Kas ja miks süüa hommikul?

Hommikusöögid

Elad maal või linnas, töötad või käid koolis, päevad algavad enamasti hommikusöögiga. Vähemalt nii on enamikule inimestele õpetatud, et tegusa päeva alguses on vaja tagada organismile toitaineid, mis võimaldavad vastu pidada ja terve olla.

HommikusöögidTänapäevastest tervislikke eluviise puudutavatest soovitustest on ehk kõige tähelepanuväärsem mõte, mis pooldab oskust kuulata eelkõige oma keha. Endine kaalujälgijate ja figuurisõprade rühmajuht, nüüdseks omanimelise tervisetoa kogemusnõustaja Liana Vahtra peab oluliseks süüa siis, kui kõht on tühi: „Hommikul söömine aitab seedimise küll tööle panna, aga ei ole tervislikkuse seisukohast enamikule inimestest oluline. Minule meeldib järgmine lähenemine – kuula oma keha ja söö siis, kui kõht on tühi! Kui see on õhtusest peost ikka veel täis, pole mõtet kohe hommikul toitu sisse pigistada, kui aga tunned hommikusöögi järele vajadust ja oled sellega harjunud – söö rahus.”

Katseta ja tunneta

Ehkki hommikusööki peetakse päeva tähtsaimaks toidukorraks, on piisavalt ka neid, kellele hommikune söömine ei sobi. „Aastaid on inimesi teavitatud ja õpetatud, kui mitu korda päevas peab sööma, et seda tuleb teha kindlatel kellaaegadel jne, ent tegelikult aktsepteerib meie keha sellist režiimi, mida me ise talle pakume. Kui tunned pärast hommikust toidukorda endas palju energiat, siis on hommikusöök sulle tähtis, kui aga pigem vastupidi, siis mõtle selle vajalikkuse peale. Katseta, tunneta, kuidas sobib just sinule. Ja nii teegi!” rõhutab kogemusnõustaja.

Seega oleneb konkreetsest inimesest ja tema vajadustest ka see, kas hommikusöögiks eelistatakse hommikuhelbeid, putru või hoopis muna peekoniga.

Võta aega ja naudi

Hommikusöögiga on võimalik anda oma päevale suurepärane algus. Kui leiame aega viibida hetkes, nautida täisväärtuslikku ja maitsvat toitu, tunneme end ka ülejäänud päeva vältel paremini. Liana Vahtra sõnul on vaja söömiseks aega võtta: „Kui hommikusöögi juures veel midagi rõhutada, siis seda, et söögile võiks teadlikult keskenduda. Võta söömiseks aega, ole iga suutäie juures kohal ja naudi seda, mitte ära ampsa püstijalu ja midagi riidessepaneku ja autovõtmete otsimise vahele.”HommikusöögidTugev ja toekas kõhutäis

Tuntud telekokk Jamie Oliver jagab oma kodulehel positiivseid mälestusi lapsepõlvest, mil vanaema talle hommikusöögiks maitsvat ja toitvat putru valmistas. „Selle kombe võtsin endaga täiskasvanuellu kaasa ja kiidan siiani kaerahelveste kasulikke omadusi nagu kiudainesisaldus ja madal glükeemiline indeks. Ka annab soe hommikupuder kehale võimaluse jahedatel hommikutel ülessoojeneda. Kuigi sageli kritiseeritakse pudru üksluisust, on seda võimalik vältida, kui lisada pudrule erinevaid marju ja puuvilju, mis on olulised C-vitamiini allikad. Suurepärane lisandite kombinatsioon on banaan ja kaneel. Soojemal aastaajal võib pudru edukalt müsliga asendada. Aktiivsed treenijad ja jõusaali külastajad võiksid jälgida ka seda, et hommikusöök sisaldaks valku. Hommikusööki on mõistlik rikastada igasuguste seemnetega.”HommikusöögidLiana Vahtra soovitab jälgida ka hommikusöögi toiteväärtust: „Kui juba hommikust süüa, siis võiks tähelepanu pöörata kasulikele rasvadele toidus, kuna osa vitamiine on rasvlahustuvad. Kui aga kõht kipub enne lõunat tühjaks minema, siis võiks hommikusöögis olla rohkem valku.”

