Sportlike elamuste jahil Lõuna-Aafrika Vabariigis

LAV
Foto: Shutterstock.com

Oktoobris külastasin kahenädalase reisi jooksul poliitiliselt vastuolulist, kuid looduse poolest ääretult mitmekesist Lõuna-Aafrika Vabariiki (LAV), mida piiravad põhjas Namiibia, Botswana, Zimbabwe ja Mosambiik ning lõunas India ja Atlandi ookean.

Tänu suurepärasele kliimale ja loodusele pakub musta mandri kõige lõunapoolsem riik erakordseid elamusi nii turistile kui ka elamuste otsijale. Turistide nimel unustavad valged ja mustad oma igapäevased erimeelsused ja nii oli ka minu pikal reisil bussijuhiks kohalik must ja reisisaatjaks valge mees. Eestist oli rühmaga kaasas mitmeaastase Lõuna-Aafrika reisikogemusega Air Tours Estonia rühmajuht Katrin Henno, kes on veendunud, et just Lõuna-Aafrikas on musta mandri kõige mitmekülgsem loodus, kõige rohkem võimalusi sportlikult aega veeta, ning näha ja kogeda ühel reisil nii värvikat loomariiki kui ka kultuuride põimumist.

Sport ühendab

Keerulise ajaloo jooksul on just sport eri rasse ühendanud. Kõige populaarsem spordiala Aafrikas on jalgpall ning 2010. aastal õnnestus LAV-il esimese Aafrika riigina korraldada jalgpalli maailmameistrivõistlused. Nende võistluste ajal pakuti turistidele eraviisiliselt majutus-, transpordi- ja giiditeenuseid ning tuhanded inimesed said oma elujärge parandada. Riigi valgete (eeskätt brittide ja hollandlaste järeltulijate) seas troonivad traditsiooniliselt kriket ja ragbi. 1995. aastal suutis Lõuna-Aafrika Vabariik alistada koduse ragbi MM-i finaalis ülitugeva Uus-Meremaa ja tuli esimest korda maailmameistriks. Enne finaali käis tollane president Nelson Mandela peamiselt valgetest koosneva meeskonna treeninguil mehi toetamas ja innustamas ning finaalmänguks tõmbas selga Springbokside(Lõuna-Aafrika hüpikgasell, kelle nime rahvuslik ragbitiim kannab, inglise keeles springbok) särgi ja surus pähe nokatsi.

Mis maa see on…

LAV
Foto: erakogu

Mis maa see on, mis on 25 korda suurem kui Eesti, kust võib leida nii troopilisi metsi, kõrbeluiteid, savanne, mägesid kui ka valgeid liivarandu ja ligi 3000 km pikkuse rannajoone? Kus mujal maailmas võib kohata nii elevante kui ka pingviine ning lõvi, leopardi, elevanti, ninasarvikut ja pühvlit? Maailma kuulsaim rahvuspark Kruger on pindalalt poole Eesti suurune ning kokku on riigis üle 20 rahvuspargi. Lõuna-Aafrika Vabariigi suvi kestab oktoobrist märtsini ja sobib suurepäraselt meile suvepuhkuseks.Mida pakub LAV aga spordituristile?

Golfiväljakuid igale maitsele

Lõuna-Aafrikas mitmel korral mängimas käinud Estonian Golf & Country Club juhataja Hanno Kross ütleb lühidalt: „LAV-is on maailma parim hinna ja kvaliteedi suhe. Seal on sadu ideaalses korras väljakuid looduskaunites kohtades ja hinnad on meile taskukohased.“

