Keskkonnaameti soovitused eriolukorra ajal looduses liikumiseks

Saku matkarada

Eesti inimesed armastavad värskes õhus liikuda. Karantiini aja esimesed nädalad on näidanud, et populaarsemad matkarajad ja kaitsealad on eriolukorra ajal tihti ülerahvastatud. Seepärast soovitab Keskkonnaamet otsida õues liikumiseks teisi paiku ja hea, kui need on kodu lähedal.

Värskes õhus aja veetmiseks ja kevade nautimiseks ei pea tingimata külastama kaitseala või minema populaarsele matkarajale. „Alanud kevad pakub head võimalust külastada looduskauneid paikasid ka kodu lähistel. Vähetuntud matkaradu ja muid paiku looduses saab otsida Maa-ameti kaardirakendusega,“ ütles Keskkonnaameti peadirektori asetäitja Leelo Kukk. Kaardirakendus on leitav aadressil https://geoportaal.maaamet.ee/.

Oleme siia koondanud mõned soovitused ja viited, kuidas valida looduses teisi, seni avastamata paikasid. Kevademärke looduses aitame märgata Facebooki kampaaniaga „17 kevadist hetke“.

Soovitused ja viited:

Loodus on Sinu lähedal! Tee oma kodu juures mikromatk, keskendu paarikümnele meetrile ja uuri hoolikalt, mida ja keda sealt leida võib. Kas tunned kõiki oma „naabreid“? Kas järgmisel päeval on juba midagi muutunud?

Loodud on erinevaid kodulehti ja mobiilirakendusi, mille abil selgust saada, kes on kes. Näiteks portaal eLoodus või vabatahtlike huviliste ühislooming Loodusõpe ning mobiilirakendused Eesti linnud ja Teoaabits.

Õpi tundma linde nende laulu järgi. Kasuta selleks näiteks Loodusheli kodulehte või mobiilirakendust. Kui lindude keel on selge, pane oma kõrv proovile lahendades viktoriiniülesandeid aadressil https://www.loodusheli.ee/ET/viktoriinid/.

Matka kõrgustes! Seda saad teha ka koduukse ees. Vaatle rändavaid pilvi ja õpi neid tundma, kasutades mobiilirakendust Horisondi pilveaabits.

Mine kalale! Igaüks tohib tasuta ja püügiõigust vormistamata ühe lihtkäsiõngega kala püüda avalikul või avalikult kasutataval veekogul arvestades keeluaegade, keelukohtade ja kalaliigiti kehtestatud piirangutega. Enne aga tee selgeks, keda, kus ja kuidas tohib püüda SIINSIIN ja SIIN. Hoia piisavat vahet teiste kalapüüdjatega!

Kui kalu veel ei tunne, õpi neid tundma mobiilirakenduse Eesti kalad vahendusel.

Liigu ja nuputa! Leia oma maakonnast huvipakkuv keskkonnahariduslik Avastusrada, mida läbida üksi või sõbraga. Uued Avastusrajad avanevad aprilli keskel, kuid varasemate aastate rajad on kasutatavad ka praegu. Raja läbimiseks on vajalik vähemalt 3G-internetiühendusega ja töötav GPS-mooduliga nutiseade, mille miinimumnõuded on operatsioonisüsteem iOS (versioon 8), Android 4.4 või Windows Phone 8.1.

Praegu on hea aeg jalutada mõnel vanemal kalmistul ja kuulata linnulaulu. Kes laulab? Vaata https://www.loodusheli.ee/.

Tallinna lähiümbrust saab avastada jalgrattal. Ka jalgrattateedel liikudes järgi Terviseameti juhiseid ja Vabariigi Valitsuse ettekirjutusi.

Kui lähed loodusesse, siis pea meeles, et igaüheõigus lubab matkata ka eramaal, kui omanik pole avaldanud selget soovi seal liikumist piirata. Ka eramaal liikudes kehtib looduses liikumise hea tava. Sinu seal viibimisest ei tohi jääda püsivaid jälgi. Lähem teave siin.

Meil on rohkem kui 18 000 kilomeetrit era- ja metsateid. Leia sobiv metsatee, pargi auto nii, et see teisi liiklejaid ei segaks ning jaluta veidi sealsamas metsateel, ikka looduses liikumise head tava meeles pidades.

