Kes said tänavu Eesti Paralümpiakomitee 2019. aasta parimate autasud?

Matz Topkin, Maria Rein, Susannah Kaul ja Robin Liksor
Matz Topkin, Maria Rein, Susannah Kaul ja Robin Liksor

12. detsembril tunnustati Estonia restoranis 2019. aastal silmapaistvamaid tulemusi saanud parasportlasi. Aasta sportlasteks valiti Susannah Kaul ja Matz Topkin.

Eesti Paralümpiakomitee (EPK) tunnustas aasta nais- ja meessportlast, aasta noorsportlast (neiu ja noormees), aasta treenerit ning aasta võistkonda. Parimad sportlased valiti rahvahääletuse ja EPK täitevkomitee hääletuste tulemusel. Lisaks EPK-le tunnustas oma parimaid sportlasi ka Eesti Invaspordi Liit.

Aasta naissportlaseks valiti Susannah Kaul, kes saavutas Rahvusvahelise paralümpiakomitee (IPC) paraujumise maailmameistrivõistlustel 100m seliliujumises 7. koha, 50m vabaltujumises 9. koha ning 100m vabaltujumises 11. koha. IWAS maailmamängudel saavutas ta 1. kohad 50m selili-, 100m selili-, 50m vabalt- ja 200m kompleksujumises.

Aasta meessportlase tiitliga tunnustati Matz Topkinit, kes saavutas IPC paraujumise maailmameistrivõistlustel 50m seliliujumises 4. koha, 50m vabaltujumises 8. koha ja 100m vabaltujumises 10. koha. IWAS maailmamängudel sai 1. kohad 50m ja 100m seliliujumises, 50m vabalt- ja 50m liblikaujumises. Lisaks ujus Matz Topkin paraujumise Berliini MK etapil S4 võistlusklassis 100m seliliujumises uue maailmarekordi – 1.33,54.

„Hea on sellist tunnustust saada, järelikult oleme midagi hästi teinud ja silma jäänud,“ sõnas Kaul. Topkin lisas, et tunnustamine annab alati motivatsiooni juurde. Ta lisas, et Kardo Ploomipuu rekord on üheksa aastat järjest aasta parima parasportlase tiitel ning tema eesmärk on vähemalt 10 korda järjest selline tunnustus pälvida.

Aasta silmapaistvamateks noorsportlasteks valiti neidudest Maria Rein, kes saavutas Rahvusvahelise downi sündroomiga ujujate organisatsiooni Euroopa meistrivõistlustel 1. koha 200m selilujumises, 2. kohad 50m ja 100m selilujumises. Intellektipuudega inimeste maailmamängudel 2. koha 200m seliliujumises, 3. kohad 50m selili- ja 200m rinnuliujumises.

Aasta noormeheks valiti Robin Liksor, kes saavutas IPC paraujumise maailmameistrivõistlustel 6. koha 100m rinnuliujumises.

Aasta parimaks treeneriks valiti Õnne Pollisinski, kes oli möödunud hooajal Matz Topkini ja Robin Liksori treener.

Sarnaselt eelmisele aastale tunnustati ka parimat võistkonda, kelleks valiti taaskord ratastoolikurlingu võistkond, kes saavutas ratastoolikurlingu maailmameistrivõistlustel 8. koha, kinnitades sellega oma positsiooni järgmisel MM-l A-tugevusgrupis.

Silmapaistvate tulemuste saamiseks on vaja teha järjepidevalt tööd. Suur roll on sportlaste toetamisel nii treeningutel kui ka võistlustel. Suur tänu kõigile senistele toetajatele. „Kõigil on võimalik saada parimaks!“ võttis Eesti Paralümpiakomitee president Monika Haukanõmm kokku parimate tunnustamise gala.

EPK parimaid tulemusi saanud sportlased:

Aasta naissportlane: Susannah Kaul

Aasta meessportlane: Matz Topkin

Aasta noorsportlane (neiu): Maria Rein

Aasta noorsportlane (noormees): Robin Liksor

Aasta treener: Õnne Pollisinski

Aasta võistkond: ratastoolikurlingu võistkond

Allikas: Eesti Paralümpiakomitee

Fotod: Gertrud Alatare