Artjom Savitski: Tai poksitrenn annab energiat laval rokkida

Savitski

Muusik Artjom Savitski on Eesti muusikamaailmas tuntud artist, kes sai tuule tiibadesse teise kohaga „Eesti otsib superstaari” neljanda hooaja saates 2011. aastal.

Muusikukarjäärist vähem teatakse Artjomi kohta aga seda, et ta on aktiivne sportlane, kes hoolitseb nii oma füüsilise kui ka vaimse vormi eest. Sellel suvel valis ta uueks alaks Tai poksi ja on sellest lausa vaimustuses, sest leidis pealtnäha karmis võitluskunstis just selle, mida vajas – füüsilise aktiivsuse, vaimse tasakaalu ja enesekaitseoskused.

SavitskiMillal ja miks te just Tai poksi trenni läksite?

Alustasin Tai poksi treeningutega augusti teises pooles. Enne seda käisin kaks aastat jõusaalis ja ühel hetkel sai sellest villand, kuna tuim kangide ja raua tõstmine ei pakkunud enam huvi. Ma ei leidnud enam motivatsiooni, et treeningutel täit potentsiaali rakendada, ja avastasin end settide vahel rohkem telefoni vaatamas kui jõudu tegemas. Ma ei ütle, et jõusaalitrenn on halb, vastupidi, ma hindan väga inimesi, kes suudavad ennast jõusaalis motiveerida ning lisaks sellele ka rangelt dieeti jälgida.

Kuna pidin endale trenni jälle kuidagi huvitavamaks tegema, siis otsustasin proovida Tai poksi. Olin eelnevalt käinud ühes proovitrennis Spartas ja see meeldis mulle väga. Otsustasingi selle ajendil alustada Tai poksiga Kevin Renno Võitlusspordi Akadeemias.

Kui tihti trennis käite?

Kaks korda nädalas hommikul kell 9. See on ikka väga mõnus päeva alustaja – saab uskumatu energialaengu terveks päevaks.

Oli algus raske? Mis oli kõige raskem?

Jah, algus oli raske, kuna poks vajab väga palju võhma. Esimeste trennide ajal hingeldasin ikka korralikult. Ja kuigi nüüd on võhma rohkem, siis pärast intensiivseid treeninguid on ikkagi organism väga läbi. Ilmselt ongi võhmaga kõige suuremad probleemid, muidu teeks poksi, naeratus näol, 24/7.

Millised on seni olnud olulisemad muutused kehas ja vaimus?

Esiteks kaotasin juba esimese kahe nädalaga 1,7 kilo, nüüdseks juba 2,7. Augusti lõpus oli meil bändiga suurem kontsert Lauluväljakul ja sellel esinemisel tundsin, kui palju mul on laval rohkem energiat. Jaksasin tervel kontserdi ajal lisaks laulmisele ka ringi hüpata, ühest lava otsast teise joosta ja muusikale kaasa elada – täiesti uskumatu, kui palju jaksu mul oli! Vaimselt tunnen end ka rohkem tasakaalus ning rahulikumana – talun stressi paremini.

Savitski

Mis on teie eesmärk poksis?

Minu eesmärk on säilitada hea füüsiline vorm ja tugevdada immuunsüsteemi, samuti õppida enesekaitset ja arendada reaktsiooni.

Kui tihe poksivõistluste külastaja olete?

Ma püüan ikka suurematele poksiüritustele kohale minna – siiani on võimsaim olnud King of Kings. Võitlust vaatan nüüd täiesti uue pilguga. Kui vanasti võis minu suust kuulda kommentaari: mida te kallistate seal, siis nüüd, kui omal nahal tean, kui läbi võtab kolmeminutiline raund, siis nii lihtsalt enam kommentaare ei loobi.

Keda Eesti poksijatest jälgite, kellele kaasa elate?

Ma olen väga suur Maxim Vorovski toetaja. Kõik, kes 2015 King of Kingsil kohal olid, peaksid teadma, mis olukorrast ta välja tuli – see oli täiesti fenomenaalne. Mees oli juba tuikumas, oli näha, et pilt kisub uduseks, kuid vaatamata sellele võttis ta end kokku ja võitis matši ära. Seda on võimatu sõnadega kirjeldada, mis tol õhtul Saku Suurhallis toimus. Kogu saal oli püsti ja elas kogu hingest Maxile kaasa.

Savitski

Muusika ja sport – kuidas need teineteist täiendavad?

Kuna hingamine on laulmise puhul väga tähtis, siis hea võhm mõjub laulmisele ainult positiivselt. Lisaks annab see energiat laval rokkida.

Kellele poks ikkagi sobib?

Kõigile! Tõsiselt! Poks ei tähenda seda, et sa pead ilmtingimata sparrima, ja see ei õhuta mitte mingil määral vägivalda. Mina käin poksitrennis puhtalt sellepärast, et see on hea trenn kogu kehale ja seda pole kuiv teha. Kes tahab endale ilusat keha nii, et trenn on samal ajal ka põnev ja motiveeriv, siis ma soovitan soojalt Tai poksi.

Tekst: Monika Kuzmina

Fotod: Kaspar Saaremets