Euroopa üheksas mees Siim Salin: jõutõstmine tasakaalustab ja vormib minu igapäevaelu

Avafoto

Samal ajal, kui suurem osa Eesti rahvast juba pühademeeleolus oli, tuli Eesti mees lõppenud aasta 4. detsembril klassikalise jõutõstmise Euroopa meistrivõistlustel 9. kohale.

Kaheksa aastat jõutõstmisega tegelenud Siim Salin tõdeb, et juba pikemat aega on ka noorte seas kogunud populaarsust jõusaal ning sellega seotud spordialad – jõutõstmine, kulturism ja fitness. Siim jagab noortele jõutreeningute huvilistele nõuandeid, kuidas alustada.

Jõutõstmisega võib alustada igaüks

Jõutõstmine koosneb kolmest tõstest: kükk, lamades surumine ja jõutõmme. Siimu sõnul võib  jõutõstmisega tegeleda igaüks, kes suudab neid tõsteid sooritada. Esmalt soovitab ta siiski pöörduda vastava kutsetunnistusega treeneri poole.

SiimTallinna Tehnikaülikooli magister on loomulikult IT usku: “Populaarseks on muutunud veebipõhine personaalne treenimine, mis on mugav nii treenerile kui ka sportlasele. Lisaks sellele katsetatakse tänapäeval ka tehisintellekte, mis koostavad mõne sekundiga läbimõeldud treeningkava kasutades sinu treeningandmeid ja eesmärke – tulemus on personaalne ning koheselt kättesaadav.”

Tänaseks on noorte arv jõusaalis ning ka jõutõstmises kasvanud. Suurt rolli mängivad Siimu sõnul infoühiskond, sotsiaalmeedia, treenerite ning spordisaalide areng. “Kuna teadmised on lihtsasti kättesaadavad, on ka noori rohkem saalis. Noorte tulemused omakorda inspireerivad teisi,” võtab Siim teema kokku.

Alustas jõutõstmisega üksinda

27-aastane Salin jõudis esmalt jõusaali üldfüüsilise arengu nimel, korvpalli treeningute kõrvalt. Paari aastaga sai jõutõstmisest tema põhiline spordiala. Tänaseks on ta sellega tegelenud juba kaheksa aastat.

Esimest võistlust mäletab Siim hästi – abi tuli küsida teistelt võistlejatelt, sest võistlusreeglite kohta puudusid noormehel teadmised. See avas võimaluse uutele kontaktidele ja infovahetusele. “Minu tutvusringkonnas Hiiumaal ei olnud ühtegi noort, kes jõutõstmisega võistlustasemel tegeleks. Rinnalt surumine oli küll spordisaalis populaarne ning “tõeline” jõunäitaja, kuid kükki ja jõutõmmet pigem ei tehtud. Info jõutõstmise ning treenimise kohta oli raskesti kättesaadav,” meenutab Siim.

Oma esimesel võistlusel saavutas 19-aastane Siim tulemuseks kogusumma 515 kg (187,5 kg kükk, 110 kg lamades surumine, 217,5 kg jõutõmme).

Siim

Parima tulemuse tagab järjepidevus

Üheaegselt töötav ja sportiv mees on suure töötahtega ning on seetõttu pidanud ka spordis lõivu maksma. Täna saab Siim tõdeda, et rohkem ei ole alati parem. “Olen iseloomult suure töötahtega ning kipun pingutama rohkem kui tegelikult vaja. Rohkem ei ole alati parem. Sellega olen mitmeid kordi oma arengut pidurdanud – on tekkinud üleüldine väsimus ja ülekoormusvigastused. Tuleb leida stabiilne treeningrütm. Järjepidevus on võti.”

Siimu parimad võistlustulemused on 307,5 kg kükk, 190 kg lamades surumine ning 343,5 kg jõutõmme. Parimaks kogusummaks 841 kg.

Siim

Sport tasakaalustab tööelu

Päevasel ajal ragistab Siim tarkvara insenerina laua taga ajusid ning väärtustab seetõttu päeva lõpus trenniks leitavat aega kõrgelt. Tavainimesele võib tunduda juba mõte pärast tööd trenni minekust rakse, kuid Siimu jaoks on isegi kolmetunnised treeningud tavapärased. “Jõutõstmine on minu jaoks suure tähtsusega hobi. See tasakaalustab ning vormib minu igapäevaelu. Kahe kuni kolme tunnine treening peale tööpäeva on täpselt see, mida vajan, et püsida nii füüsiliselt kui ka vaimselt heas vormis.”

Oma elukaaslase Elisabethiga kohtus Siim samuti läbi jõutõstmise. Trennikaaslasena kirjeldab Elisabeth Siimu järgnevate sõnadega: ”Ratsionaalne, eesmärgile pühendunud, hea ajaplaneerija. Kui midagi on planeeritud, siis saab see ka tehtud.”

Nii läks ka mullu Euroopa meistrivõistlustel, kus Siimu eesmärk oli jõuda kümne parima sekka. Tihedas 19-mehelises konkurentsis jõudis ta lausa 9. kohale. 2023. aasta lõpus Tartus toimuvateks Euroopa meistrivõistlusteks on siht veelgi kõrgem – jõuda kuue parima hulka.

2023. aastal toimuvad Euroopa Meistrivõistlused 4.-9. detsembril Tartus. Soovime Siimule jõudu ja järjepidevust oma eesmärkide täitmisel!

Siim

Tekst: Karmen Kaljula
Fotod: Siim Kinnas / erakogu