LAV-is asub kokku üle 500 golfiväljaku, 450 registreeritud klubi ja üle 125 000 mängija. Ilusaid golfiväljakud leidub nii Kapimaal, aga ka Gautengi, KwaZulu-Natali, Mpumalanga, Limpopo jt provintsides. Kõige kiirem areng on Lääne-Kapimaal, kuhu ehitatakse kõige rohkem väljakuid ja kus on vahest kõige atraktiivsemad looduslikud tingimused. Samuti on seal kõige rohkem veinimõisaid, mille külastamise saab golfipuhkusega ühendada. Kuid kõige kuulsam golfiväljak on North-Westi provintsis, Johannesburgist umbes kahe sõidutunni kaugusel asuvas Sun Citys, mis ehitati möödunud sajandi lõpul Las Vegase eeskujul suure rannakeskuse ja kasiinoga linnaks. Väljak kannab nime Gary Player Country Club. Gary Player (sündinud 1935) on LAV-i kõige kuulsam mängija, tänapäeva Tiger Woods, üks väheseid golfimängijaid maailmas, kes võitnud golfi Grand Slami. Ta on võitnud kokku 165 golfiturniiri kuuel kontinendil ning 1974. aastal valiti ta golfikuulususte halli liikmeks. Gary Player on selle väljaku üks disainer ja lisaks on tema käsi mängus olnud rohkem kui 300 väljaku disainimisel maailma viiel kontinendil. Peale selle on ta kirjutanud või olnud kaasautoriks üle 30 golfiraamatule. Tema väljak vastab kõikidele golfimängu nõuetele. Hoolimata kuulsast nimest on näiteks greenfeehind sellel väljakul täiesti mõistlik: 910 randi ehk umbes 60 eurot. Väljak on korduvalt valitud Lõuna-Aafrika Vabariigi parimaks golfiväljakuks. NB! 13. rajal, PAR-3 väljakul, mis kulgeb mäest alla, on vasakul orus krokodillid, seega tuleb rajal kaotatud pall unustada ja kindlasti mitte sellele järele ronida.

Jooksjate paradiis

Lõuna-Aafrika võib uhke olla kahe maailmakuulsa maratoni üle, millest ühte peetakse maailma kõige ilusamaks ja teine kannab maailma kõige vanema ultramaratoni tiitlit.Teadupärast on Eestigi kergejõustiklased käinud juba aastaid LAV-is treeninglaagrites just pahupidi talve, aga ka suurepäraste treeningtingimuste pärast. Kohalikud jooksjad, kes on osalenud mõlemal raskel maratonil, peavad raskemaks just lühemat suurte sügavate orgude ja kõrgustevahe pärast.

LAV
Kohalik spordigiid Maria Silverman (puanses särgis) läbis 2017. aastal 50-aastaselt esimest korda 2 Oceans Marathoni (56 km) ajaga 5:51. Foto: erakogu

Two Oceans Marathonil, mida tihtilugu kutsutakse õigustatult maailma kõige ilusamaks, ja seda just tänu ookeanivaadetele ja lopsakale loodusele, täitub sel aastal 50. aasta. Igal aastal lihavõttepühade ajal rivistuvad u 30 000 jooksjat umbes 80 riigist, et startida kas poolmaratoni või ultrajooksu (56 km) distantsil. Mõlemad stardid antakse Kaplinna eeslinnast Newlandist Lauamäe jalamil ning eri teid pidi finišeeritakse Kaplinna ülikooli linnakus. Lisaks on stardikavas veel lastejookse ja maastikujooks Lauamäe rahvuspargis. Tegu on Aafrika kõige suurema jooksuüritusega.

Comrades Marathoni ehk maailma kõige kuulsama ultramaratoni juured ulatuvad 1921. aastasse; jooks jäeti korraldamata vaid II maailmasõja ajal. Ultramaratoni pikkuseks on 89 km ning jooks toimub mai lõpus või juuni alguses. Joostakse Durbani ja Pietermaritzburgi vahelisel teelõigul, kuid starditakse mõlemast linnast vaheldumisi. Sel aastal starditi Durbanist ja tee kulges allamäge, järgmisel aastal starditakse aga Pietermaritzburgist ja trass kulgeb ülesmäge. Jooksule kvalifitseerumiseks peab tavamaratoni aeg olema alla viie tunni, kuid ultramaratonil peab rajal olema valmis viieks ajaliseks kontrollpunktiks ning lõpuaeg peab mahtuma 12 tunni sisse. Igal aastal osaleb jooksul umbes 25 000 jooksjat 60 riigist ning jooksu suudab lubatud aja piires läbida umbes 12 000 inimest.

Mida pakutakse rattasportlasele?

