Mida trenni valides silmas pidada?

Fitness

Trennivõimaluste valik on tänapäeval väga lai. Kui sina ei ole veel oma lemmiktrenni leidnud, tahad välja vahetada oma senise spordiala või otsid midagi põnevat lisaks, siis september on alustamiseks just õige aeg.

Pane paika eesmärk

Nii nagu iga tegevuse puhul on ka trenni valimise puhul kõige olulisem eesmärk, miks sa tahad trenni teha. Kas tahad saada paremasse füüsilisse vormi, kaalus alla võtta või teha tervisesporti parema enesetunde nimel. Igal juhul peab treening olema sobiva raskusastmega, andma piisava koormuse ning pakkuma rahulolu.

Üksik hunt

Kui eelistad trenni tehes veeta aega iseendaga, siis sobivad hästi erinevad vastupidavusalad – kiirkõnd, jooksmine, ujumine, rattasõit, suusatamine, aga ka jõutreening. Paljud vastupidavusaladest annavad vabaduse minna trenni just siis, kui sinule kõige paremini sobib ja seal, kus sulle kõige rohkem sobib. Meeles peaks pidama, et kui oled kui oled ülekaaluline, siis alustuseks on sobilikumad kõndimine ja ujumine, kindlasti mitte jooksmine, sest see põrutab liigeseid rohkem.

Soovid seltskonda

Kui leiad, et üksi treenimine sulle ei meeldi, siis liitu mõne rühmatreeninguga või sobiva treeninggrupiga. Spordiklubides on rühmatrennide valik väga suur. Leidub treeninguid, kus arendatakse rohkem vastupidavust; lihastoonust ja jõudu; liikuvust ja painduvust ning neid, mis lisaks liikumisele on keskendunud rohkem vaimule ja meelele. Aga võib-olla sobib sulle hoopis spinning või CrossFit? Ka vastupidavusalade huvilised leiavad endale soovi korral treeninggrupi, millega liituda – üle Eesti tegutseb jooksugruppe, triatloni- ja rattaklubisid, kes meeleldi uusi liikmeid vastu võtavad.

Oled tantsulõvi

Kui sind köidab muusika, siis võid oma lemmiku leida hoopis tantsutrennide hulgast. Rühmatrennide valikus pakuvad tantsulisi trenne erinevad spordiklubid, aga tegutseb ka hulgaliselt klubisid, mis on suunatud ainult tantsutundidele, mille hulgast tuleb vaid valida endale sobiv stiil. Oma lemmiku leiavad nii ladina-muusika, aeroobika, balleti, jazzi, show-tantsu kui kõhutantsu austajad. Muuseas on tantsutrenn hea võimalus oma abikaasa või elukaaslasega koos aktiivselt aega veeta, koos saate minna näiteks seltskonnatantsu, Argentiina tango või salsa tundi.

Kui sulle meeldib mäng

Kui hindad head seltskonda, põnevust ja hasarti, siis vali mõni pallimänguala. Valik on suur, alustades sulgpallist ja tennistest ning lõpetades võrkpalli ja korvpalliga. Võimalik on liituda mõne spordiklubiga, kus teha trenni treeneri käe all, liituda mõne seltskonnaga, kes juba üheskoos mõnda mängu harrastab või ise aktiivne olla ja sõbrad-tuttavad kaasa haarata ning uurida kohalikus spordihoones saaliaegade võimalusi.

Proovi mitut ala

Eri spordialade proovimine aitab teha valikut, millise alaga end pikemalt siduda. Otsust ei tasuks langetada ainult ühe proovitreeningu põhjal, sest üldjuhul ei saa nii kiiresti spordialast ja oma võimetest selget ülevaadet.

Mitmekülgsus on oluline võtmesõna

Kuigi sul võib olla üks tõeline lemmikala, siis alati on kasulik tasakaalustada seda teiste aladega, et arendaksid endas nii vastupidavust, jõudu kui ka osavust. Mitmekülgsemad treeningud vähendavad ka vigastuste riski.

Küsi nõu professionaalilt

Kui sul puuduvad treeningute alustamise kohta igasugused teadmised, siis on alati kasulik nõu pidada treeneriga. Ka internet on täis erinevaid nõuandeid, kuid kuna iga inimene on individuaalsete võimete, huvide ja kehaga, siis personaalne lähenemine annab alati paremaid tulemusi. Igal juhul on kõikide spordialade puhul väga olulisel kohal tehnika ja intensiivsus, valus ega ebamugav ei tohiks olla ükski treening.

Kontrolli oma tervist

Kui alustad nullist, siis arvesta, et kõike tuleb teha mõõdukalt ja tasapisi. Alusta väikeste koormustega ning treeni kord või paar nädalas. Kui keha on juba uue eluviisiga harjunud, siis suurenda järjepidevalt koormust, treeningute sagedust ja kestvust. Samuti on soovitav enne treeningutega alustamist käia perearsti või spordiarsti juures tervisekontrollis. Kui tead, et tervis on korras, saad rahuliku südamega sporti teha ja arengust rõõmu tunda.

Tekst: Merilin Piirsalu

Foto: Pixabay