Paaristants on suurepärane trenn ning õpetab koostööd ja usaldust

Tantsuball
Foto: Meelis Meilbaum

Tantsimine annab võimaluse ennast väljendada, kasutades ainult oma keha. On tantsutrenne, kus saab käia ka üksi, kuid hoopis erilisem on teha seda koos paarilisega, kus lisaks enda liigutamisele peab ühise rütmi leidma ka partneriga. Tantsueksperdid Tiina Jacobi ja Timo Alavere räägivad sellest maailmast lähemalt.

Timo Alavere on endine võistlustantsija, kes on võtnud omale ülesandeks ka teisi sellel alal aidata. „Usun, et teiste õpetamine on sportlasele üks õppevormidest, mis aitas kaasa minu enda sportlaskarjäärile,“ ütleb ta. Praegu töötab ta Rakveres Vertiigo Tantsuõpetuse ridades, kus õpetatakse enamlevinud seltskonnatantse, kuid palju rõhku pannakse ka uute stiilide tutvustamisele.

Tiina on Tartus asuva Latin Passion tantsustuudio treener, kelle repertuaaris on samuti arvukalt erinevaid tantsustiile. Nende tantsustuudio on keskendunud Ladina-Ameerika tantsudele, kus põhirõhk on seltskondlikkuse õpetamisel. Trennidesse on võimalik tulla oma partneriga, samas suuremas osas keskendutakse universaalsete juhtimise-järgnemise võtete õppimisele, mistõttu vahetatakse tantsides partnereid. „Tants on olnud oluline osa minu elust alates koolitee algusest,“ sõnab naine.

Mõlemad treenerid arvavad, et paaristants on üks parimaid viise, kuidas oma partneriga koostöö ja usaldus saavutada ning ennast ka heas füüsilises vormis hoida. „Arvan, et tantsimine on ka üks väga hea sotsialiseerumise viis,“ ütleb Timo. Samamoodi nagu viisakad kombed on elementaarsed, peaks seda olema ka tantsusoskus. Tango või valsi tantsimise oskus näitab muuhulgas häid kombeid – on üritusi, kus ei ole sobilik visata näppe püsti ning hakata tantsurütmis hüppama.

Tiina Jacobi Foto: Mariana Tulf

Graatsilised standardtantsud

Seltskonnatantsude tundides õpitakse nii standard- kui ka Ladina-Ameerika tantse. „Seltskonnatants on suunatud väga laiale klientuurile ning tantsutundides võib koos olla nii keskkooliealisi kui ka pensioniealisi inimesi,“ ütleb Timo, et kõik tantsuhuvilised võivad osalema tulla. „Seltskonnatants on oma olemuselt „ümaram“ ja mugavam kui mõni muu spetsiifilisem tantsuliik,“ kirjeldab Timo.

Standardtantsud vajavad väga head koostööd partneriga, kuna nende graatsilisus väljendub just veatus liikumises. Need tantsud annavad võimaluse oma kaaslasega minna välja väga väikeste detailideni, mis algavad õige kehahoiaku ning lõppevad varba sirutusega.

Üks kõige tuntumaid standardtantse on ilmselt valss, olgu siis aeglane valss või viini valss, aga mille ¾ taktimõõt on paljudele tuttav. Standardtantsude alla liigituvad veel fokstrott ning tema kiirem versioon quickstep, mida iseloomustavad pikad ning sujuvad liikumised mööda tantsupõrandat. Levinumate standardtantsude hulka kuulub ka tango.

Kirglik Ladina stiil

Kui seltskonnatantsus õpitakse Ladina-Ameerika tantsudest enamasti cha-cha-chad, rumbat, sambat ja džaivi, siis Latin Passion õpetab Ladina ehk tänavatantse nagu salsa, bachata ja kizomba, mida iseloomustab kirglik ning liikuv stiil. „Nii Ladina kui Ladina-Ameerika tantsud on üsna temperamentsed ning kirglikud,“ ütleb Tiina.

Ladina tantsude omapärana võib välja tuua, et seal on vaja oma keha võimalikult hästi tunda. „Kaasatud on kõik kehaosad – oluline roll on nii jalgade, ülakeha ja käte tööl kui ka puusade liikumisel. Bachatas on isegi kael ja pea soovi korral mängus,“ kirjeldab Tiina.

Oma stiili poolest sobivad need tantsud eriti hästi paaridele, kes soovivad oma suhtesse kirge lisada, aga loomulikult võib neid tantsida igaüks. Arvestada tuleb sensuaalsete liigutuste ning kiire ja särtsaka rütmiga. „Ladina tantsud sobivad eriti hästi seltskondlikkust nautivale inimesele, kellele meeldib ennast läbi muusika väljendada,“ arvab Tiina.

Timo Alavere kaaslasega Foto: Meeli Laidvee
Timo Alavere kaaslasega Foto: Meeli Laidvee

Seltskonnatants õpetab koostööd ja usaldust

Selge on see, et paaristants vajab head koostööd oma partneriga. Nii annab see suurepärase võimaluse õppida paremini tundma oma elukaaslast või sõpra, kellega koos tantsutrenni minnakse. „Paaristants on paljudele paaridele võimalus veeta kvaliteetaega koos oma kallimaga,“ arvab Timo. Tantsides tulevad välja paljud inimese iseloomuomadused – kannatlikkus, sihikindlus ja isegi detailide märkamise oskus.

Lisaks sellele võib aidata see luua usaldust kahe inimese vahel – tantsides peab naine täielikult usaldama juhtrollis olevat meest ning ka vastupidi. „Tantsupõrandal on mees otsustaja ning daam järgneja. See tähendab ka seda, et mees vastutab oma kalli partneri turvalisuse ning heaolu eest,“ kirjeldab Timo. „Paaristantsu iseloomustab sideme loomine ja tugevdamine oma partneriga,“ lisab Tiina.

Paaristantsus on kaaslased võrdsed

Kui paljudel spordialadel on tavapärane, et mehed ja naised on eraldi kategooriates, siis  tantsupõrandal tegutsetakse koos ja hoopis täiendatakse üksteist. „Tantsus täiendavad mees ja naine teineteist üsna samamoodi nagu elulises paarisuhtes. Koostöö ja klapp on tantsupõrandal vajalikud eeldused,“ arvab Tiina.

„Tantsus on füüsilised nõudmised daamidele ja meestele samasugused, seetõttu ei teki siin ka füüsilisi erinevusi,“ ütleb Timo.

Seega on paaristants hea ajaviide, mida oma partneriga koos teha, aga samal ajal on tegemist siiski füüsiliselt aktiivse tegevusega. Kui tund või poolteist tundi kestvas tantsutunnis kogu aeg aktiivselt kaasa teha, siis võid kindel olla, et saad hea koormuse – regulaarne tantsuharrastamine parandab rühti ja koordinatsiooni ning tõstab vastupidavust. Kui sa tantsutrenne naudid, siis hoiavad need sind ka emotsionaalselt heas toonuses.

Tekst: Kaisa Kiriland