Kuidas toob krüoteraapia ehk külmaravi tervise ja ilu?

Külmateraapia

Sõna krüoteraapia tähendab külmaravi. Tegemist on teraapiaga, kus keha puutub kokku äärmusliku külmaga, käivitades protsesse, mis vähendavad nii valu kui ka põletikku.

Ekstreemsel külmal on organismile palju kasulikke mõjusid. Kuidas aga külmaravi täpsemalt käib ja kellele see sobib?

Mida oodata kogu keha külmaseansilt?

Recovery Clinicus viiakse kogu keha külmateraapia protseduur läbi krüokabiinis, kuhu mahub sisse üks inimene. Klaustrofoobiat kartma ei pea, sest seansil jääb pea ja kaelapiirkond kabiinist välja.

Kabiini muudab äärmuslikult külmaks kuiva lämmastiku ja õhu segu ning juba mõnekümne sekundi möödudes on temperatuur rohkem kui 100 kraadi alla nulli.

Esimest korda sellisest teraapiast kuuldes võib tekkida küsimus, et kuidas on võimalik niivõrd ekstreemset külma üldse taluda?

„Eks päris alguses protseduurile tulles valitsebki teadmatus, sest olukord on ju täiesti uus.

Võivad tekkida mõtted, et kas selline teraapia on ikka minu jaoks.

Tegelikult ei ole asi üldse hull. Keha harjub iga seansiga üha rohkem ja kuiv külm ei ole kindlasti sama ebameeldiv kui jäine vesi,“ julgustab Recovery Clinicu kaasasutaja ja krüoteraapia spetsialist Tõnis Grinkin teraapiat omal nahal proovima.

Kuna tegemist on kuiva külmaga, siis tunneb inimene, et temperatuur on justkui umbes -5° C. Mõistagi ei ole seegi meeldivalt soe, aga seanss kestab vaid mõned minutid (2–4 min) ja seega on protseduur kergesti talutav.

Mis juhtub pärast külmateraapia seanssi?

4–6 tunni jooksul pärast külmaseanssi on keha ainevahetus kiirem, seega mõjub külmaravi hästi ka kaalulangetajatele. Tõhusamalt toimib nii rasvapõletus kui seedimine.

„Pärast seanssi ei ole aga mõistlik minna sauna, kuna see kaotab kogu teraapia mõju,“ räägib Tõnis.

Selle asemel võiks lihtsalt puhata ja turgutada keha rohke vedeliku tarbimisega.

Tõnise sõnul on külmaseansi järel on kehas enamasti kerge ja hea tunne, sest külm ergutab organismi tootma õnnehormoone ehk endorfiine.

Seega toob ekstreemne külm kasu ka vaimsele tervisele.

Valuvaigistav ja nahka noorendav mõju

Üks põhjus, miks krüoteraapia on üha populaarsem, on selle valuvaigistav mõju. Külm mõjutav valuläve, kahandab naharetseptorite tundlikkust ning närvikiudude juhtivust. Külmaseansid on efektiivsed nii ägeda kui ka kroonilise valu puhul.

Sageli ollakse mõnevõrra üllatunud kuuldes, et tugev külm mõjub hästi ka nahale. Oleme ju harjunud, et talviti peab nahka just külma eest kaitsma.

Krüoteraapia puhul tõhustab aga madal temperatuur hapnikurikka vere ringlemist. See jõuab ka nahani, mistõttu muutub selle välimus värskemaks. Peale selle ergutab külmateraapia kollageeni teket, tänu millele aeglustub kortsude teke ja nahk näeb välja nooruslikum ning säravam.

Kas kogu keha teraapia või pigem lokaalne seanss?

Kui kogu keha külmateraapia seanss tähendab krüokabiinis seismist nii, et mõjutatud saab terve keha, siis on teise variandina võimalik valida ka lokaalne ehk paikne protseduur.

Seda kasutatakse enamasti siis, kui on vaja tegeleda konkreetse kehapiirkonna tervendamise ning taastamisega.

Mõnikord ongi paikne külmaravi etem kui kogu keha seanss. Näiteks juhul, kui inimesel on vigastus, mis takistab püsti seismist (nt hüppeliigese nikastus) või südame-veresoonkonnahaigus.

Lokaalne külmaravi sobib ka siis, kui soovitakse teraapia suunata näopiirkonnale, sest kogu kehale mõeldud protseduurist jääb nägu välja. Parimate tulemuste nimel on võimalik kombineerida mõlemad – nii kogu kehale mõeldud kui ka paikne külmaravi.

Kellele krüoteraapia sobib?

Krüoteraapiast saavad kasu peaaegu kõik, kes vähegi soovivad. Vastunäidustusi on selle protseduuril üsna vähe. Peamiselt on nendeks rasked ja ägedas faasis haigused nagu püsivalt kõrge vererõhk, äge siseorganite haigus, infarkt või insult.

Sportlased kasutavad külmaravi kiiremaks ja tõhusamaks taastumiseks, mis aitab kokkuvõttes saavutada ka paremaid sporditulemusi.

Eakate puhul on külmaravi tihtipeale osa taastusravist. Külmaseanss aitab hästi näiteks luuvalude vastu ja leevendab reuma või muude liigesehaiguste sümptomeid.

Tegelikult saavad külmateraapiast kasu kõik inimesed. Protseduurile tulles ei pea olema sportlane ega taastusraviga tegelev eakas. Krüoteraapia aitab kõigil luua üldist heaolutunnet, teeb päeva erksamaks ja lisab kehasse uut energiat.

Eriti kasulik on külmakabiini külastus kooskõlas dieedi ja kehalise aktiivsusega. Kuna külm stimuleerib vereringet ja kiirendab ainevahetust, siis saabuvad soovitud tulemused tunduvalt kiiremini.

 Proovi külmaseanss omal nahal järele! Uuri Recoveryclinic.ee veebist lisa!