TRE on tõhus lõdvestustehnika sportlasele ja harrastajale

TRE

TRE-harjutused sobivad väga hästi sportlastele ja teistele füüsiliselt aktiivsetele inimestele pinges keha lõdvestamiseks. Lisaks aitab TRE taastuda vigastusest.

TRE on seitsmel harjutusel põhinev lõdvestumistehnika, mis pakub tõhusat lahendust lihaspingetele. Tegu on lihtsate venitusharjutustega (näiteks istumine nähtamatul toolil ja venitused nii ette kui ka külgedele), mis mõjutavad keresiseseid lihaseid. Harjutuste eesmärk on hingamise ja lihaste pingutamise koosmõjul pinged kehast välja väristada. Peale seitsme harjutuse sooritamist toimub lõpulõdvestus – meditatsioon lamavas asendis, kus keha saab rahuliku muusika saatel pärast pingutust mõnusalt puhata.

„TRE aitab vabastada keha füüsilistest pingetest,“ räägib TRE juhendajana tegutsev joogaõpetaja Ülle Karjane, kes on palju tegelenud ka sportlastega. Sportlased on tema sõnul ka vaimselt koormatud: nad on pinges, kuna on alati keskendunud parima tulemuse saavutamisele. Selle puhul on samuti lõdvestustehnikatest palju kasu.

Harrastajad piitsutavad end liialt

Füsioterapeudi ja TRE juhendaja Katrin Varangi sõnul on enesepiitsutus paratamatult osa profisportlaste elust, ent mitte ainult, sest sama kipuvad tegema harrastajad. Pingutatakse peaaegu iga päev trenni tehes üle ja nii pole vigastused kaugel. „Kui rahvasportlane tahab lisaks töökohustustele ja perega koos olemisele kuus korda nädalas trennis käia, siis millal ta puhkab?“ küsib Katrin. Ta arvab, et vahepeal peaks „laisk“ olema, sest ilma puhkamata ei ole tugevast treenimisest hoolimata häid tulemusi loota.

Kui peas ketrab mõte, et iga päev on vaja trenni teha, soovitab Katrin proovida mõnd lõdvestustehnikat, et leida enda kehale ja meelele kõige sobivam. „Just TRE võib olla sel juhul võimalus, kuidas iseendaga paremat kontakti saada,“ ütleb ta. Kui see sobib, võib TRE-st saada lahendus, mis aitab argirutiinist välja astuda.

Pingest vabaks

Selleks, et suudaksime lõdvestuda, peame saama kehas liikuma seal kogunenud energia, sest just selle abil vabaneb keha pingetest ja stressist. TRE nurgakivi on nimme-niudelihas (teatakse inglise keele järgi ka psoas-lihasena ja joogas kutsutakse seda hingelihaseks), miskoosneb kolmest lihasest. Need ühendavad alakeha ülakehaga ja neile on raske ligi pääseda, kuna need on kehas peidus. „Tõmbame end pinges olles kägarasse kokku, nii et pinged kogunevad alakõhtu,“ kirjeldab Ülle. See tähendab, et pingete kogunemine toimub iseeneslikult, ent nendest vabanemine paraku mitte. Nii olekski tema sõnul vaja kehasse kogunenud pinged hiljem vabastada ja üks sobivatest võimalustest on TRE.

Inimesed on erinevad ja kõik ei pruugi harjutusi tehes esimesel korral pingete vabanemisel vibratsiooni kogeda. „Mõni kogeb tugevaid värinaid kohe, teine tajub esmalt vähest vibratsiooni. Värinad võivad alata ka kerge sisemise vibratsioonina, mida inimene algul isegi ei taju,“ kirjeldab Ülle. Paljude jaoks võib algul keha lõdvestamine raske olla. Ka võtab lõdvestusseisundi saavutamine rohkem aega siis, kui keha on väga pinges. Harjutades õnnestub aga igaühel oma kehaga parem kontakt saada, tundes erinevust pingeseisundi ja lõdvestuse vahel.

TRE

Alusta koos juhendajaga

Et harjutusi õigesti teha, soovitab Ülle alustuseks võtta paar tundi juhendaja käe all. Algajatega räägitakse ka teooriast. „On teatud asjad, mida tasub silmas pidada.“ Ta ei soovita TRE-d omapäi kodus proovima hakata. TRE ei sobi näiteks rasedatele, on vastunäidustatud peale luumurdu või ka juhul, kui on tehtud operatsioon, mille käigus on kehasse paigaldatud plaate.

Lisaks võib vabastav hingamine ning tänu lõdvestumisele muutunud teadvusseisund kutsuda esile erinevaid reaktsioone, nii et kõrval võiks olla juhendaja, kes tagab turvalise keskkonna.

Katrin lausub, et kui harjutused on koos juhendajaga selgeks tehtud, saab TRE-d harjutada edaspidi iseseisvalt. „Seetõttu on see investeering iseendasse,“ kinnitab ta.

Kui on kiire, ei pea juhendaja sõnul alati kõiki seitset harjutust läbi tegema, võib piirduda ühe või kahega. Üksikute harjutuste valimine on hea variant näiteks füüsilise töö tegijate jaoks, kel peale tööpäeva lõppu niigi keha väsinud, lihased pinges või selg haige.

Eelkõige lõõgastumiseks

Kuna juhendaja käe all ja grupis harjutada on mugavam, on neidki, kes käivad regulaarselt TRE ühistrennides. „Grupienergia annab palju juurde – see toetab osalisi,“ räägib Katrin.

Ta soovitab peale TRE tundi rahulikult aeg maha võtta. „Enamasti minnakse peale treeningut koju ja tahetakse olla rahulikult, mitte teha otsa rasket trenni või tegeleda pingeliste tööprobleemidega,“ selgitab ta. Kuigi on neidki, kes tunnevad end peale TRE-d reipa ja toimekana, aitab see inimestel pigem siiski lõõgastuda.

TRE-d võib teha nii tihti, kui on soovi, kas või iga päev, ent harjutusi ei pea tegema järjepidevalt. „See on lõdvestustehnika, mille saab appi võtta just sel ajal, kui tunned, et on vaja end stressist või pingetest vabastada,“ räägib Ülle. Paar korda nädalas harjutamist on täiesti piisav, et saavutada hea enesetunne.

Mis on TRE?

TRE (ingl Tension, Stress and Trauma Release Exercises) on harjutusteseeria pinge ja stressi vabastamiseks, mis on eesti keeleruumiski TRE-na tuntud. Tegemist on üle 30 aasta maailma eri paigus töötanud USA doktori David Berceli loodud harjutuste komplektiga, mis aitavad vabastada kehast sügavaid pingeid kontrollitava lihasvärinaga, mida nimetatakse neurogeeniliseks lihasvärinaks. Meetodi unikaalsus seisneb selles, et värisemine saab alguse sügaval keha keskmes asuvaist nimme-niudelihastest. Õrnad vibratsioonid ja värinad kanduvad väljapoole piki selgroogu, kõrvaldades pinged ristluust pealuuni. Värinaid ei saa tekitada, vaid need tulevad ise.

Tekst: Urve Vilk

Fotod: Shutterstock.com