Pilates sinu magamistoas või rõdul? Miks mitte!

Pilates

Nii nagu jooksjatele, joogaarmastajatele ja jõusaalifanaatikutele on loodud mitmeid erinevaid treeningäppe, leiab sarnaseid mobiilirakendusi ka Pilatese armastajatele. Siin on mõni põnevam neist.

Aga miks just Pilates? Pilates annab tervise läbi kõikide inimkeha funktsioonide käivitamise. Näiteks parandavad harjutused vereringet ja tugevdavad kopsulihaseid, mistõttu mõjub Pilates tervendavalt astmaatikutele. Aktiivne ent sujuv treening tõstab tervise vastupanuvõimet haigustele – immuunsüsteem tugevneb. Inimese keha keskme (nn jõujaama) tugevdamine, mis  on meie emotsioonide asupaik suurendab serotoniini ehk õnnehormoonitaset. Sellega alaneb stress, vähenevad pingeid ning suureneb energiatase. Pilates hoiab lihased elastsetena ja tugevatena, liigesed terved ja liikuvatena, selgroo tugeva ja  painduvana, annab parema koordinatsiooni, tasakaalu ja  keskendumisvõime ning mis kõige tähtsam – tänapäeva kiires maailmas oskuse lõdvestuda.

Pilatese treener Kaisa Marran soovitab julgelt kasutada Pilatesanytime äppi, mida kiidavad kõrgelt ka teised professionaalid. Sealt leiad sa 2800 erinevat Pilatese videot nii algajatele, ekspertidele kui ka õpetajatele (iga nädal lisatakse umbes viis videot) ja võid pilatest harrastada just seal, kuhu elu sind viib. Lisaks leiab Pilatesanytime’ist ka ühekordse tasuga töötubasid, mis sobivad hästi neile, kes tahavad veelgi sügavamale Pilatese maailma sukelduda.

Kuigi tegemist on tasulise äpiga, võid olla kindel, et sind õpetavad kõige kogenenumad treenerid maailmas ning tehtud trenn aitab sul saavutada suurepärase enesetunde ja vormi. Lisaks ei pea sa seda kasutama ainult nutitelefoni vahendusel, vaid rakendus töötab hästi ka arvutiekraanil, iPadis või televiisoris.

Pilates

Viis minutit Pilatest

T5 Minute Pilates Workouts võimaldab kõigil Apple’i toodete omanikel nautida kiireid Pilatese trenne, mis kestavad vaid viis minutit ja on täiesti tasuta (kuigi loomulikult ka sel rakendusel on olemas tasuline premium-versioon). Lisaks pole sul vaja soetada endale keerulisi Pilatese masinaid, piisab vaid pehmest põrandast ja matist.

Kõigil äpis olevatel trennidel on olemas selged kirjeldused ja ka 3D-animatsioonid, mis muudavad algajatel treenimise eriti mugavaks.

Pilates on elustiil

YouTube’is laineid lööv fitness-staar Cassey Ho isiklik äpp Blogilates võimaldab muuta Pilatese osaks sinu elustiilist, kuhu võiks siis muidugi kuuluda ka tervislik toitumine. Seetõttu leiadki äpist lisaks mitmele Pilatese trennile ka kiireid ja tervislikke retsepte nii hommiku-, lõuna- kui ka õhtusöögiks või niisama näksimiseks. Lisaks peituvad äpis veel muud treeningud ja ka kindlatele kehaosadele (kõhulihased, istmik, reied jne) keskenduvad trennid.

Kuulsused kiidavad

Yoga & Pilates Kristin McGee on äpp, mida kiidavad nii tuntud näod nagu LeAnn Rimes ja Tina Fey kui ka maailmakuulsad fitnessiajakirjad. Staaride jooga- ja Pilatese treener Kristi McGee juhiste järgi saab harrastada oma lemmikuid ja lihtsaid 10-minutilisi trenne nutitelefoni või tahvelarvuti vahendusel. HD-videod on filmitud imelistes ja looduskaunites kohtades, mida vaadates saad treenida kogu keha: kõhulihaseid, jalgu, selga ja muud.

Pilates

Pilatese treener Kaisa Marran kommenteerib:

„Tean ja kasutan ühte äppi – Pilatesanytime –, sest kui tean midagi, millel on kõrge professionaalne maine, siis kasutan seda. Olles õppinud Pilatese süsteemi õpetamist ja sooritamist väga kõrgel tasemel, ei näe ma põhjust oma valikuid äppide kasutamisel hetkel oluliselt suurendada.

Pilatese treeningsüsteem on loodud mehelt meestele ajal, mil distantsõpet polnud võimalik rakendada, ja nagu iga liikumismeetod, on ka Pilates kõige tõhusam inimeselt inimesele kontaktõppe teel. Ometi saab Pilatest edukalt harrastada ka äppide abil, kuigi aeg-ajalt tasub end professionaalsele õpetajale näitamas käia. Liikumine distantsjuhendaja abil teeb igal juhul kehale headPilatest varem mitte proovinuna võiks valida algtaseme programmid, see on oluline iga äpi puhul. Netis võib aga liikuda palju juhuslikku ja päris õpetaja juurde treenima minnes ei pruugi seni tehtu väga palju stuudios pakutavaga sarnaneda.”

Tekst: Keilit Aedma

Fotod: Shutterstock.com