Viktoria Bogdanova: kogenud võimleja oskab platsil nautida iga sekundit

Viktoria Bogdanova

Juba järgmisel nädalal sõidab 24-aastane Viktoria Bogdanova Bakuus toimuvale iluvõimlemise MM-ile unistusega teenida Tokyo olümpiamängude pilet. Konkurents on aga meeletu – kui MM-il võistleb sadakond võimlejat, siis olümpiavaibale pääseb vaid 26. Seni on Eesti naistest suutnud kadalipu läbida üksnes Irina Kikkas-Nõomaa 2008. aastal.

Viktoria, viimased kuud on olnud edukad – mais tulid üle mitme aasta Eesti absoluutseks meistriks, suvel võitsid universiaadil medali. Mis on selle taga?

Olen sel hooajal treeningmahtu suurendanud. Lisaks analüüsisime treener Larissa Gorbunovaga kavasid ning tegime need kompositsiooniliselt raskemaks.

Universiaadile minnes oli mu eesmärk pääseda finaali ehk kaheksa parema sekka. Pallikavas saingi edasi viimasena, lindikavas jäi 0,025 punkti puudu. Pallikava finaalkatsel tundsin end palju paremini, sooritus õnnestus hästi. Olen väga rahul, sest maailmaareenil medalikohale jõudmine oli mu unistus.

MM-ini Bakuus on jäänud loetud päevad. Kuidas ettevalmistus on sujunud?

Pärast Universiaadi puhkasin ainult viis päeva, siis algas tõsine ettevalmistus. Suvel treenisin nii Eestis kui ka välismaal ning augustis tegin viimase stardi enne MM-i. Kaasani MK-etapp näitas, millele pean viimastel nädalatel rohkem tähelepanu pöörama. Laupäeval (7. septembril) toimub ka koondise viimane kontrollitreening, kust saan treenerite ja kohtunikute käest tagasisidet ja nõuandeid.

Palun kirjelda treeninguid vahetult enne hooaja olulisemat starti. Selge on, et põhi on laotud.

Enne MM-i on vaja regulaarselt trenni teha, hoida režiimi ja tervislikult ning ratsionaalselt toituda. Praegu kavades muutusi ei tule, pöörame tähelepanu sooritusele, et tuleksid puhtad katsed. Minule on usaldatud neli kava, seega minu eesmärk on teha neid puhtalt ja veatult.

Pole kahtlustki, et sageli selgub paremusjärjestus selle alusel, kellel närvid paremini vastu peavad. Sa oled kogenud võimleja – mida Sa loed oma suurimateks trumpideks kõikide tüdrukute ees, kes ka olümpiapiletit jahivad?

Tulevane MM on minu võimlejakarjääri seitsmes. Arvan, et see ongi mu suurem trump, et oskan närvipingega toime tulla.

Viktoria Bogdanova

Tulid tänavu Eesti meistriks üle mitme aasta. Kas vahepeal plaanisid ka loobuda? Kui jah, siis mis andis jõudu uuesti ja veel paremana tagasi tulla?

2016. aastal pärast olümpiamängude kvalifikatsiooni hakkasin mõtlema, kas selline mu karjääri lõpp ongi? Ei tahtnud sellesse uskuda. Olen teinud treeningute ja võistluste analüüsi ning korrigeerinud oma toitumiskava. Otsustasin proovida veel. Jõudu edasijätkamiseks leidsin oma kogemuses ja vanuses – kogenud võimleja oskab platsil nautida iga sekundit.

Eestis on praegu neli heal tasemel tüdrukut. Kas Sinu jaoks on see lisamotivatsioon, et on ka kodus, kellega võistelda?

Väga hea, et Eestis on tekkinud konkurents. See mõjub alati tulemustele hästi. Minu lisamotivaatoriks on aga ka püstitatud selge eesmärk.

Millega Sa puhkuse ajal tegelesid?

Ausalt öeldes ma ei ole veel sel hooajal puhanud. Pärast Universiaadi ei saanud ma lõdvestuda, sest mõtlesin, mida saaks veel teha, et MM-iks olla suurepärases vormis ning parandada tulemust. Plaanin puhata sügisel. Võib olla lähen soojale maale, aga mitte kauaks, sest edasi tuleb valmistuda järgmise aasta hooajaks.

Kes on Sinu suurimad fännid, kas nad sõidavad Bakuusse kaasa?

Minu kõige suurem fännid on mu perekond. Kahjuks nad ei sõida kaasa, aga kindlasti jälgivad, elavad kaasa ja võimalusel vaatavad.

HEA TEADA!

Olümpiale pääseb 26 võimlejat

2019. aasta MM-i 16 paremat (maksimaalselt kaks ühest riigist)

2020. aasta MK kokkuvõtte paremat (maksimaalselt üks ühest riigist)

2020. aasta kontinendi meistrid (5 võimlejat)

Korraldajariik Jaapan

Wild card sportlasele

Tekst: Kristi Kirsberg

Fotod: Indrek Kask