Kirglik ja sihikindel Jasmiin Üpraus – jetispordi tulevikulootus

Jasmiin Üpraus

Eestis on palju andekaid noorsportlasi. Hakkajate noorte talentide hulka kuulub ka Pärnust pärit 17-aastane Jasmiin Üpraus, kelle sihikindlus ja pühendumine viib ta juba järgmistele jetispordi maailmameistrivõistlustele kõrget tiitlit jahtima.

Jasmiin Üpraus on Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi õpilane, kelle suur kirg on jetisport. Noor sporditüdruk võistleb 2018. aasta hooajal lepingulise sõitjana Aquabike World Championship sarja jetispordi maailmameistrivõistlustel naiste kiiremas klassis Ski Ladies GP 1. See on maailma populaarseim ja prestiižseim rahvusvaheline võistlussari, mis sai alguse juba 1995. aastal. Osalejad tulevad sinna enam kui kolmekümnest riigist ning võistluspaikadeks on lummavad Itaalia, Hiina ja Araabia Ühendemiraadid. Igas riigis toimub kaks etappi.

Igal aastal valitaksegi võistlustele vaid kindel arv UIM lepingulisi sõitjaid, kelle hulgas tänavu ka tahtmist täis eestlanna Jasmiin. Jetispordis on ta varasemalt võistelnud meestega kiireimas võistlusklassis Ski GP 1 ning 2017. aastal tuli ta naiste tugevaimas klassis Eesti meistriks (Ski Ladies GP 1).

Enne maailmameistrivõistlusi paneb Jasmiin end proovile ka Alpe Adria Jet Ski Tour 2018 kahel esimesel võistlusel, Eesti ja Läti meistrivõistlustel ning rahvusvahelisel Jet Ski Nordic Cup 2018 võistlusel, mis sel aastal toimub augustikuus Pärnu jõel. „Viimane on väga menukas just Põhjamaades ja toob kohale eri riikide tippsõitjad,” sõnab ta.

Armastus spordi vastu tekkis tüdrukul juba 4-aastaselt ning vaatamata noorele eale on ta aktiivselt tegelenud iluvõimlemise, tennise, ujumise, kunsti, fotograafia ja mitme ekstreemse veespordialaga.

Jasmiin Üpraus

Kirg ekstreemspordi vastu

„Jetisport on alati olnud suur osa minu elust. Olen selle keskel üles kasvanud – alates ämbri ja kühvliga rannaliival mängimisest kuni vee peal jetiga kihutamiseni. Pisiku selle vee ekstreemspordialaga tegelemiseks sain isalt, kes tänu oma energilisele iseloomule ja armastusele adrenaliini vastu on tegelenud mitme ekstreemse alaga nagu wakeboardingning lumelaua- ja mootorrattasõit, samuti seigelnud krossi- ja enduroradadel, käies Eesti koondisega ka enduro Euroopa ja rahvusvahelistel meistrivõistlustel,” räägib Jasmiin. „Suurem soov jetispordiga tegelema hakata tekkis mul umbes viis aastat tagasi, kui tuli kiusatus isale ja vennale jetiradadel ära teha.”

Jasmiini sõnul on jetispordi näol tegemist veemotospordiga, mida olemuselt võib võrrelda motokrossiga. „Erinevus peitub aga selles, et jetiga sõidetakse vee peal mööda poidega märgistatud rada, kasutades nii-öelda püstist (Ski) või istuvat (Runabout) jetti,” täpsustab noor ekstreemsportlane, lisades, et tegemist on väga kaasahaarava ja kergesti jälgitava spordialaga, mis pakub ka vaatajatele põnevust. „Jetisport on nõudlik, kiire ja muljetavaldav. Selles võisteldakse eri klassides, mis on jagatud jeti võimsuse järgi.Võimsamateks klassideks on GP 1 võistlusklassid, kus ei ole jeti võimsust piiratud ehk tegemist on ka kõige kiirema klassiga.” Hakkaja tüdruk märgib, et jetisport on tunduvalt populaarsem meeste seas ja noored naised on sellel alal pigem erandiks.

Jasmiin ÜprausTreeningud, mis viivad tippu

Jetispordi treeningud jagunevad Jasmiini sõnul kaheks. „Esiteks treening jetiga kas merel või siseveekogul mööda märgistatud rada koos kaassõitjatega. Teiseks üldfüüsiline trenn talvisel perioodil, kui väljas on külm ja jää tõttu veekogudel sõita ei saa. Sel ajal tegelen iga päev ujumisega, kuna see kasvatab vastupidavust, hoiab lihasgrupid töös ja liikumises. Treeningu juurde kuulub ka oma sõitude analüüs ja sõidutehnika õppimine.”

