Koroona-aasta vähendas sporditraumasid

Jalgrattur

Möödunud aastal langes tervisepordiga seotud vigastuste arv ligi 10%, näitab ERGO kindlustuse kahjustatistika. Kui 2019. aastal registreeris kindlustus kõige enam sporditraumasid jaanuaris, aprillis ja septembris, siis 2020. aastal hoopis suvekuudel. Kõige rohkem tekkis vigastusi pallimängude harrastajatel, kuid varasemast enam registreeriti traumasid ka jalgrattaspordis.

„Möödunud aastal mõjutas spordiõnnetuste statistikat otseselt koroonakriis, mis kevadel sulges inimesed kodudesse, kuid suvel piirangute kadudes pani senisest rohkem end liigutama. Kui ka siseruumides sportimine oli piiratud, leiti siiski võimalusi välispordialade harrastamiseks. Võib arvata, et paljuski just seetõttu polnud spordivigastuste langus kokku kuigi suur,“ ütles ERGO kindlustuse isikukahjude osakonna juht Julia Pakin.

Varasemast rohkem registreeris kindlustus möödunud aastal jalgrattaspordiga seotud traumasid. „Üks kulukaim tervisespordijuhtum tekkis just jalgrattasõidul, kui noormees kukkus konarlikul metsateel nii õnnetult, et kaotas oma esihambad. See spordiõnnetus läks maksma ligi 4000 eurot,“ kirjeldas Pakin.

Kõige enam ehk kolmandik spordiga seotud vigastustest tekib Pakini hinnangul tavapäraselt siiski kollektiivsete spordialade harrastamisel. „Läinud aastal oli erandiks aprill, kui rahvakogunemised olid keelatud. See oli üle pika aja ka esimene kuu, mil meieni ei jõudnud tõepoolest ühtki kollektiivse spordiga seotud kahjujuhtumit,“ selgitas Pakin.

Kollektiivsete pallimängudega seotud vigastused kasvasid hüppeliselt suvekuudel – 2019. aastaga võrreldes lausa 167%. ”See ilmestab hästi piirangute kadumise aega ning inimeste tugevat soovi teistega taas kohtuda ja koos sportida. Aasta lõpus, koroonaviirusega seotud uute piirangute tõttu langes pallimängudega seotud vigastuste arv taas,“ lisas Pakin.

ERGO andmetel moodustavad sportimise käigus tekkinud traumad kõigist õnnetusjuhtumitest tavapäraselt 25%, kusjuures pooled spordiõnnetustest juhtuvad lastega. Kõige sagedasemad vigastused on põlvetraumad, samuti erinevad luumurrud, nihestused ja nikastused. Keskmine tervisespordiga seotud vigastuse kahjusumma on 270 eurot. Kõige enam vigastusi tekitavad võistlusspordialad on kindlustusstatistika kohaselt jalgpall, võrkpall, korvpall, jalgratta- ning suusasport.

„Harrastussportlastele võib ju öelda, et ole ettevaatlik, kuid tahes tahtmata tekib vahel vigastusi, harvad pole ka luumurrud. Paljude jaoks lisab julgust teadmine, et oled vähemalt sobiva kindlustusega kaitstud. Kusjuures ligi 14% kindlustatud inimestest vanuses 1-70 valinud tavapärase harrastussportlase kindlustusele juurde ka võistlusspordi katte. Laste puhul on see valik tehtud pea pooltel juhtudel,“ lisas Pakin.

Allikas: ERGO kindlustus