Tundub uskumatu, aga LAV-is korraldatakse maailma suurimat rattavõistlust individuaalse ajavõtu alusel. Kes võistelda ei taha, võivad rentida nii heas korras maantee- kui ka maastikurattaid, sõita ise või osaleda giidituuridel, mis viivad nii rannikule kui ka veinimõisatesse.Minuga samal reisil viibisid rattaklubi Porter Racing liikmed, kes rentisid kohapeal maastikurattad. Kristiina Kõll-Grünberg kommenteeris: „Rajad olid hästi ehitatud ja hooldatud ning märgistatud. Kokku oli neli raskusastet. Maastik oli vaheldusrikas nagu LAV-is ikka: kord oled metsas viraažil, siis megavaatega orus oja ja mägede vahel, järgmisel hetkel keset viinamarjaistandusi. Raske on rajale keskenduda.“

LAV
Kristiina Kõll-Grünberg rentis perega maastikurattad ning nautis Kapimaa maastikku Foto: erakogu

Cape Argus Cycle Tour (rattanädal 2.–11. märts)on võistlus, mida hakati korraldama1971. aastal. See on esimene väljaspool Euroopat toimuv rattavõistlus, mis lülitati rahvusvahelisse UCI rattakalendrisse. Tuuril on sõitnud sellised ässad nagu Miguel Indurain, Jan Ullrich ja Lance Armstrong. Kokku osaleb 35 000 ratturit ja distantsiks on umbes 109 km.

Cape Epic (17.–24. märts)on mäestikurataste Tour de France’iks kutsutud võistlus, kus kaheliikmelised tiimid peavad kaheksa päeva jooksul läbima kokku 700 km (proloog + seitse etappi) ja finišeerima koos. Lisaks proffidele saavad loteriiga osaleda ka amatöörid ning autasustatakse eraldi iga võistlusklassi parimaid. Võistlus toimub Lääne-Kapimaal ja sellest on osa võtnud ka Eesti tiimid.

Liivalaud (sandboarding) Mossel Bays

Jah, te lugesite õigesti. Lumelauasõidu kõrval on maailmas pea paarkümmend aastat harrastatud ka liivalauasõitu. Selleks on vaja liivadüüne, mida leidub kõrbetes või rannikul.

Dragon Dune liivalauapark asub Kaplinnast 400 km Durbani suunas
Dragon Dune liivalauapark asub Kaplinnast 400 km Durbani suunas

Vähem kui 400 km kaugusel Kaplinnast leiavad nii algajad kui ka profid Lõuna-Aafrika kõige suurema ja kõige pikemate radadega maailmakuulsa liivalauakeskuse nimega Dragon Dunes. Keskus paikneb eramaal ning pakub nii varustust kui ka õpetust. Ala on turvaline ja üks sessioon kestab kolm tundi. Kokku on kolm rada (Baby Dune 100 m, Big-Boy Dune 180 m, Dragon Dune 350 m) ning maksimaalne kiirus võib olla kuni 90 km tunnis. Lisaks tavapärasele lumelauaasendile võib laskuda kõhuli. Ühe sessiooni hind on 400 randi ehk umbes 25 eurot. Keskus on maailmas tuntud ja seal on käinud kohal nii CNN, BBC, National Geoghraphic kui ka kümned ja kümned telesaated.

Maailma kõige kõrgem benji-hüpe

benji sild
Foto: Shutterstock.com

Bloukransi sild Tsitsikama rahvuspargis maalilisel Garden Route’itrassil, kus on hulgaliselt matkaradu ja veespordivõimalusi (kajakid, kanuud, kummipaadid) pakub adrenaliinisõltlastele erakordset võimalust: benji-hüpe 216 m kõrguselt sillalt, mis on kõrgeim sild maailmas, kust selliseid hüppeid sooritatakse. Hüpe on tehtud erakordselt mugavaks ja turvaliseks tänu kogu keha rakmetele, lisaks köiele pahkluude ümber nagu tavapäraselt kombeks. Hüpe on tasuta neile, kes on nõus seda alasti tegema!

Haidele söödaks?

Hai puurisukeldumine_SouthAfrica_4
Foto: erakogu

Lõuna-Aafrika Vabariigis on palju võimalusi adrenaliinisõltlastele, kes eelistavad maismaale merd: lainelauasõit, merekajakid, jahid, sukeldumine, veesuusatamine jpm. Peale kõige tavapärase on võimalik laskuda turvalises puuris ühekaupa vee alla ja kohtuda silmast silma haiga.

Kasulikke linke:

Lõuna-Aafrika golfiliidu lehekülg: www.golfrsa.com

Lõuna-Aafrika rahvuspargid: www.sanparks.org

Lõuna-Aafrika ilmateenistus: www.weathersa.co.za

TripAdvisor Meet South Africa: www.tripadvisor.com/MeetSouthAfrica

Tekst: Kärt Radik