5 nippi, mis aitavad lapsel vees ennast enesekindlamalt tunda

Laste ujumistrenn

Ilmselt soovib iga vanem, et tema laps ujumist ja vees lõbutsemist naudiks. Selle juures mängib aga olulist rolli enesekindlus. See, kuidas laps ennast vees tunneb, teeb ujumisest kas meeldiva tegevuse või just vastupidi.

Lapsevanem saab nii mõndagi ära teha, et laps ennast vees hästi tunneks ja ujumisest rõõmu tunneks. Järgnevalt viis nippi, mille abil aidata lapsel veega seotud hirmudest üle saada ja parendada tema enesekindlust vees:

  1. Näita lapsele vees enda enesekindlust

Kui sina lapsevanemana tundud vees õnnelik ja naudid ujumist, siis on palju tõenäolisem, et ka sinu laps soovib sama teha. Kui sa ise ennast vees enesekindlalt ei tunne, siis võiksid kaaluda täiskasvanutele mõeldud ujumistunde.

Lapse enesekindlust aitab kasvatada ka see, kui mõni pereliige tunneb ennast vees enesekindlalt olgu selleks kas vanavanem, õde-vend või miks mitte ka onu või tädi.

  1. Puhuge vee all mulle

Mullide puhumine on suurepärane harjutus, millega vees alustada. See aitab üle saada pea vee alla paneku hirmust, õpetab vees hingamist ja on lisaks sellele ka lõbus veealune tegevus.

Kui lapsel on pea vee alla paneku hirm, siis tuleks seda harjutust teha järk-järgult. Esmalt peaks vee alla panema ainult suu ja mulle puhuma. Seejärel juba suu ja nina ning lõpuks terve näo. Last peaks julgustama vees välja hingama ja just nii need mullid tekivadki.

Kindlasti peaks lapsele ütlema, et ta vee all sisse ei hingaks, sest muidu läheb vesi kurku.

Laste ujumistrenn

  1. Harjutage vees libisemist ja meritähe moodi ujumist

Vees libisemine aitab harjutada sujuvat positsiooni, mis on ujuma õppimisel oluline. Laps võiks tõugata jalgadega seinast ning seejärel hoida kõhuli asendit, kus mõlemad käed on ette sirutatud ja pea ning nägu on käte vahel vees. Selle asendi puhul peaks laps kindlasti sirutama tervet keha ja enne pea vette panemist on oluline kops õhku täis hingata. Sama harjutust võib ka selili proovida ehk siis tõugata seinast nägu basseini lae poole ja sirutada nii käed kui jalad välja.

Lõõgastumiseks ja vees hõljumiseks on hea harjutada meritähe asendit. Seda on lapsel ja vanemal väga lõbus koos harjutada. Sättige ennast selili vette ja asetage käed-jalad laiali nagu meritähel. Selline asend annab enesekindlust, sest siis saab laps aru, et vees on võimalik ka puhata.

  1. Käige vähemalt üks kord nädalas ujumas

Juba väiksest peale võiks last veega järjepidevalt harjutada. Ühtpidi on see lõbus tegevus ja teistpidi aitab järjepidevus parandada ka enesekindlust ning õpetab samal ajal elutähtsaid ujumisoskusi.

  1. Pange laps lõbusasse ujumistrenni

Teiste lastega koos vees olemine aitab samuti hirmudest üle saada. Trennid on lõbusad ja arendavad ning paljud lapsed saavad just ujumistrennis märkamatult veehirmust üle.

Tekst: Orca Swim Club

Fotod: Kert Saarma