Probiootikumid – tasakaalus tervise võtmesõnaks

Kõht

Mis on probiootikumid ja milleks neid võtta?

Probiootikumid on elusad mikroorganismid, nende peamine eesmärk on tugevdada immuunsust ning ära hoida seedeprobleeme. Samuti aitavad nad vitamiinidel ning mineraalidel paremini omastuda. Organismi üks tähtsamaid märksõnu on tasakaal. Meie seedeatraktis on teadupoolest nii patogeensed kui ka mittepatogeensed mikroobid. Siin tulebki mängu tasakaal. Nende kahe mikroobi tasakaal organismis on äärmiselt tähtis ning samal ajal on see ka väga habras. Kui nende bakterite tasakaal on paigast ära, siis muutub meie tervis märgatavalt kehvemaks. Enimlevinud probleemideks sel puhul on kõhulahtisus või -kinnisus, gaasid, kõrvetised ning naistel tupeseen.

Probiootikume saab soetada apteekidest ning tervisepoodidest. Spetsialistid soovitavad võtta probiootikume kuuridena. Ühe kuuri pikkuseks võiks olla paar nädalat. Samas külmetushaiguste perioodil, nagu kevad ja talv, võiks kuuri pikkuseks olla kuni üks kuu. Neid kuure nimetatakse profülaktilisteks kuurideks.

Üheks erandiks on probiootikumide võtmine antiobiootikumide kuuri ajal. Ometi peavad need kaks kindlasti käesikäes käima, et toetada organismi mikrofloorat, kuid tehes seda erinevatel aegadel. Nimelt peab mõlema ravimi manustamise vahe olema vähemalt kaks tundi. Seda seetõttu, et probiootikumides sisalduvad bakterid peavad olema elujõulised ja teadupoolest antibiootikumid hävitavad baktereid. Probiootikume ei tohiks võtta ka kuumade jookidega (nt tee, kohvi) ega söökidega. Samuti ei tohiks neid manustada gaasiliste jookidega. Need pärsivad bakterite ellujäämist.

Lisaks apteegist saadavatele probiootikumi kapslitele, leidub neid n-ö häid baktereid ka meile tuntud toitudes ning jookides. Peamiselt leidub neid hapendatud toidus nagu hapukurk, hapukapsas, oliivid, seened ning hapendatud piimatoodedes, nagu keefir, hapupiim jogurtid jne. Samuti leidub neid mingil määral õlles ja veinis. Poodidest võib leida ka erinevaid jogurtijooke, kuhu on probiootilisi baktereid lisatud.

Kokkuvõtvalt võibki öelda, et probiootikumid on üks tähtsamaid mikroorganisme meie endi organismis ning selle täiusliku tasakaalu hoidmiseks peaksime aegajalt oma keha toetama ning tegema probiootikumide kuure. Tervis on iga inimese kalleim vara ning tundub igati loomulik, et soovime seda hoida. Miks mitte siis alustadagi organismi tasakaalu viimisest ning teha üks turgutav probiootikumikuur enne saabuvat sügist ning haigusteperioodi.

Sisuturundus