Annemarii Bendi – tüdruk, kellele meeldib lennata

Annemarii Bendi
Foto: Priit Talv

Kahevõistlus ei ole enam meeste pärusmaa. Punkt.

Ka Eesti naised on sellel alal esindatud. Uurisime, kes on tüdruk, kes tuli eelmisel aastal FIS-i noorte kahevõistluse karikasarjas üldvõitjaks ning kelle suusahüpperekord on tähelepanuväärne 83 meetrit ehk rääkisime juttu Annemarii Bendiga (16).

Annemarii, kuidas kahevõistluse juurde jõudsid?
Kahevõistluse trennis hakkasin käima kolmandas klassis naabritüdruku Triinuga, kellega oleme treeningukaaslased praeguseni. Olime siis ikkagi päris väikesed ja spordiala valida ei osanud. Tundus huvitav ja läksime kaasa. Nüüdseks olen treeninud juba seitse aastat.

Mis sulle selle ala juures kõige enam meeldib?
Mulle meeldivad suusahüpped, see õhus lendamise tunne. Suusatada ja rullitada meeldib, kui saab mõnusa hoo sisse. Tore on ka see, et olen tänu kahevõistlusele leidnud sõpru nii Eestis kui ka välismaal.

Annemarii (vasakul) ja Triinu Hausenberg Foto Flawia Krawczyk
Noored kahevõistlejad: Annemarii (vasakul) ja Triinu Hausenberg. Foto: Flawia Krawczyk

Kuidas treenid?
Treeningud on vaheldusrikkad, ja mis eriti tore – oleme aasta läbi õues, värske õhu käes. Suvel jookseme ja rullitame, lumeperioodil suusatame. Hüppetrennid toimuvad peaaegu kogu aeg. Lisaks jõusaal, ujumine, rattasõit ja saalitrennid.

Kahevõistlus on tehniliselt keerukas ja raske ala. Kuidas ennast motiveerid?
Alati on hea, kui kõrval on keegi, kes aitab motivatsiooni leida – treener, pereliige, sõber. Mul on nad kõik olemas. Aga ise saan kõige rohkem indu headest tulemustest, enda ületamisest ja sooritusvõime paranemisest.

Kuidas puhkad?
Mulle meeldib väga kodus olla. Vabal ajal veedan palju aega õe ja vennaga. Samuti olen koos sõpradega. Meeleldi loen raamatut ja vaatan televiisorist oma lemmiksarju.

Kas kahevõistlus on meeste ala, nagu väidetakse?
See pole ammu enam nii. Käin palju välisriikides võistlemas ja olen näinud väga paljusid tublisid tüdrukuid, keda see ala huvitab. Üldse tundub, et tüdrukuid tuleb kogu aeg juurde.

Annemarii
Foto: Priit Talv

Kellele elad Pyeongchangi olümpiamängudel kaasa?
Kindlasti Eesti kahevõistlejatele ja suusahüppajatele, kellest mitut tunnen isiklikult. Mulle meeldib väga ka laskesuusatamine. Õnneks on OM-i ajal teleülekandeid nii palju, et saab valida, mida vaadata.

Kes on naistest praegu kahevõistluses maailma tipus? Keda ise jälgid?
Kuna naiste kahevõistlus on üsna noor ala, siis on keeruline öelda, kes on absoluutne tipp. Üllatusi võib tulla sealt, kust neid oodata ei oska. Tooksin esile sakslased Sophia Mauruse ja kindlasti Jenny Nowaki.

Naised hüppavad kahevõistluses meestega sama kõrgest hüppemäest (90 m). Oled sellega ilmselt harjunud, aga mida sinu sõbrad ja klassikaaslased asjast arvavad?
Klassikaaslaste silmis on see ilmselt omamoodi julgustükk, millega igaüks hakkama ei saa: ronida kuhugi kõrgele ja veel enam, sealt alla hüpata. Aga ma loodan, et nad elavad mulle ikka kaasa.

Kus sa näed ennast viie aasta pärast?
Arvan, et olen ikkagi sportlane. Noorte olümpial olen juba käinud, kuid väga tahaksin osaleda ka päris olümpial. Kindlasti soovin ka edasi õppida ja omandada elukutse.

Tekst: Reelika Lepp