Rait Ratasepa hooaja suurkatsumus hõlmab kuut Eesti linna

Rait Ratasepp_foto Jakob Meier
Foto: Jakob Meier

Möödunud aastal 40-kordse ultratriatloniga ühele poole saanud ultrasportlane Rait Ratasepp on oma suviseks sihiks seadnud 20-l järjestikusel päeval joosta iga päev maraton alla kolme tunni. Distantsid plaanib ta läbida Tartus, Viljandis, Pärnus, Tallinnas, Rakveres ja Narvas.

Maratonijooks ei ole Ratasepale võõras, sest see on 3,8 km ujumise ja 180 km rattasõidu kõrval kolmas triatloni osaala. Ratasepa ultratriatlonite puhul tuleb maratonijooks aga korrutada kas 2, 3, 5, 10, 20 või isegi 40-ga. Näiteks eelmisel aastal läbis ta 40 täispikka triatloni 40 päevaga, sealjuures jooksis ta 40 maratoni. Parima maratoni aja, 3:12:33 jooksis ta välja katsumuse 33. päeval.

Muidu pärineb aga mehe kiireim maratoni läbimise aeg aastast 2015, kui tal kulus Tartu Linnamaratonil 42,2 km jooksmiseks 2:35:40.

„2019. aasta maratonijooksu statistikast näeb, et maratoni läbis 2343 eestlast, kellest üksnes 119 suutis seda teha alla kolme tunni. See on viis protsenti kõikidest maratonijooksjatest. Need numbrid ilmestavad hästi, kui keeruline on joosta ainult ühel korral maratoni alla maagilise kolme tunni, rääkimata sellest, kui seda soovida teha 20 päeva järjest,“ rääkis Ratasepp.

Maratonide järjest jooksmise mõte tekkis Ratasepal juba ammu, kuid varasemalt ei olnud tal selle plaani elluviimiseks sellisel tasemel füüsilist võimekust ega ka head võimalust. Tänavu oli aga teada, et 40-kordsest ultratriatlonist taastumiseks tuleb teha teistsugune aasta. Eriolukord andis selleks hea võimaluse, sest kõik suvised ultravõistlused jäeti ära või lükati sügisesse.

Ratasepa 20 päeva jooksukatsumusele on eelnenud väga põhjalik ettevalmistus. Näiteks selle aasta esimese kuue kuuga on ta kokku jooksnud 4315 km. Teisisõnu on ta viimased 182 päeva jooksnud keskmiselt 23,7 km iga päev. Jooksmine on ratta, ujumise ja ÜKE-treeningute kõrval aga ainult üks osa tema treeningutest.

Tartlane Rait Ratasepp alustab katsumusega 13. juulil Tartus. 20 päeva vältel läbib ta maratoni lisaks kodulinnale ka Viljandis, Pärnus, Tallinnas, Rakveres ja Narvas.

Sarnaselt varasematele aastatele kutsub ta ka seekord inimesi üle Eesti panema kokku sõpradest, kolleegidest või lihtsalt tuttavatest 3-7-liikmelise meeskonna, et siis temaga samadel päevadel meeskonna peale 42,2 km kokku joosta.

2020. aastal sügisel ootab Rataseppa ees ka 5-kordne katkematu ultratriatlon Prantsusmaal, kus ta plaanib 19 km ujumist, 900 km rattasõitu ja 211 km jooksu läbida alla 70 tunni. Eelmisel aastal kulus tal selle distantsi läbimiseks 72 tundi ja 55 minutit.

Ratasepa hooaja peasponsor on Fenix Casino ning suurtoetajad Ferroline Grupp ja Saku GO.

Rait Ratasepa kohta saab rohkem lugeda www.raitratasepp.ee või tema Facebooki lehelt.