Testi hetkevormi äpi abil

Cooperi test

Cooperi test on paljudele tuttav kooliajast, ent see on kiire moodus ka täiskasvanud sportija hetkevormi hinnata, mis tänu äpile on muutunud eriti lihtsaks – stopperi ega staadioni järele enam vajadust pole.

Inimese füüsilise vormi üheks näitajaks on koormustaluvus, mis näitab vereringe ja vererõhu regulatsiooni seisundit, südamelihase hapnikuga varustamise võimet, lihaste- ja närvisüsteemi tööd ning palju muud. Koormusuuringut võib teha arsti juures, ent olemas on ka alternatiiv – Cooperi test, mis eritingimusi ei vaja.

Testi töötas pea pool sajandit tagasi välja USA arst Kenneth Cooper, kes tugines oma töös enam kui 20 000 uuringule, mis tehti lendurite, astronautide, sportlaste ning rohkem ja vähem treenitud inimestega. Test, mis oli esialgu mõeldud kasutamiseks sõjaväes, on tänapäeval laialt levinud kooliõpilaste, treeningrühmade ja tervisesportlaste kehalise töövõime hindamisel.

Test on lihtne

Testi saab lihtsasti sooritada rakenduse 12 Minute Fitness Test – Coopers Fitness Testi abil.

Laadi alla rakendus, käivita see ja mõõda ära, kui pika teelõigu suudad 12 minuti jooksul läbida. Kel vähegi jaksu, peaks sörkima-jooksma kõik 12 minutit. Kes hakkab hingeldama, võib vahepeal ka käia. Lisaks GPS-iga läbitud vahemaa arvestamisele võtab äpp tulemuse hindamisel arvesse jooksja vanust ja sugu. Pärast 12-minutilist liikumist kuvab telefon sulle sinu tulemused: vastavalt eale, soole ja läbitud vahemaale on tulemus kas väga nõrk, nõrk, rahuldav, hea või väga hea. Ekraanil kuvatakse lisaks testitegija maksimaalne hapnikutarbimisvõime (V02 max), s.o suurim hapnikukogus, mida organism suudab intensiivse pingutuse ajal minutis tarbida ning mis iseloomustab sportija südame-veresoonte ja kopsude talitlust ning vastupidavust koormusel.

Andre AbnerTesti paar-kolm korda aastas

OÜ Paljasjalg juhatuse liige ja harrastussportlane Andre Abner ütleb, et Cooperi test annab objektiivse ülevaate selle tegija füüsilisest vormist, täpsemalt jooksuvormist. „Teen testi teatud regulaarsusega – paari kuu tagant, et saada pilti, kuidas tulemused tänu treeningutele on muutunud. Sobitan testi nädalale, mil pole olnud väga suuri treeningkoormusi, et oleksin puhanud, ja valin jooksmiseks alati sama koha, et tulemused oleksid paremini võrreldavad,” selgitab Abner. Tema sõnul sõltub tulemus paljudest teguritest. „Seda on näha, kas tegu on alles treenimise algfaasiga või on olnud treeningutes mingil põhjusel pikem paus, aga reeglina võib näha 10-15% tulemuse paranemist võrreldes eelmise korraga,” ütleb ta ja soovitab harrastajatel teha testi kaks-kolm korda hooaja jooksul – algul ja lõpus, siis on areng kenasti näha. „Eriti neil, kes võistlustel ei käi – test on hea indikaator, et saada aru, kuidas treeningud vormi on parandanud. Kui jooksuga alustatakse märtsis-aprillis, siis mais, kui paar kuud treenitud, on õige aeg testi teha. Testi võib sooritada ka talvel sisetingimustes, kui treenitakse aasta läbi,” leiab Abner.

Step-laud jooksu alternatiiviks

Kes joosta ei taha, võib oma füüsilise vormi teadasaamiseks kasutada step-lauda. Äpp Aerobic & Endurance Bench Step Test Assessment hindab kasutaja koormustaluvust ja maksimaalset hapnikutarbimist steplaual – kasutaja peab kolm minutit järjest astuma step-lauale, seejärel puhkama minuti toolil istudes ja pärast seda hindab äpp kasutaja pulsi alusel tema füüsilist vormi.

Soorita Cooperi test õigesti

·      Cooper testis hinnatakse 12 minuti jooksul kas kõndides-sörkides või joostes läbitud maa pikkust meetrites.

·      Testi tegemise käigus ei tohiks tekkida halba enesetunnet. Kui joostes läheb pulss liiga kõrgeks, mine üle kõnnile, ainult nii saad usaldusväärse tulemuse.

·      Jookse-sörgi-kõnni tasasel maal. Kui teed teste teatud regulaarsusega, vali liikumiseks alati üks ja sama tee, et tulemused oleksid võrreldavad.

·      Tähtis on läbida maa ühtlases tempos, unustades igasuguse lõpukiirenduse. Ära jookse kaaslastega võidu, vaid järgi oma tempot.

·      Testi eel sörgi kergelt ja venita lihaseid.

·      Pideva treenimise korral on mõttekas teha testi 2-3 korda aastas. Test võimaldab hinnata kehalise töövõime muutumist aastate jooksul tervisespordi, vanuse kasvamise, kehakaalu muutuste, krooniliste haiguste ja teiste tegurite mõjul.

·      Valmistu testiks juba 3–4 päeva varem – puhka korralikult välja, ära tee väga koormavaid trenne, vii süsivesikute osakaal toidus 70%-ni ja tarbi piisavalt vedelikku.

Tekst: Urve Kask

Fotod: Shutterstock.com / Risto Võsaste / Sportfoto.com