Treener annab nõu: kardiotrenn ei pea olema lihtsalt jooks lindil

Treening
Foto: Marek Metslaid

Sügis on aeg, kus suvepuhkuste järgselt on jõusaalid ja rühmatrennid jälle inimestest tulvil, et sügisesse trennirutiini tagasi saada. Viimastel aastatel on populaarsust kogunud erikontseptsiooniga treeningud, kus lisaks trennile mängib suurt osa ka meelelahutus.

“Kahjuks on paljudele jäänud treeningust mulje kui raskest tööst, kuid trenni võiks vaadata kui hobi – meil kõigil on valik, kas vaadata kodus telerit, istuda sõbrannaga kohvikus või minna hoopis trenni, kust saab hea enesetunde ja veeta kasulikult aega. Tegelikkuses saab ka koos sõbraga trenni minna ja jutustada,” ütles MyFitness Grupi treeningute juht ja treener Eva Ottas. Ta lisas, et treeningust võiks mõelda kui kasulikust meelelahutusest.

“Siin tulevadki mängu erikontseptsiooniga treeningud, mida eelistatakse põnevuse ja ka mugavuse tõttu – tänu treeneri juhendamisele saab aju mõneks ajaks välja lülitada. Jõusaal eeldab natuke teadmist ja planeerimist, kuidas, mida, miks ja kui palju tegema peaks, aga erikontseptsioonil treeningud on loodud hea vormi saavutamiseks ja silmas on peetud tänapäeva inimeste põhilist probleemi – ajapuudust,” nentis Ottas.

Tema sõnul on nii rühmatreeningutel kui jõusaalil oma treenijad ja sihtgrupp, kuid trenni mitte tulemise põhjuseks tuuakse sageli ajapuudust. “Rühmatrenni tulles ei pea ise mõtlema läbi oma treeningkava, treening kestab umbes tunni, see on ülesse ehitatud tõhusatel harjutustel ning boonuseks on innustav treener ja hea muusika,” kirjeldas Ottas eritreeningute eeliseid. Samuti tõi ta välja asjaolu, et üksi treenides võib lihtsalt öelda, et tänaseks aitab, aga lõbusast rühmatreeningust naljalt poole pealt ära ei minda.

Treening
Foto: Marek Metslaid

Huvi erikontseptsiooniga treeningute vastu on suur

Eritreeningute populaarsust kinnitab ka hetkel Kristiine keskuses toimuv Tervisenädal, mille raames võõrustab Kristiine keskus eritreeninguid, mida viiakse läbi ajal, mil keskus on suletud.
“Treeningvalikus on nii jooksutrenn keskuses, HIIT-treening, jooga, Fusion Pilates ning Nike Training Club tantsutrenn. Iga treening on väikse vimkaga ning läbi viidud oma ala treenerite poolt,” lausus Kristiine keskuse turundus- ja kommunikatsioonijuht Helina Leif.

Tema sõnul satutakse üldjuhul kaubanduskeskusesse treenima vaid seal asuvas spordiklubis, kuid Kristiine Tervisenädala raames on spordihuvilistel olnud võimalik treenida nii katuseparklas, aatriumis kui ka keskuse koridoris. “Erilisemad trennid on inimestes tekitanud elevust ning meil on hea meel, et huvi eritreeningute vastu oli niivõrd suur, et kohad täitusid minutitega ja inimesed soovivad ühendada treeningud meelelahutusega,” lisas Leif.

Koormuse treeningul saab igaüks valida ise

Eritreeningute kasvava huvi tõttu on MyFitness loonud oma klubi treeningplaani püsivalt kolm erinevat eritreeningut – Studio X, BOXBOX ja Fusion Pilates. “Viimane ongi meie spordiklubis üks populaarsemaid,” nentis Ottas ja lisas, et kõik erikontseptsioonidega trennid on treenijate seas hästi vastu võetud ja küllaltki eriilmelised – igaüks leiab valikust selle, mis tal silma särama paneks. Ta soovitaski algajatel proovida rühmatreeninguid, kus aitavad motivatsiooni üleval hoida nii muusika kui treener.

Erikontseptsiooniga treeningud on sageli klassikalised treeningud, millele on lisatud meelelahutuslikke elemente. “Studio X on intervall-treeningu põhimõttega, BOXBOX kardiotreening poksilöökidega ja Fusion Pilates reformeritel tehtav lihastreening pilatese harjutustega. Kardiotrenn ei pea olema lihtsalt jooks lindil: kui Studio X trennis varieeruvad lühikesed jooksud harjutustega, siis BOXBOX treeningus saab kardiotrenn tehtud märkamatult poksides,” selgitas Ottas.

Tema sõnul on möödas ajad, kus trennis tuli kõigiga sammu pidada: “Iga treenija teeb enda võimete kohaselt ja pingutus on erinev. Näiteks, kui üks treenija tõstab 100kg, mis on talle raske ning teine tõstab 10kg, mis on raske, saavad mõlemad treenijad tegelikkuses oma kehale vajaliku koormuse kätte.”

Allikas: Kristiine keskus