10. SANGASTE VALGETE TEEDE RATTARALLI OOTAB KRUUSAKATE FÄNNE 1. JUULIL

Rattaralli
Sangaste Valgete teede Rattaralli Karula kandis (suvi 2022). Autor: Adam Illingworth

Eesti kuulsaim kruusasõit Sangaste Valgete Teede Rattaralli toimub 1. juulil juba kümmnendat korda. On kombeks, et harrastajate kõrval lööb sellel sõidul kaasa kogu Eesti rattaproffide paremik. Nii on ka tänavu starti tulemas Rein Taaramäe, Karl-Patrick Lauk, Norman Vahtra ja teised.

„Olen Sangaste Valgete Teede Rattarallil saanud osaleda kolmel viimasel aastal. Olles praegu kodus Eestis, siis loomulikult löön kaasa. Ja kuna stardis on ka abikaasa Hanna, kellele just sellel sõidul osalemine paar aastat tagasi andis uue motivatsiooni jalgrattasõiduga taas rohkem tegelema hakata, on just see sõit meie pere lemmik.

Tegu on kindlasti kõige erilisema ja ägedama maanteesõiduga Eestis ja kuna kasutan ka ise kruusateedel sõitu treeningute rikastamiseks siis ei ole kruusaralli mulle ka täiesti võõras teema. Kuna kruusasõit on uus ja kuum teema rattamaailmas, siis kutsun kõiki rattasõpru samuti starti tulema, sest lisaks looduskaunitele radadele ei näe nii erilist stardipaika ühelgil teisel rattasõidul Eestis. Mina ise lähen eelkõige sõitu nautima, et oleks lahe ja lõbus,” ütles Taaramäe oma eesmärke kommenteerides.

Sangaste Valgete Teede Rattaralli on omanäoline sõit, mis liigitub küll maanteerattavõistluste alla, kuid mille rada on vürtsitatud asfaldi vahele pikitud kruusalõikudega. Rajad kulgevad Sangaste–Karula–Lüllemäe kandi maaliliselt looklevatel väikestel teedel. Stardi- ja finišipaik asuvad kuulsa Sangaste lossi ees.

Valgete Teede Rattaralli ei ole ainult tippratturitele vaid valikus on kolm distantsi: 95 km meeste eliitklassile, 69 km naistele ja harrastajatele ning 26 km matka- ja noortesõit. Pikemal distantsil on kokku seitse, keskmisel kuus ja lühemal rajal kaks kruusalõiku pikkusega 9,2 km. Kui pikemad rajad eeldavad tõsisemat sinasõprust jalgrattaga, siis 26 km matkadistants vaid kahe kruusalõiguga on sobilik ja jõukohane igale harrastajale.

Uuendusena pakub tänavune sõit lausa kahepäevast programmi. Peale võistluse järgset ööbimist Sangaste lossis on kõikidel soovijatel võimalus asuda pühapäeval, 2. juulil vaid 30 km kaugusel Tõrvas Tanel Kangerti eestvõtmisel toimuva Gravel Grinderi starti.

Eelregistreerimine kestab kolmapäeva 21. juuni südaööni. Loe lisa ja registreeri siin: https://www.sportos.eu/ee/et/valgete-teede-rattaralli-216/