Jasmiin kirjeldab jetisporti kui puhast ja värvikat ala. „Kujutle, et väljas paistab päike, sinu jume on pruun ja samal ajal saab jetiga vee peal kihutada. See kõlab kui reaalne unenägu. Jetispordiga kaasneb alati stiilsus ja adrenaliin, mis teevad ala visuaalselt väga ilusaks ja ihaldatuks,” kirjeldab ta, lisades, et jetispordiga tegelevad positiivsed ja sõbralikud inimesed, kellega koos on tore nii treenida kui vaba aega veeta.

Õppides tippudelt

Rääkides sellest, missuguste kriteeriumide alusel jetispordis maailmameistrivõistlustele pääseb, ütleb Jasmiin, et esiteks peab sportlane olema võistelnud ühe hooaja jagu võistlusi ja seejärel võib juba saata taotluse. „Pärast seda oli minu jaoks kirjeldamatult suur rõõm saada teade, et mind on valitud UIM Aquabike’i toetatud sõitjaks. Praegu keskendungi oma kogemustepagasi suurendamisele, et maailmameistrivõistlusteks valmis olla. Väga suur rõhk on treeningutel ning tänu headele suhetele ühe maailma tippsõitja Kevin Reitereriga on mul olnud hea võimalus tema kõrval Austrias õppida ja oma tehnikat parandada.”

Jasmiin Üpraus

Unista suurelt

Jasmiini sõnul muutub Eestis jetisport iga aastaga üha rahvusvahelisemaks ja värvikamaks. „Raske on öelda, mida tulevik toob, aga praegu on meil andekaid noori väga palju ja ma loodan, et igas vanuses huvilisi tuleb ühe rohkem juurde.”

Mis noort sportlast inspireerib ja motiveerib? „Usk, et ma suudan ja tahan finišijoonel ruudulist lippu kõige esimesena näha. Oluline on ka see, et minu ja minu konkurentide vahel säiliksid head suhted ja sõprus ning võistlusrajal valitseks positiivne konkurents.”

Tulevikuplaanidena unistab noor sporditalent maailmameistritiitlist. „Kuigi iga võit on oluline ja oodatud, tean, et vahel peab ka kaotama. Praegu on minu jaoks tähtis saada võimalikult palju erinevaid kogemusi nii merel, ookeanil kui kõrgetel lainetel ja õppida tundma oma konkurente.Tahaksin võimalikult palju võistelda ja ala nautida, et kasvada üha tugevamaks ja kiiremaks,” sõnab ta ja lisab, et loomulikult unistab ta üheks maailma esisõitjaks saamisest.

Mida on jetispordi harrastamiseks vaja?

Jasmiin Üpraus sõnab, et lisaks veekogule, jetile ja boonusena ilusale ilmale on jetispordi harrastamiseks vajalik ka treeningrada. „Treeningpaiku Eestis võib ühe käe sõrmedel üles lugeda, kuid kindlasti on meil vedanud sellega, et saame sõita nii merel kui ka jõgedel ja järvedel, mis paljudes teistes Euroopa riikides ei ole võimalik. Varustuse poolelt peaks alati kandma spetsiaalset päästevesti, kiivrit, kalipsot ja sobilikke jalanõusid. Kindlasti ei tohi ka unustada, et sõiduvahend vajab kütust.”JetisportJetispordi harrastamine …

nõuab strateegilist mõtlemist ja tugevat füüsist

eeldab pidevat vaimset tööd, kuna kogu võidusõidu jooksul tuleb mõelda, kuidas pöörata, missugust lainet vaadata, et mitte kukkuda, kuidas eessõitjast mööduda ja palju muudki

vajab vaimset ja füüsilist tugevust, et pingeline võistluspäev vastu pidada

kasvatab tasakaalutunnetust ja kiiruse taju

arendab vastupidavust ja kannatlikkust

õpetab vaeva nägema, et oma eesmärgid saavutada.

Uuri lähemalt:

Jasmiin Üprause ametlik Facebooki-lehekülg: facebook.com/jasmiinypraus64/

Jasmiin Üprause ametlik Instagrami-lehekülg: instagram.com/jasmiinypraus64/

Eesti jetispordi ametlik veebileht: aquabike.ee/

Eesti jetispordi Facebooki-lehekülg: facebook.com/aquabike.ee/

Tekst: Kairit Kütt

Fotod: erakogu