte olümpiaga seotud teadmiste suurendamisele.

„Olümpiaakadeemia tahab hoolitseda, et inimesed saaksid aru, miks olümpiamängud on vajalikud. Tahame, et nähtaks veidi kaugemale sportlaste higistamisest võistlusrajal ning jõutaks ka põhiväärtusteni, mida olümpia endas kannab,” selgitab Kukk organisatsiooni laiemat visiooni.

Viimastel kümnenditel on suurvõistlused, sealhulgas ka olümpiamängud, muutunud järjest kommertslikumaks ja Kukk tunnistab, et põhiväärtustel on suure rahaga raske konkureerida. „Kui me näiteks oma kooliolümpiamängude idee kaudu juba lapsest peale noortele sellest spordivaimsusest räägime, siis on kõik võimalik,” usub ta.

Eesti rahva suhtes on Kukk meelestatud positiivselt, tema arvates võtab spordiga tegelemise harjumus järjest suuremaid mõõtmeid ja haarab järjest suuremaid masse. „Erinevatel rahvaspordiüritustel on osalejaid juba päris palju ja selline spordiliikumine on tulnud järjest rohkem tagasi au sisse.”

Ain-Alar Juhanson, IRONMAN 70.3 Otepää ja IRONMAN Tallinn peakorraldaja:

“Ergo on hea näide nooruslikust ja julgest pealehakkamisest ning aitame nõu ja jõuga kaasa, et ta saavutaks oma eesmärgid: läbida 2018. aastal nii IRONMAN 70.3 Otepää poolpikk kui ka IRONMAN Tallinn täispikk triatlon. Kõigile tali- või laiemalt teiste spordialade harrastajatele pakub triatlon väga palju ja mitmekesiseid võimalusi sportimiseks terveks aastaringiks. Aasta lõpus ja uue alguses on hea aeg ning kõigil võimalik alustada üldvastupidavuse treeningutega ning muidugi ujumisega, mis on sageli paljude jaoks nõrgem ala või takistus triatloni harrastamiseks. Nii nagu Tanel Padari, Kalev Kruusi, Märt Avandi ning Raivo E. Tamme eeskuju ja kogemus on näidanud, siis kõik on võimalik, tuleb vaid kindlalt alustada eesmärgi poole liikumist.”

Hoia silm peal!

Ergo Kuke teekonda IRONMAN Tallinnale saate alates jaanuarist jälgida ka ajakirja Sport vahendusel, iga kuu ajakirja Sport veergudel ja iga nädal veebilehel ajakirisport.ee.

 

Tekst: Siim Semiskar