Lihtne nipp, kuidas saavutada kiiremini paremad treeningtulemused

Trenn ja magneesium

Paljud inimesed annavad endale lubadusi muutuda tervislikumaks ning harrastada mõnd tervisesporti. Sageli võib aga suure innuga alustatud sportimine lõppeda lihaskrampide- ning valuga, suure väsimuse ja organismi kurnatusega või hullemal juhul ka ületreenimisega. Oma treeninguid saad toetada õige toitumisega, kuid on veel üks lihtne võimalus, kuidas saad oma treeninguid ning vastupidavust turgutada.

Millised protsessid toimuvad kehas treeningu ajal ning miks on oluline oma jõuvarud hiljem taastada? 

Treeningu ajal kasutatakse ära lihastes peituv glükogeen, millest toodetakse energia saamiseks vajaminevat glükoosi. Glükoosi metabolismis osalevad ensüümid vajavad aktiveerimiseks aga magneesiumi, ilma milleta see protsess ei toimi. Glükogeeni varud on treeningu ajal kehale peamiseks kütuseks, mistõttu on äärmiselt oluline, et organism suudaks treeningu ajal glükogeenivarud glükoosiks sünteesida ning töösse rakendada. Kuna suur füüsiline koormus soosib aga magneesiumikadu, on äärmiselt oluline pöörata tähelepanu sellele, et sinu magneesiumivarud oleksid piisavad. Seda nii treeningtulemuste parandamiseks kui ka kiiremaks treeningujärgseks taastumiseks.

MagneersiumMis on magneesium? 

Magneesium – magneesiumihelbed / magneesiumiõli / magneesiumkloriid / magneesiumisool / magneesiumtsitraat / magneesium glütsinaat /

Magneesium on üks elutähtsaid mineraale, millest on inimestel tänapäeval kõige enam puudus. Magneesiumi kanda on eriti vastutusrikas roll. Osaledes meie kehas lausa 300 erinevas ainevahetusprotsessis, kaitseb magneesium nii südant, on abiks vererõhu kontrolli all hoidmisel kui võitleb ka põletikutekitajatega. Lisaks on magneesium suurepärane energiavarude taastaja, mis teeb temast asendamatu kaaslase iga inimese, kuid eriti sportlase jaoks.

Kuidas saab magneesium minu treeningtulemusi parandada? 

Magneesiumil on väga oluline roll nii lihaste tööd, hapniku kasutamist kui ka elektrolüütide tasakaalu mõjutavates protsessides. Lisaks eelnevale on magneesium asendamatu tähtsusega valkude sünteesis, mis on omakorda oluline lihaste arenguks. Treeningu ajal toodetakse organismi glükogeeni varudest energia saamiseks glükoosi, mis on vajalik treeningtulemuste saavutamiseks. Selleks, et antud protsess efektiivselt toimida saaks, on aga vaja justnimelt magneesiumi. Lisaks on magneesium abiks lihaste lõõgastumisel ning seeläbi ka erinevate vigastuste ennetamisel.

Kuidas ma saan aru, et peaksin treeningute ajal kasutama magneesiumit? 

Magneesiumipuudus võib endast märku anda mitmeti. Esmasteks ning enamlevinumateks sümptomiteks on lihaskrambid, liigse piimhappe kogunemisest põhjustatud lihasvalud, pidev väsimus, treeningtulemuste langus ning aeglasem taastumine. Lisaks võivad esineda peavalud, migreenihood, ärevus ning pidev näljatunne ka siis, kui kõht on täis.

MagneersiumKuidas ma saan kõige kiiremini oma magneesiumi varusid täiendada? 

Magneesiumivarude täiendamiseks on mitmeid võimalusi. Kõige kiiremaks ja tõhusamaks viisiks on magneesiumi välispidine kasutamine, kasutades selleks spetsiaalselt jalavanni tarbeks mõeldud magneesiumihelbeid või magneesiumiõli nahale määrimiseks. Magneesium ei taha läbi soolestiku väga hästi imenduda ning võib suurtes kogustes mõjuda lausa kõhulahtistavalt. Seepärast teeb välispidine kasutamine elu oluliselt lihtsamaks ning soovitud tulemused saabuvad kiiremini. Magneesiumihelvestega võib teha nii jalavanni, kui kasutada ka kogu keha vanni puhul. Nädalas soovitatakse võtta 2-3 magneesiumivanni jalgadele või üle keha. Vajadusel võib magneesiumivanni võtta ka tihedamini. 

Magneesiumihelbed sobivad kasutamiseks igas vanuses ning ka raseduse ja imetamise ajal. Magneesiumiõli puhul tuleb seda aga lihtsalt nahale pihustada ning lasta sel naha sisse imbuda. Parim aeg on selleks peale vannis või duši all käiku, sest nahk on siis soe ja poorid avatud, mis soodustab magneesiumi imendumist. Õli puhul võib esmasel kasutuskorral tunda kerget kipitus või sügelustunnet, mis võib olla märk magneesiumipuudusest ning tuleneb magneesiumi kiirest imendumisest nahka. Regulaarse kasutamise käigus aga kipitus taandub.

Miks ei ole tabletid parim lahendus?  

Magneesiumiga toidulisandid, lahustuvad tabletid ning graanulid aitavad magneesiumipuudust küll leevendada, kuid samas koormavad need ka seedimist ning võivad tekitada kõhuprobleeme, mistõttu võib vajaliku koguse magneesiumi omastamine võtta tunduvalt kauem aega. Seepärast tasub kõige kiiremaks ning efektiivsemaks tulemuseks magneesiumipuuduse korral eelistada hoopis naha kaudu imenduvaid magneesiumipreparaate – jalavanniks mõeldud magneesiumihelbeid või magneesiumiõli nahale määrimiseks. 

Kuidas on magneesiumi mõju suurim läbi naha imendudes? 

Mitmete ekspertide hinnangul on just välispidine annustamine efektiivseim ning ühtlasi ka kiireim viis magneesiumi varude täiendamiseks. Seda põhjusel, et keha omastab vajaliku magneesiumi koguse esimese 20 minuti jooksul, mistõttu on üledoseerimine praktiliselt võimatu. Lisaks pole karta ebameeldivaid kõrvalmõjusid nagu kõhuvalu või lahtisus.

Tekst ja fotod: Nurme Looduskosmeetika