Äpid, mis valivad trennimuusika

Muusikaäpid

Muusikat, eriti kiiret muusikat kuulates piitsutad end trennis rohkem ja naudid ka liikumist rohkem. Selle asemel aga, et kulutada aega sobiva laulukogu kokkupanemisele, tasub usaldada muusikavalik äppide hooleks.

Muusika rütm mõjutab seda, missuguse tempo ja kiirusega me jookseme või jõusaalis raskusi tõstame – kaasahaarav muusika võib muuta treeningu kehale lihtsamaks ja aidata efektiivsemalt treenida. Uuringute põhjal aitab muusika treeningu intensiivsust ja tulemuslikkust parandada kuni 15% võrra. Lisaks sellele, et tempokas meloodia aitab kiirust hoida (mida rütmikam muusika, seda rohkem peab aju selle töötlemiseks pingutama, mis omakorda ei lase väsimusele mõelda), tõstab muusika, eriti lemmiklaulude kuulamine, meie tuju ja annab jõudu.

Äpp soovitab sobivaid laule

Muusika saab treeningule kaasa võtta Spotify, Deezeri, Apple Musicuse või Tidali abil. Neist kolm esimest oskavad valitud lauludele lisaks ka ise kasutajale sobivat muusikat soovitada. Algoritm töötab lihtsal põhimõttel: mida kauem teenust kasutada, seda paremini õpib ta kuulaja muusikamaitset tundma. Deezeri kasutajatele on sel otstarbel loodud kanal nimega Flow, mis mängib juba tuttavate või sarnase stiiliga artistide loomingut. Spotifyl on analoogne võimalus koondnimega Discovery, mis pakub sobida võivate artistide plaate, aga ka üksikuid laule. Apple Musicuses täidab seda eesmärki kanal nimega For You. Tidalil selline võimalus küll puudub, ent selle asemel pakutakse kuulaja playlist’idele sarnaseid kogumikke värske muusikaga, eesmärgiks anda uutele artistidele võimalus kuulajabaasi kasvatada.

Muusikat saab kuulata nutitelefonis ja seda ka ilma internetiühenduseta, lemmiklugusid saab jagada ja soovitada sõpradelegi.

Muusikaäpid

Rokist popini

Lisaks voogedastusteenustele on äppe, mis loodud spetsiaalselt treeninguks sobiva muusika valikuks. Rakendus RockMyRun keskendub muusika valikul eelkõige selle tempole. Äppi seadistades saab valida tegevuse (näiteks jooksmine, jõusaalitreening, rühmatrenn, rattasõit, kõndimine) ja meeldivad muusikažanrid reggae’st roki ja popini, mille alusel pakub rakendus välja sobivad playlist’id. Lisaks on võimalik valik teha vastavalt sellele, mis on treeningu eesmärk – kas oodatakse head enesetunnet, lõõgastumist või korralikku higistamisseanssi. Soovi korral võib lemmikumuusika põhjal kokku panna laulude nimekirja, ilma et pakutaks nendega sarnaseid palu. Äpp suurendab tehtud uuringute põhjal trennist saadavat motivatsiooni ja naudingut lausa 35% võrra, sest kasutaja püüab esiteks tempos püsida ja lisaks annab muusika lisaenergiat ning meelepärased lood vähendavad viilimissoovi.

Muusika streaming-äpp Fit Radio kuulajale koostavad DJ-d ühtlase rütmiga laulude nimekirju, tänu millele saab valida tuhandete kõrge ja väga kõrge energiatasemega sportimiseks sobilike lugude mikside hulgast. Lugusid saab rühmitada nii DJ, treeningstiili (zumba’st joogani), muusikažanri, kui selle tempo (lööki minutis ehk BPM) alusel.

Muusikaäpid

Muusika vastavalt jooksupulsile

Jooksjale sobiv äpp RockMyRun pakub muusikat tempo järgi, võttes aluseks kuulaja jooksupulsi. Kui eesmärk on liikuda teatud kiirusega, saab selle muusikavalikuks ette anda, nii kannustab muusika jalgu sobivas tempos liikuma. Mitte kõigil äpi playlist’idel pole sellist lisavõimalust, kuid paljudel siiski on. Lai esinejatevalik lubab avastada hulka uusi artiste, kaasa arvatud klassikalise muusika ässasid.

Äpp nimega Spring pakub muusikale lisaks võimalust muuta kõnni-, jooksu- ja rattatreeningud meeldivamaks ja efektiivsemaks. Äpp võimaldab joosta, sõita ja kõndida, liikudes sünkroonis muusikaga, samamoodi nagu liigume tantsides. Kui meie keha liigub muusikaga ühes taktis, parandab see tulemust – rütmipõhine liikumine parandab hapnikutransporti, mis tähendab, et keha peab sama soorituse tegemiseks vähem tööd tegema. Muusika rütmil baseeruva liikumise korral kulub sportijal 7% vähem hapnikku, samal ajal kui liikumine on tavalisest kiirem, sageli seda ise märkamata.

Kui aga arvutisse ja telefoni on kogunenud suur hulk muusikapalu, mis vajaksid enne kuulama asumist organiseerimist, lihtsustab tööd äpp PaceDJ, aidates laulud tempo alusel treenimiseks sobivatesse nimekirjadesse jagada. Rakendus otsib esmalt lood arvutist-telefonist üles ja aitab need seejärel ette antud rütmivahemike alusel loeteludesse jagada (näiteks 75 BPM rattasõiduks ja 130 jooksmiseks). Eri tüüpi lugusid saab äpi kodulehelt soovi korral ka lisaks alla laadida.

Veikko Täär
Veikko Täär

Kommentaar: Veikko Täär, sportlik näitleja ja ettevõtja

Trenni ajal kuulan pigem podcast’e ja jutufaile ehk neid lugusid, kus mingi info sees. Neid saateid väga palju polegi, Eestis on kaks-kolm raadiojaama, mille saadete vahel valida. Üks, mis tuju alati heaks teeb, on näiteks Raadio2 „Rahva Oma Kaitse”. Kui kuulata Mart Juurt ja Andrus Kivirähki omavahel vestlemas, tõmbub suu tavaliselt naerule. Jutusaadete puhul on hea see, et kui kuulad ja jääd kaasa mõtlema, ei pane tähelegi, kuidas trenn lendab.

Muusikat kuulan vähem. Palju sõltub ka konkreetsest trennist ja tujust, aga kui kuulan muusikat, siis eelistan tempokaid rütme, klassikalise muusikaga ei ole proovinud trenni teha ehkki kindlasti saaks ka nii.

Hea teada!

Spotify ja teiste loetletud rakenduste toimimise põhimõte on streaming ehk voogedastus, mis tähendab, et muusikat laaditakse üle internetiühenduse. Kui panna Spotify 20 miljoni muusikapala seast huvipakkuv lugu mängima, sikutatakse see taustal märkamatult internetist, nii ei pea kasutaja muusikat ise enne kuulamist alla laadima, lisaks oleks muusikakogu allalaadimine liialt mahukas.

 

Tekst: Urve Kask

Fotod: Shutterstock.com / Sportfoto.com