Energiaallikas kogu päevaks

Hommikusöök võimaldab reguleerida organismi veresuhkru taset ja täidab füüsilise keha energiavarusid.

Hommikusöök võiks moodustada kuni 25% kogu päeva energiavajadusest.

Hommikusöögi söömine aitab parandada ajutegevust, soodustades keskendumis- ja mõtlemisvõimet, seetõttu on hommikusöök väga vajalik lastele.

Tervislik hommikusöök võimaldab tunda end õnnelikumana, kuna liiga pikad vahed toidukordades langetavad veresuhkrut ja see muudab meid tujukaks. Regulaarsed söögikorrad võimaldavad tunda end vähem stressis ja rohkem tasakaalukana.

Uuringute järgi on regulaarselt hommikusööki söövad inimesed saledamad. Kui jätta vahele hommikune toidukord, tehakse päeva jooksul rohkem ebatervislikke toiduvalikuid. Keha energiavaegus aeglustab ainevahetust. HommikusöögidValik mõnusaid hommikusöögi retsepte:

Omletimuffinid

Soojenda ahi 180 kraadini. Määri muffinivorm rohke või või kookosõliga või kasuta paberist muffinivorme. Klopi kausis lahti kaheksa muna, lisa juurde 100 gr küpset tükeldatud liha, 200 gr tükeldatud meelepäraseid köögivilju ja 5−6 sl vett ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta segu muffinivormidesse. Täida umbes 3/4 vormist, sest küpsedes muffin kerkib. Küpseta ahjus 18−20 minutit.

Munapuder banaaniga

Kuumuta pann keskmise kuumuseni. Löö kausis lahti kuus muna, vala pannile ja kuumuta pidevalt segades. Vahepeal sega juurde kaks kahvliga purustatud banaani. Maitsesta jahvatatud ingveri ja kaneeliga.

Magus hommikupuder

Vajuta kolm banaani kahvliga puruks, samamoodi purusta ka 200 gr maasikaid (kui kasutatud külmutatud maasikaid, lase neil enne sulada). Vahusta kuus muna ning lisa sinna hulka purustatud banaanid ja maasikad. Vala segu kastrulisse ja kuumuta, kuni segu hakkab tükiliseks muutuma. Lisa 6−8 sl kookospiima ja sega minutike. Maitsesta puder kaneeliga.

Magus lillkapsapuder

Lõika üks suur lillkapsas tükkideks ja töötle see köögikombainis „riisiks”. Pane kogu lillkapsariis potti ja vala peale üks purk (400 ml) kookospiima. Vajadusel lisa vett, et mass oleks õhukese vedelikukihi all. Kuumuta pann keskmise kuumuseni. Klopi üks muna ja veel neli munavalget kahvliga lahti ning vala potti, vispelda hoogsalt. Lase pudrul podiseda, keeda, kuni saavutad meelepärase paksuse. Lisa maitse järgi kaneeli ja mett või vahtrasiirupit. Võid putru oma maitse järgi täiendada, lisades erinevaid pähkleid, seemneid, pähklivõid vms.

Banaanipannkoogid

Pane blenderisse kaks muna, kaks munavalget, kaks banaani ja teelusikatäis kaneeli ning lase blenderil käia, kuni banaanid on täielikult püreeritud. Küpseta pannil madala kuumusel vähese õliga. Serveeri pannkooke marjade või pähklivõiga.

Allikad: www.food.chinesecio.com, www.everydayhealth.com, www.jamieoliver.com

Tekst: Kalli Suga

Fotod: Shutterstock.com