Kõhuvalu leevenduseks vali õige abinõu

Kõhuvalu
Foto: Pexels

Kõhuvalu kimbutab aeg-ajalt peaaegu kõiki inimesi, kuid selle tekkepõhjused võivad suuresti erineda. Südameapteegi proviisor Karoli Patte selgitab, et peaaegu kõikide levinumate kõhuvalu probleemide korral kasutakse erinevaid ravimeid − seega on tähtis esmalt kindlaks teha valu põhjus.

Sagedasemad kõhuvalu põhjused on viirusnakkused, toidumürgitus, stress, gaasid, ravimite kõrvaltoimena tekkinud ärritus maos ja naistel kindlasti ka menstruatsioon.

Kõhuviirusest ja toidumürgitusest põhjustatud kõhuvalu saadab tavaliselt teisi häirivaid sümptome, nagu kõhulahtisus ja oksendamine. Haiguse ägedas faasis on oluline jälgida, et organismis ei tekiks vedelikupuudust − võimalusel tuleks juua mineraalidega küllastatud vett. Kui haigus taanduma hakkab, võib toetava ravina kasutada soolestiku mikrofloorat taastavaid preparaate, nagu Enterol ja piimhappe baktereid sisaldavad tooted. Enamasti jääb soolestikku palju gaase ja nende leevendamiseks on käsimüügis saada nii kapslitena kui tilgakujul olevaid preparaate. Gaasidest põhjustatud ebamugavustunnet leevendab aga ka näiteks  apteegitilli tee joomine. Juhul kui ägedad sümptomid püsivad üle 24 tunni, peab ühendust võtma perearstiga.

Stress väljendub kõhuvaluna sageli lastel

Stressist põhjustatud kõhuvalu diagnoosimine on üpris keeruline ning enamasti tuleb muud põhjused lihtsalt välistada. Kui tugeva stressi vältimine ei ole võimalik, võib leevendust pakkuda neutraalsete toitude söömine, piisav füüsiline koormus ja spasmiliste valude leevendamiseks kasutatav No-Spa tablett. Oluline on ka suitsetamisest ja alkoholist hoidumine.

Kindlasti peab silmas pidama lapsi, kes on muutuste suhtes väga tundlikud ja sagedasti väljendub neil stress kõhuvaluna. Kui teised põhjused on välistatud, võib laste puhul proovida käsimüügis saadaolevat taimset preparaati Iberogasti, mille täpsema kasutusjuhise saab arstilt või apteekrilt.

Veel kõhuvalu levinud põhjuseid: ravimite kõrvaltoime, menstruatsioon, raskesti seeditav toit

Ravimite kõrvaltoimena tekkinud kõhuprobleemid on väga sagedased, aga õnneks enamasti suheldakse sel juhul arstiga ja leitakse kiirelt lahendus. Tihti ei ole ravi muutmine võimalik ja tuleb katsetada meetodeid, mis leevendaks kõhuvalu või -ärritust terve ravikuuri vältel. Antibiootikumide tarvitamisest põhjustatud kõhuhädade vältimiseks kasutatakse probiootikume, mis hoiavad soolestiku mikrofloorat toimivana. Eriti head on lisaks probiootikumidele ka prebiootikume sisaldavad preparaadid, mis loovad heade bakterite kasvuks sobiva keskkonna. Oluline on meeles pidada, et antibiootikumi ja probiootikumi manustamise vahe peab olema vähemalt 2-3 tundi. Tugevatoimelistest valuvaigistitest põhjustatud maoärritust saab leevendada magu kaitsvate kapslite või tablettidega, nendeks on kas omeprosooli, pantoprasooli või esomeprasooli sisaldavad preparaadid. Kõiki neid toimeaineid leiab käsimüügist, aga kaasuvate haiguste või pikaajalise tarvitamisvajaduse korral tasub konsulteerida perearstiga, kes saab väljastada nendele ravimitele ka retsepti.

Menstruatsioonist põhjustatud kõhuvalu korral on lubatud lisaks spasme leevendavale No-Spa tabletile tarvitada valuvaigisteid. Levinumad valuvaigistite toimeained on paratsetamool, ibuprofeen ja deksketoprofeen. Valuvaigistite võtmise kogus ja sagedus on preparaatidel erinev − need võiks enne kasutamist apteekriga läbi arutada, et vältida liigset manustamist. Kergematel juhtudel võib abi olla krambivastase toime poolest tuntud magneesiumi preparaatidest.  Premenstruaalse sündroomi leevendamiseks võib proovida mungapipra viljade ekstrakti sisaldavaid toidulisandeid.

Peale söömist tekkinud raskustunnet või valu kõhus saab leevendada seedeensüüme sisaldavate preparaatidega. Kui probleem on korduv, tasub kaaluda, kas võib esineda toidutalumatust või -allergiat. Kord aastas, eriti peale jaanipäeva või jõule, mil tarbitakse tavalisest enam rasvast toitu ja alkoholi, võib mõelda organismi puhastavatele või maksatalitlust toetavatele toidulisanditele.

Äkiline ja tugev kõhuvalu võib olla märk tõsisemast tervisehädast

Kui tekib äkiline ja tugev kõhuvalu, tuleb kindlasti ühendust võtta perearstiga või pöörduda erakorralise meditsiini osakonda. Ka paljude tõsisemate tervisehädade esimeseks tunnuseks on kõhuvalu ja nende diagnoosimiseks on vaja professionaalset abi. Tähtis on ägeda ja teadmata tekkepõhjusega kõhuvalu korral mitte tarvitada valuvaigisteid, sest need võivad tõsisemat probleemi peita. Kergematel juhtudel piisab apteegi külastamisest, kus saab apteekriga konsulteerida ja sobiva ravimi koos välja valida.

Allikas: Südameapteek