Kuidas pikemast treeningpausist võitjana väljuda?

Treening

Maailma tabanud viirusepuhang on jätnud nii mõnelegi meist oma jälje kehalisse vormi ja võimekusse.Enda vastu ei maksa aga olla karm, sest vaevalt keegi meie põlvkonnast sellises situatsioonis on enne viibinud. Baasvajadused ehk sinu elu vundament nagu toit, peavari, töö ning peresuhted olgu prioriteet number üks. Kui vundament on tugev, saab asuda maja ehitamise kallale.

Sama kehtib treeningute kohta. Kui baasvajadused on täidetud, saab võimalikuks edukas treeningprotsess.

Kaardista hetkeolukord ja ole endaga sõbralik

Käisid kriisieelselt regulaarselt trennis ja olid saavutanud sind rahulolevaks tegeva füüsise. Sellele järgnes üheksa nädala pikkune periood, mil spordiklubid olid suletud ja meeleolu madalseisus. Lihasmass vähenes ja kehakaal tõusis rasvkoe arvelt. Tunnista endale esmalt, et see on täiesti okei, kui sinu tavapärane treeningrütm sai haavatud.

Kaardista endale adekvaatne ja aus hetkeseis. Praegu on parim aeg sooritada kehakoostise analüüs. Kui saad tulemuse, mis sind ei rõõmusta, siis mõtle, et siit saab ainult paremaks minna. Sea endale eesmärk sooritada kordusanalüüs näiteks kolm kuud hiljem. Kui treenid järjepidevalt, toitud tervislikult, magad piisavalt, saavutad kindlasti suurepäraseid tulemusi.

Varu eesmärgi saavutamiseks piisav aeg

 Lepi esmalt, et sinu kaotsi läinud füüsiline vorm ei taastu nädala või paariga. Kui sinu treeningpaus on olnud pikem kui kaks nädalat, tee algust algajate kavaga. Kui sa ei tea, millise treeningkava järgi treenida, saan sulle kindlasti abiks olla.

Ühe treeningtsükli pikkus võiks olla 8-12 nädalat. Seejärel tuleks tõsta kas mahtu, sagedust või intensiivsust ning muuta harjutusi. Kui alustad taas treeningutega, veendu et sooritaksid harjutusi korrektse tehnikaga. Harjutuste õige sooritamine kaalub iga kell üle suured raskused.

Naudi protsessi

Kogu asja tuum on lihtne. Trenni tegemine peab eelkõige pakkuma naudingut. Kui keskendud ainult tulemusele, on üsna tõenäoline, et jõuad varem või hiljem emotsionaalsesse madalseisu. Iga treening on aeg sulle endale. Unusta teadlikult oma nutitelefon kappi, keskendu seeriatele, puhkepausidele ja ole päriselt kohal.

Tekst: personaaltreener Kaspar Nisu, www.kasparnisu.ee

Foto: Pixabay