4 tööriista, mis teevad mõtete muutmise sihipäraseks ja edusammud märgatavaks

Tüdruk mere ääres

Muuda oma mõtteid, muudad oma elu! Miks see nõuanne nii raskelt praktikasse jõuab? Poleks ju midagi kergemat, kui muuta mõtet ja saada uus tulemus. Ometi teavad seda soovitust miljonid, kuid kasutavad vähesed ja isegi need, kes arvavad, et kasutavad, ei näe millegipärast soovitud muutust oma tulemustes.

Siin on neli tööriista, mis aitavad mõtteid muuta sihipäraselt ja teevad edusammud märgatavaks.

Tööriist nr 1 – selge eesmärk

Sea endale eesmärk, millist muutust sa mõtete abil luua tahad.

Meie ülesandeks ei ole muuta mõtteid lihtsalt muutmise pärast, vaid küsimus on eesmärgis. Millised mõtted aitavad mul saada selliseks inimeseks, kes omab minu unistust? Kui minu praegused mõtted ei aita mind tegevusse ega vii mind soovitule lähemale, siis millised viivad? Kui mul pole eesmärki, kuhu ma jõuda tahan, kelleks ma saada tahan, siis ausalt öelda pole ju vahet, mida ma mõtlen.

Tööriist nr 2 – lõdvestumine

Lõdvestu ja luba endal uus idee omaks võtta.

Afirmatsioonid on kõige levinum mõtete muutmise tehnika, kuid kahjuks vaid vähesed teavad, kuidas afirmatsioone tulemuslikult kasutada. Põhilisemaid vigu, mida tehakse, on jõuga kordamine. Me üritame suruda oma teadvusse uusi mõtteid, kuid see ei anna kunagi tulemusi, sest teadvus toimib vaid läbi lubamise.

Jõu kasutamine kinnistab meid vaid vanade mõtete külge, sulgedes juurdepääsu alateadvusesse. Lõdvestumine seevastu õpetab meile, kuidas lubada uutel – soovitud – mõtetel meisse settida ja mõelda seda, mida ma mõelda tahan.

Tööriist nr 3 – audiod

Otsi internetist tasuta audiosid, osta endale meelepärane programm või loe ise sisse audiolindistus, mida kuulad iga päev.

Oma mõtlemise muutmiseks vajame uusi ideid, mis ei ole meie praeguste mõttemustritega kooskõlas. Uusi ideid võime saada lugedes, audiomaterjali kuulates, teiste inimestega rääkides jm.

Kui need ideed aga erinevad sellest, mida meie arvame, ei pruugi me neid omaks võtta ega neile isegi mitte suuremat tähelepanu pöörata. Uute mõtete omandamiseks vajame kordusi.

Kuid isegi kui uus idee meile meeldib, ei tähenda see veel seda, et oleme sellest ideest aru saanud ja hakkame nüüd koheselt selle järgi käituma. Selleks, et idee meis kinnistuks, on vaja see teadlikust teadvusest alateadvusse viia. Selleks on kordus lausa hädavajalik. Kordus tähendab ühe mõtte üle mitu korda mõtisklemist või ühe raamatu lugemist korduvalt või ühe CD/video korduvat kuulamist/vaatamist. Ühekordne kuulamine edastab sinu teadlikkusse teadvusse infot, mitmekordne kuulamine aga aitab seda ideed omaks võtta (alateadvusel).

Tööriist nr 4 – arvepidamine

Pea arvestust selle kohta, mida sa muuta tahad ja kuidas muutus välja tuleb.

Õppimine, informatsiooni kogumine, loetud raamatud, käidud seminarid – see kõik tekitab eksliku mulje, et me oleme palju muutunud. Tegelikkus võib olla hoopis teine – me oleme vaid rohkem infot kogunud.

Kui oled kirja pannud mõtete muutmise põhjuse – eesmärgi, siis on vaja vaid paari muudatust, et hakata jälgima oma edasiminekut. Esmane oluline asi on arvepidamine.

Tekst: mõttetreener Helina Mägi, Mõttetreening

Foto: Pixabay