Autoralli Euroopa meistrivõistluste avaetapi võitsid Lukjanuk – Arnautov

Foto: Jorge Cunha

Reedel alanud autoralli Euroopa meistrivõistluste teisel päeval sõideti sarnaselt avapäevaga kokku kuus kiiruskatset. Tänastele katsetele startisid liidrina valitsevad ERC (Euroopa ralli meistrivõistlused) meistrid Kajetan Kajetanowicz –  Jaroslaw Baran (Ford Fiesta R5). Poolakad olid enne reedest viimast katset teisel kohal, kuid kuna viimasel katsel katkestasid väljasõidu tõttu ralli liidrid Mads Østberg – Ola Fløene (Ford Fiesta R5), siis läksid hooaja esimesele ööpausile just nemad.

Foto: Jorge Cunha
Foto: Jorge Cunha

Laupäeva avakatsena sõideti teise päeva pikima katse Ingenio 22,84 km esimene läbimine ning selle võit läks üldarvestuse kolmandatele meestele Enrique Cruz – Ariday Bonilla (Porche 997 GT3).

Kui reedel kaotasid vale rehvivaliku tõttu aega Aleksei Lukjanuk  – Aleksei Arnautov (Ford Fiesta R5), siis laupäeva hommikul tegid suure vea Kajetanowicz –  Baran, kes jätsid esimesele katsele startides rehvidesse liiga suure rõhu ning see kulutas kõva seguga rehvid väga kiirelt. Kui avakatsel suutis poolakas hoolimata kulunud rehvidest venelast edestada ja edu 5,8 sekundit võrra suurenda, siis järgmisel 13,97 km pikkusel Gáldar katsel näitas poolakas alles 19.aega ning ERC arvestuse katsevõidu võtnud Lukjanuk edestas Kajetanowicz´i koguni 31,1 sekundiga. Üldarvestuses tähendas see seda, et poolakas oli 14 kilomeetriga maha mänginud oma turvalise edu (28,5 sekundit) ning kukkus nüüd venelase järel ERC arvestuses teiseks, kaotust 2,6 sekundit. Teise katse üldvõit läks taaskord võistluspaarile 65 Cruz – Bonilla, kes tõusid ka üldarvestuses liidriteks ning edestasid Lukjanuk – Arnautovit 7,4 sekundiga. Enne laupäevast hoolduspausi sõideti veel 15,45 km pikkune Valleseco kiiruskatse ning kolmanda katse järjest võitis Cruz, kes edestas katsel üldarvestuse viiendat ja ERC arvestuse teist aega näidanud Lukjanuki 8,4 sekundiga.

Üldarvestuses oli kahe sarja liidrite omavaheline vahe 15,8 sekundit. ERC arvestuse katsevõit läks võistluspaarile 4 Luis Monzón –  José Carlos Déniz (Citroen DS3 R5). Duellis Lukjanuk –  Kajetanowicz kaotas poolakas venelasele veel juurde 34,1 sekundit ning oli hoolduspausile jõudes küll õnnetu, kuid samas õnnelik, et parem tagumine rehv, mis oli täiesti kulunud vastu pidas, sest kaasas olnud üks tagavararehv oli neil juba kasutatud. Üldarvestuses oli kahe Fiesta R5 piloodi vahe enne kolme viimast kiiruskatset 36,7 sekundit.

Peale hoolduspausi jätkunud võistluse esimese kolmest korduvkatses võitis taas Cruz, kellele see oli päeva neljas järjestikune katsevõit. Hommikustel katsetel rehviprobleemide tõttu palju aega kaotanud Kajetanowicz oli küll katsel ERC klassi esimene, kuid võttis Lukjanukilt tagasi vaid 7,9 sekundit. Kahel viimasel katsel näitas parimat katseaega Lukjanuk.

Ralli üldvõit läks ekipaažile Enrique Cruz – Ariday Bonilla, kelle edu Lukjanuki ees oli lõpuks 25,2 ja kolmandana lõpetanud Kajetanowicz´i ees 57,9 sekundit. ERC hooaja avaetapi maksimumpunktid läksid võistluspaarile nr.2 Aleksei Lukjanuk   – Aleksei Arnautov, kelle edu Kajetan Kajetanowicz –  Jaroslaw Baran ees oli lõpuks 32,7 sekundit. Kolmandana lõpetanud hispaanlased Luis Monzón –  José Carlos Déniz kaotasid võitjatele juba ligi kaks minutit (+1.51,4).

ERC2 klassivõidu võtsid poolakad Wojciech Chuchała – Daniel Dymurski (Subaru Impreza STi N15) ning ka ERC3 arvestuse esikoht kuulus poolakatele, kui parimad olid Łukasz Habaj – Piotr Woś (Peugeot 208 VTi R2).

ERC hooaja teine etapp toimub aprilli alguses, kui 7.-9.aprillini sõidetakse järjekorras 74. Circuit of Ireland.

Autor: Rauno Paltser