Eesti parimad ratturid on Janika Lõiv ja Rein Taaramäe

Rein Taaramäe ja Janika Lõiv
Rein Taaramäe ja Janika Lõiv. Foto: Mart Vaindre

18. novembril autasustati Nõmmel Glehni lossis 2022. aasta parimaid rattureid. Janika Lõiv teenis aasta parima naisratturi tiitli neljandat aastat järjest ning Rein Taaramäe tituleeriti aasta parimaks meesratturiks viiendat korda. 

Lõivu hooaeg kulges üles ja alla. Kui kevadel sattus ta liiklusõnnetusse, siis juulis pälvis ta Andorras peetud MK-etapil karjääri kõrgeima, 6. koha. Eestlanna tunnistas, et esmalt valas ta tulemuse tõttu pisaraid, kuna MK-pjedestaalikoht oli käega katsuda, kuid tundis siiski hiljem saavutatu üle rõõmu. Euroopa meistrivõistlustel lõpetas maastikurattur 11. kohal ning lisaks pälvis ta Eesti meistri tiitli olümpiakrossis ja lühirajasõidus. Hooaeg tuli lõpuks aga põlvevigastuse tõttu soovitust varem lõpetada.

Taaramäe tegi tänavu väga stabiilse hooaja. Head minekut näitas ta juba esimesel velotuuril veebruaris, kus aitas meeskonnakaaslase võidule ning lõpetas ise kõrgel kaheksandal kohal. Tugevaid esitusi näitas ta ka nii Giro d’Italial kui Vueltal. Mõlemal suurtuuril õnnestus eestlasel lõpetada ühel etapil kolmandal kohal. Taaramäe tunnistab, et need jäid natuke kripeldama, sest hing ihkab ikkagi esikohta. Lisaks pälvis ta esikoha Eesti meistrivõistlustel eraldistardist sõidus. Järgmisel aastal näeb Taaramäe startimas Vueltal.

Parimateks kuni alla 23-aastasteks ratturiteks valiti Kristel Sandra Soonik ja Madis Mihkels, parimateks juunioriteks Elisabeth Ebras ja Romet Pajur, parimaks neiuks Maribel Rannala ja parimaks noormeheks Riko Mäeuibo. Aasta parima treeneri tiitli pälvis kolmandat aastat järjest Karmen Reinpõld, parima noortetreeneri tiitli teenis Andre Aduson, aktiivseima kohtuniku tiitli Kuldar Põder ja parima noorkohtuniku auhinna Hans-Patrick Müür.

Kõikide vanuseklasside parimad: Kristi Kuldkepp (N19-34), Sille Puhu (N35-39), Imre Ojavere (MSen1), Maris Kaarjärv (NSen2), Toomas Lepik (MSen2), Tea Lang (MSen4), Eero Kiskonen (MSen3), Virgo Karu (MSen4), Aimur Uuk (MSen5), Margus Merisalu (MSen6), Anatoli Männi (MSen7), Ülo Treufeldt (MSen8).

Parimaks klubiks osutus Kalevi Jalgrattakool, kes sai ühtlasi parima noorteklubi, parima maastikuklubi, parima cyclo-crossi klubi ja parima trekiklubi auhinna. Parim maanteeklubi on Peloton ja parim BMX krossi klubi BMX Racing Team.

Eriauhinnad jagati veel profikarjääri lõpetanud Tanel Kangertile ning naiste maanteerattakoondise peatreenerile Andri Lebedevile.

Rohkem jalgrattaspordi uudiseid leiab Eesti Jalgratturite Liidu koduleheküljelt www.ejl.ee