Tallinna Maraton värvib Eesti pealinna sinimustvalgeks

EV 100 juubelinädal on täies hoos ning väärikaid sündmusi toimub igas Eestimaa nurgas. Ka Eesti suurima rahvaspordisündmuse Tallinna Maratoni korraldajad annavad juubeli tähistamisele oma panuse ning planeerivad tänavust jooksuüritust selle vääriliselt.

Eesti juubeliaastal on Tallinna Maraton pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale ja kuulub ka EV100 spordiprogrammi. “Juubeliaasta annab Tallinna Maratonile erilise aura. Soovime koos jooksusõpradega tähistada Eesti juubeliaastat suurejooneliselt ja pidulikult. Plaanime mitmeid uuendusi ega salgagi, et koos kõigi tublide ja liikumist armastavate inimestega soovime läbi viia sajandi suurima jooksusündmuse Eestis!” avaldab Tallinna Maratoni peakorraldaja Mati Lilliallik.

Nii korraldajad kui EV 100 meeskond ootavad juubeliaasta suurima spordisündmuse starti rekordilist arvu osalejaid. EV 100 programmijuht Maarja-Liisa Soe meenutab, et 2017. aastal osales rahvaspordisündmusel üle 18 000 liikumisharrastaja 56 erinevast riigist. “Seega on tegemist ühe mastaapsema sündmusega EV 100 spordiprogrammis,” ütleb ta.

Tallinna MaratonTallinn liigub Eesti rahvusvärvides

Kindel on see, et sel aastal tuleb Tallinna Maraton uhkem ja pidulikum kui kunagi varem. Spordisündmuse muudab eriliseks asjaolu, et korraldajad ootavad kõiki osalejaid starti sinimustvalges. “Varem me ei ole ühtset riietumisstiili rakendanud, kuid sel aastal pakume stiili välja, et lisada kogu üritusele pidulikkust ja ühtsustunnet. Arvestame ka sellega, et meil on väga palju väliskülalisi ning sinimustvalge jooksjate meri tõstab Eesti tuntust maailmas, loob ühtekuuluvuse aura ja näitab eestlust tugeva ning kõva brändina,” kommenteerib Lilliallik. “See on tõeliselt uhke ja aukartustäratav vaatepilt, kui tuhanded jooksusõbrad sinimustvalgena starti kogunevad ja Tallinna tänavatel rahvusvärvides rongkäiguna liikvele lähevad,” usub ta.

Saadaval lipuvärvides jooksusärgid

Korraldajad püüavad omalt poolt kaasa aidata, et soovijad sinimustvalget varustust soetada saaksid. Internetilehel www.jooks.ee tulevad esmakordselt müüki Eesti rahvusvärvides jooksusärgid. Maratonidistantsil startijad saavad särgi endale tasuta, poolmaratonile ja 10 km distantsile registreerujatel on aga võimalik rahvusvärvides särk soetada 50% soodustusega. Särkide eelmüük algab Eesti Vabariigi 100. aastapäeval, 24. veebruaril.

Otse loomulikult võib särgi soetada ka siis, kui jooksuüritustel osalemist mõttes ei ole, aga on näiteks plaan raja äärde jooksjatele kaasa elama tulla. Mis oleks veel uhkem, kui lisaks jooksjatele on ka pealtvaatajad sinimustvalgesse riietatud ja toetavad jooksjaid rahvuslippe lehvitades?

Esmakordselt igale osalejale medal

Veel üks oluline uuendus Tallinna Maratonil on tänavu see, et kõikide distantside läbijad saavad medali ning esmakordselt riputatakse peale võistlust medal kaela ka 10 km Sügisjooksul osalejatele. Ja mitte lihtsalt medal, vaid spetsiaalselt Eesti Vabariigi juubeli auks kujundatud ainulaadne medal. “Meie kingitus Eesti 100. juubeliks on see, et kõik osalejad saavad juubelisümboolikaga uhke medali. Seekordne medal on kindlasti unikaalse väärtusega, kuna teist 100. juubelit enam ei tule. Medalid tulevad erikujundusega ja ma usun, et iga inimene, kes vähegi sporti teeb, tahab seda medalit saada. See on tõeliselt soliidne auraha,” lubab Lilliallik.

Terve Eesti liigub juubelirütmis

Me saame kõik oma aasta sportlikult pidulikuks muuta ja anda oma panuse suurejoonelise juubeliaasta õnnestumiseks. “Parim viis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamisest osa saada, on võtta aktiivselt osa EV100 programmis olevatest sündmustest. Juba praegu on programmis üle tuhande ürituse, mille hulgast valida saab. Võtta vastu mõni väljakutse, püstitada isiklik rekord ja ületada iseennast, on ilmselt kõige personaalsem viis, kuidas sünnipäeva-aasta just enda jaoks meeldejäävaks muuta,” arvab Maarja Liisa Soe ja lisab, et Tallinna Maraton pakub selleks hea võimaluse. “Lisamotivatsioon osalemiseks on see, et tänavusel Tallinna Maratonil riputatakse finišijoone ületanutele kaela EV100 erikujundusega medalid. Sellel on juubeliaastal kindlasti emotsionaalne lisaväärtus, eriti nende jaoks, kes maratonil esimest korda osalevad.”

Tallinna Maraton

Erilise auraga nädalavahetus

Tallinna Maraton toimub tänavu 7.-9. septembrini. Suur spordisündmus algab reedel Nike Noortejooksuga, jätkub laupäeval Mesikäpa lastejooksude ning 10 km Sügisjooksuga ja saab võimsa lõppakordi pühapäeval maratoni ning poolmaratoniga.

Sinimustvalge jooksjate mere ja uhkete medalite kõrval on korraldajatel tänavu kavas teisigi uuendusi. “Tänavune suursündmus tuleb saja-aastase Eesti vääriline, mistõttu plaanime lisaks eeltoodule tähelepanuväärseid muudatusi ka rajal ning stardi- ja finišikorralduses. Kindlasti kuulete sellest lähiajal,” lubab Lilliallik.

Tekst: Merilin Piirsalu

Fotod: Spordiürituste Korraldamise Klubi