Maastikurattur Janika Lõiv on maailma reitingutabelis tõusnud viiendale kohale

Janika Lõiv
Janika Lõiv Foto: Dan Maynard

Tänasel päeval võib täie veendumusega väita, et Eesti läbi aegade edukaim naissoost maastikurattur on Janika Lõiv. Lõiv on kerkinud UCI poolt hallatava maastikuratta olümpiakrossi reitingutabelis uskumatult kõrgele viiendale kohale.

Reitingutabeli esikohta hoiab hetkel valitsev maailmameister prantslanna Pauline Ferrand Prevot, teine on Euroopa meister šveitslane Jolanda Neff, kolmas hollandlanna Anne Terpstra ning neljandal kohal platseerub austraallasest Okeaania meister Rebecca Mcconnell.

„Eks see viies koht on minu jaoks ikka tore üllatus. Olen viimasel kahel aastal näinud palju vaeva, et Eestile olümpiakoha toomiseks võimalikult palju reitingupunkte koguda. See on olnud minu peamine fookus terve käesoleva perioodi jooksul. Isiklikku edetabelikohta ma eraldi taga ajanud ei ole, sest rattamaailmas sellest väga palju ei sõltu. Põhimõtteliselt määratakse sellega ainult võistlustel stardijärjekord. Praeguse kõrge edetabelikoha puhul mängib muidugi omajagu rolli ka koroonaviiruse levik, mille tõttu on väga paljud võistlused sel suvel ära jäänud ja väljas pool Euroopat paiknevatel sõitjatel on olnud keeruline üldse võistlustele saada. See kõrge koht on väga tore fakt, aga seda pole kindlasti mõtet üle tähtsustada,“ kommenteerib Lõiv.

Tänavune hooaeg on olnud ratturitele eelnevatest väga erinev. Kui tavaliselt kestab võistlushooaeg 4-5 kuud ja lõppeb septembri lõpus, siis sel aastal on hooaeg sisuliselt alles algamas ja olulised võistlused on kokku surutud väga lühikesele ajaperioodile

Lõivu ja teiste Eesti maastikuratturite hooaeg saab peagi jätku eelootavate MK etappide ja tiitlivõistluste näol:

29.09 – 4.10  XCO MK etapid Tšehhi Nove Mesto

11.10 – XCO MM Austria Leogang

18.10 – XCO EM Šveits Monte Tamaro

UCI reitingutabelit saab terves mahus näha SIIN

 Allikas: EJL