Saku matkarada

Kas tunned kaarti? Kui soovid kindlasti metsa põigata, vali erksavärviline riietus ja jälgi, et Sul oleks kaasas laetud mobiiltelefon sisse lülitatud asukohamäärajaga. Abiks võib olla Maa-ameti kaardirakendus.

1. Ava Kaardirakendused > Looduskaitse, Natura2000
2. Luba Flash oma seadmes. Seejärel suumi kaart mugavasse mõõtmesse ja näed kaitsealade ja muude kaitsealuste objektide piire kaardil.
3. Kui pilt on liiga kirju, saab üleval vasakul nupust „Kaardikihtide valik ja legend“ sisse ja välja lülitada valikuid, mida kuvada.

Sõida seenele! Kus on Sinu tuttavad seene- või marjakohad? Anna oma plaanidest lähedastele teada ning mine ja vaata, mida sealt praegu avastada võib. Seenesaak pole alati kõige olulisem. Aga laetud telefon võta kindlasti kaasa!

Moluta! Vali mugav koht metsaservas tee lähedal, püsi vaikselt paigal ning oota, kuni loodus ise Sulle lähenema hakkab. Metsaserv on elurikas, näed seda, kui suudad olla kannatlik ja oodata umbes veerand tundi. Nähtud liigid saad sisestada Loodusvaatluste andmebaasi kodulehe või nutirakenduse kaudu ja osaleda nõnda näiteks imetajate levikuatlase koostamisel.

Paneme inimestele südamele jälgida looduses liikumise häid tavasid. „Paraku on tulnud väga palju tähelepanekuid, et loodusesse on inimestest maha jäänud järjest rohkem prügi. Kõik loodusesse kaasa võetu tuleb endaga tagasi viia,“ sõnas Leelo Kukk. Loodust nautima minnes ei tohi seda kahjustada ega sealseid asukaid nende pesitsemisperioodil häirida. Lemmikloomad tuleb hoida rihma otsas. Eestis kehtib igaüheõigus, aga kindlasti tuleb respektiga suhtuda ka kohalikesse elanikesse.

Rahvarohkete paikade külastamist looduses hakkavad reguleerima Keskkonnainspektsioon koostöös Politsei- ja Piirivalveametiga. Värskes õhus palume järgida looduses liikuja juhiseid RMK aadressilt https://loodusegakoos.ee/kuidas-looduses-kaituda.

Keskkonnaamet soovitab eriolukorra ajal kindlasti järgida Terviseameti juhiseid ja Vabariigi Valitsuse ettekirjutusi. Avalikes kohtades, mille hulka kuuluvad ka tervise- ja matkarajad ning rannad ja promenaadid, tuleb hoida teiste inimestega vähemalt kahemeetrist vahet. Avalikus kohas tohib koos viibida kuni kaks inimest, kui nad pole samast perest. Kõiki valitsuse juhiseid eriolukorras vaata kodulehelt https://www.kriis.ee/et.

Kui pead püsima siseruumides:

Jälgi looduskaameraid! Mida teeb kaljukotkas oma pesal? Kas nahkhiired hakkavad ärkama? Mis toimub hüljeste maailmas?

Uuri, milliseid väärtusi hoiavad meie kaitsealad ja neil elavad inimesed. Trükiseid kaitsealadest ja matkaradadest leiad SIIT ja värskeid uudiseid jagab koduleht https://www.kaitsealad.ee/.

Matka virtuaalselt!

Kuula Fred Jüssi Looduse aabitsat!

Külasta virtuaalset loodusmuuseumi.

Osale Tartu loodusmaja virtuaaltuuri viktoriinil.

Vaata Eesti Rahvusringhäälingu arhiivist loodusfilme!

Tekita rohelust enda ümbrusse. Ajata sibulat või kasvata rõdul ürte. Mõni väike pott ikka mahub!

Kui Sinu peres on 5–18aastasi loodus- ja kunstihuvilisi, siis neil on just nüüd hea võimalus osaleda kodust lahkumata rahvusvahelisel kalade rändepäeva joonistusvõistlusel. Pilte saab saata kuni 30. aprillini!

Lahenda veeteemalisi viktoriiniküsimusi.

Allikas: Keskkonnaamet

Fotod: erakogu