Maastikurattur Janika Lõiv ületab oma hirme iga sõiduga

Janika Lõiv

Sel aastal on Boost Yourselfil fookuses liikumine, millega seoses oleme ellu kutsunud selle aasta suurima kampaania „Mina valin liikumise“. Igal nädalal intervjueerime erilisi ja põnevaid liikumise eestvedajaid.  Seekord vestlesime maastikurattasõitja Janika Lõivuga.

Janika Lõivu sõnul tuleb tema harjumus sportida perekonnast, sest seal on alati liikumist hinnatud. Naise isa on maadlemisega tegelenud ja tutvustanud oma lastele liikumisharjumust juba maast ja madalast. Maastikurattasõiduni jõudis ta aga alles 25-aastasena tänu toetavale abikaasale. Kusjuures minevikus polnud Lõivul kunagi rattasõiduga erilist sidet olnud, seetõttu harrastas ta hoopis jooksmist. Viimase viie aastaga on sportlane rattasõidus tohutult arenenud, tõustes maailma edetabelis kõrgele viiendale kohale. Nüüd unistab Janika Lõiv Tokyo olümpiale minemisest. Ees ootab veel kaks võistlust, kust olümpiale saamiseks punkte koguda. „Kui kaks aastat tagasi punktide kogumine algas, tundus, et nibin-nabin saan punktid kokku, nüüdseks tunnen 90% tõenäosusega, et saan punktid kokku, ja ainult 10%, et ei saa,“ sõnab rattur.

Janika LõivMaastikuratta võlu

Lõivu sõnul meeldib talle maastikurattasõiduga tegeleda peamiselt kolmel põhjusel. Esiteks meeldib talle adrenaliin, mis vallandub mäest alla sõites, kui süda peksab sees ja peas on mõtted, kas saab hüppest alla või rockgarden’ist läbi sõidetud. See sobib naise iseloomuga väga, mis on ka põhjus, miks ta nüüd rattasõitu jooksmisele eelistab. Teiseks on alaga tegelemine suur eneseületamine. Kui Janika on järgmise hullumeelse sõidu ära teinud, tunneb ta end hästi, et sai sellega hakkama. Sageli tundub mõni takistus enne sõitu väga keeruline, aga kui ta selle ära teeb, tunneb, et tegelikult see ei olnudki nii raske. Seega ületab ta oma hirme iga sõiduga. Kolmandaks meeldib talle ala juures selle raskus. Edu maastikurattasõidus tagab erinevate elementide tasakaal. Tasemel peavad olema nii koordinatsioon, jõud kui ka võhm.

Treeningud

Laias laastus võib Janika Lõivu treeningud jagada talvisteks ja suvisteks. Talvel toimub põhja ladumine, see tähendab, et tuleb palju maanteerattaga ja pukil sõita. Ideaalis tahaks naine ka talvel rohkem maastikurattaga sõita, aga kuna eesmärk on treenida võimsust ja maanteesõiduga treenib seda rohkem kui maastikurattasõiduga, tuleb rohkem sõita just maanteel. Suvised trennid on pigem erialased. Palju on võistlusradadele kohale minemist ja erinevate tehniliste laskumiste ja raskete kohtade harjutamist. Samuti toimuvad suurem osa võistlusi suviti. Üldjuhul treenib Lõiv päevas kaks kuni neli tundi, vahepeal esineb ka viie tunniseid trenne. Karjääri kõige pikem trenn on aga olnud kuus tundi. „Sealt edasi tagumik enam sadulas istuda ei taha,“ naljatleb rattur.

Vaimne tervis olgu korras

Janika Lõivu sõnul on vaimse tervise korrashoid sama oluline kui füüsiline treenimine võistlusteks. Sellepärast on naisel oma vaimse tervise coach, kellega rattur suhtleb iga päev. Lõiv arvab, et igal sportlasel võiks olla vähemalt kaks treenerit, kellest üks on spordiala ja teine vaimse tervise treener. „Ideaalis võiks olemas olla veel kolmas treener, kes tegeleb üldfüüsiliste treeningutega,“ tõdeb naine. Vaimse treeneri olemasolust ei ole palju räägitud ja tundub, et Eesti sportlastel on neid vähe. Võrdluseks tõi rattur USA ja Saksamaa, kus hinnatakse vaimse tervise heaolu kõrgelt ja juhendaja olemasolu on populaarne. Vaimse treeneri vajalikkust põhjendab naine veel sellega, et tase spordis on väga kõrgeks läinud ning võistluspäeva sooritus ei olene ainult eelnevast treenimisest, vaid ka emotsionaalsest valmisolekust võistluseks.

Janika LõivOlümpiasportlaseks saamine

Kõige suurem saladus olümpiasportlaseks saamisel on töötamine eesmärkide nimel ja pühendumine spordile. Janika Lõiv kolis abikaasa ergutusel 2016. aastal Hispaaniasse, et paremates tingimustes treenida. Lisaks sportlaskarjäärile pidi naine koos abikaasaga keskenduma oma ettevõttele, et elatist teenida. Neli aastat järjest nägid tema päevad välja järgmiselt: äratus kell seitse hommikul (pikematel päevadel ka kell viis), töötamine kuni kella kaheksani, millele järgnes hommikusöök; hiljemalt kell üksteist algas trenn, pärast mida läks ta koju sööma ja töötama; õhtul kell viis algas päeva teine treening, millele järgnes õhtusöök; seejärel töötas ta jälle umbes südaööni ja rahunes umbes tunnikese, et kell üks öösel magama minna. Vahel venis magamamineku aeg lausa kolmeni öösel, kuna abikaasad töötasid kolme erineva ettevõtte heaks. Varsti said nad aru, et nii enam jätkata ei saa ja tegid oma elus korrektuure. Praegu saab Janika Lõiv end täielikult spordile pühendada ning ei pea tänu toetajatele finantsi pärast muretsema.

Kogu intervjuud Janika Lõivuga saate järele kuulata Boost Yourselfi Facebooki lehelt. Järgmine kord vestleme figuuritaja Merike Kütiga. Püsige lainel!

Boost Yourself on tervisliku elu saadik, meie teame, et täisväärtusliku elu kolm kuldset reeglit on tasakaalukas toitumine, hoidev kogukond ja järjepidev liikumine. Kampaaniat #minavalinliikumise toetab spetsiaalselt selle jaoks loodud Boost Yourselfi liigeste kollageen

Vaata kõiki täispikki videointervjuusid aasta läbi veebilehelt #minavalinliikumise.

Tekst ja fotod: Boost Yourself