Viis nippi, kuidas oma toidulauale rohkem puu- ja köögivilju lisada

Köögiviljad

Puu- ja köögiviljad peaksid olema kohustuslik osa meie toidulauast, kuna kiud- ja toitained, mida need sisaldavad parandavad vererõhku, vähendavad riski haigestuda erinevatesse haigustesse ning aitavad seedeprobleemide korral. Rääkimata sellest, et need on väga maitsvad!

Nagu iga toiduga, tuleks ka puu- ja köögivilju süües olla teadlik, et kogustega ei tasu liialdada. Üks soovitatav portsjon on umbes pool tassi või ühe peopesa jagu. Toitumiseksperdid ütlevad, et päevas võiks vähemalt viis portsjonit süüa, et saada kätte kehale vajalikud toitained. Olenevalt inimese vanusest, soost ja füüsilisest aktiivsusest võib see kogus kõikuda 5 – 13 portsjoni vahel, kuid oluline on siiski minimaalne kogus kätte saada.

Samuti tasub puu- ja köögivilju valides proovida võimalikult palju erinevaid maitsed. See tagab kõikide vajalike ainete kättesaadavuse, kuna igas toidus leidub neid erinevalt. Vaatame lähemalt, millised nipid aitavad puu- ja köögivilju oma menüüsse lisada.

Lisa neid oma lemmiktoitudele

Leia uusi viise, kuidas lisada erinevaid puuvilju magustoitudesse, näiteks pane neid jogurti või müsli sisse. Samuti võib omale lisandeid teha köögiviljadest. Liha kõrvale sobib hästi aurutatud brokkoli ja lillkapsas ning pitsa peale võib hakkida juurde paprikat või sibulat. Kutsudes sõbrad külla on väga populaarne süüa krõpsu dipikastmega, kuid vahel võib kastme kõrvale serveerida hoopis porgandeid ja kurki.

Pane need nähtavale kohale

Sageli kipuvad isutama toidud, mis meile esimesena silma jäävad. Seega tasub õunad, banaanid ning viinamarjad asetada kodus nähtavale kohale. Näiteks võib need panna telekalauale või külmkapis sellisesse kohta, kust nad kohe silma hakkavad.

Katseta uusi maitseid

Poes olles võiks oma tavapäraste valikute kõrval ostukorvi panna ka neid puu- ja juurvilju, mida sa tavaliselt ei vali. Sageli on inimesed kinni oma vanades valikutes, kuid ehk leiad katsetades hoopis omale uue lemmiku.

Proovi taimetoitu

Paljud taimetoitlased on jätnud oma toidulaualt täielikult välja liha ning õppinud katsetama uute maitsetega. Seda võiks korra nädalas proovida iga inimene, sest see sunnib loovamalt puu- ja köögiviljadele lähenema. Lisaks muudab see seedimise kergemaks.

Tee nendest snäkke

Puu- ja köögiviljadest saab teha väga häid snäkke, mida toidukordade vahel süüa või ka õhtul isude tekkides näksida. Selleks sobivad väga hästi kuivatatud puuviljad. Samuti võib isusid leevendada värskete köögiviljadega, kastes neid hummusesse või dipikastmesse.

Allikas: everydayhealth.com

Foto: Pexels