Jõutõstja Andres Külaviir: süda läheb uhkust täis, kui poeg minust möödub

nr 1 Andres ja Andri Eric Külaviir 2 (Foto Henry Küla)

Andres ja Andri Eric Külaviir ei vaja vägilaste seas tutvustamist. Isa Andrese jälgedes jõusaali avastanud poeg Andri on 17-kordne Eesti noorte meister ja tema nimel on juba praegu 21 Eesti rekordit.

Eesti jõutõsteliidu president Kaido Leesmann kiidab: „Kui mõelda, mida Andri on noorteklassis teinud – ta on olnud pidevalt parim noorsportlane, Euroopast medaleid toonud, Eesti koolinoorte rammumees. Kui Andri jätkab, saab temast kindlasti Eesti tipp!“

Andres, kuidas jõutõstespordini jõudsite?

Andres: Enne kui ma hakkasin Revalis trenni tegema, treenisin Zelluloosis omal käel. Jäin seal silma Kaido tuttavale, kes ütles, et ma võiksin hakata tegelema jõutõstmisega. Tol hetkel olin spetsialiseerunud rinnalt surumisele.

Spordipisik tuli kaasa lapsepõlvest?

Andres: Jah. Mul juhtus kolmandas klassis jalaga õnnetus ja oli pikaaegne jalapõletik, mille ravi kestis kolm aastat. Lõpuks, kui ma kuuendas klassis jala terveks sain, olin füüsiliselt väga nõrk. Selleks, et järje peale saada, hakkasin omal käel trenni tegema. Naljaga pooleks võib öelda, et ehitasin endale jõusaali, ostsin sangpommi, lasksin tuttavatel teha hantlid. Algus oli masendav – joosta ei jõudnud, suusatada ei jõudnud, vorm oli vilets. Aga kõige suurem tõukejõud oli tahtmine teistele järele jõuda.

Millal aru saite, et olete järele jõudnud?

Andres: Põhikooli lõpus. Siis suutsin klassikaaslastega kergejõustikus võistelda. Ma tegin keldris ka jõutrenni, mässasin põhiliselt sangpommiga. Meil oli kohalik suur ja võimas metsakombinaat, kus korraldati kord aastas sangpommivõistlusi. Nad teadsid, et ma tegelen sangpommiga, ja mind võeti põhikoolipoisina kaasa metsakombinaati esindama. Suutsin täitsa hästi vanemate meestega võisteldes sangpommi rebida!

Andres ja Andri Eric Külaviir (Foto Henry Küla)

Andri, kas mäletad lapsepõlvest, et isa tegi palju sporti?

Andri: Ma mäletan, et kui Tallinnasse kolisime ja isa hakkas jõusaalis käima, siis alles märkasin seda. Olen temaga isegi koos seal käinud. Minu esimene mälestus jõusaalist oli üldse see, et isal oli kodus jõusaalinurk. Seal hakkasin ka ise trenni tegema ja masinaid näppima.

Sa proovisid mitut spordiala, enne kui jõutõstmise juurde jõudsid?

Andri: Ma mäletan, et proovisin pingpongi, jalgpalli, kergejõustikku, võitluskunsti. Jõusaalis olin vahepeal küll käinud, aga tõsisemalt hakkasin tegelema alles siis, kui läksime Revalisse.

Te jõudiste isaga peaaegu koos Revalisse?

Andri: Mina mäletan, et see oli nii, et isa läks alguses sinna lihtsalt trenni tegema, seejärel liitus Revali tiimiga, ja mina läksin lihtsalt kaasa proovima.

Andres: Ma tutvustasin pojale jõutõstmist, aga kuna ta oli alles nii noor, siis see talle ei meeldinud. Ta tegeles Revalis pigem võistluskunstidega.

Andri, kas mäletad, miks jõutõstmine alguses ei sobinud?

Andri: Mäletan, et see ei istunud mulle alguses väga, aga mingil hetkel hakkas huvitama. Eriti meeldis mulle näha, kuidas igal nädalal raskus suurenes ja keha muutus.

Andres, kas olite õnnelik, kui Andri selle otsuse langetas?

Andres: Jah, ikka. Ma ei tahtnud talle peale käia, aga südames muidugi lootsin, et ta jõuab jõutõstmiseni.

Mis on selle võlu, kui isa ja poeg saavad koos trenni teha?

Andri: Minu jaoks oli kõige huvitavam see, et mina saan „vanamehe“ kandadele astuda.

Andres: Minu jaoks on võlu see, et ega ma niisama kergelt alla anna, püüan kaua ees püsida. Teine asi on aga see, et süda läheb uhkust täis, kui poeg minust ühel hetkel mööda läheb.

Andres ja Andri Eric Külaviir (Foto Henry Küla)

Andri oma isast

Milline on sinu isa?

Minu isa on hooliv, tugeva iseloomuga. Temalt olen saanud palju eeskuju. Ma armastan teda selle eest, et ta on mind nii palju toetanud ja aidanud.

Mida on isa sulle elus kõige rohkem õpetanud?

Kõige rohkem olen üle võtnud tema iseloomujooni. Ta on järjepidev ja tegutseb loogiliselt. Kõik peab olema lihtne ja selge.

Milles oled temast parem?

Ma usun, et ma olen temast jõutõstmises parem, kuigi ta võib väita, et tema on parem, aga tegelikult olen mina. Numbrite poolest on tema parem, aga saavutuste põhjal mina.

Millist tema saavutust hindad kõige rohkem?

Ma olen kõige uhkem olnud isa üle siis, kui ma olen teda pärast enda võistlust toetanud. Siis ma karjun tema peale, motiveerin teda, ja lõpuks ta teebki selle ära.

Andres oma pojast

Milline on teie poeg?

Tubli. Tuleb toime nii spordis kui ka elus. Ta on heasüdamlik, hea huumorimeelega, abivalmis, seltskondlik.

Mida on tema sulle kõige rohkem õpetanud?

Seda seltskondlikku poolt. Me oleme selle poolest veidi erinevad: mina ei torma inimestega suhtlema, lähenen ettevaatlikult, aga tema läheb kohe siiralt, avatult ja hästi vabalt.

Milles oled temast parem?

Rinnalt surumises. Tänu oma ametile olen parem täpsuses ja planeerimises.

Millise tema saavutuse üle olete kõige uhkem?

Praegu kindlasti selle üle, et ta läheb Hollandisse ülikooli.

Andres ja Andri Eric Külaviir (Foto Henry Küla)

Tiitlid ja saavutused

Andri Eric Külaviir 

Euroopa noorte hõbe ja kahekordne pronks

17-kordne Eesti noorte meister

21 Eesti rekordit

Andres Külaviir 

Eesti meister, üks hõbe, neli pronksi

MM Mastersi 4. koht

Tekst: Elviira Eessaar

Fotod: Henry Küla