Balti Keti velotuur | Eesti koondises uus tulija, liidriks Norman Vahtra

Norman Vahtra
2018 Baltic Chain Tour parima noorratturi särgi võitnud Norman Vahtra. Autor: BCT

Eesti maanteejalgratturite koondis koguneb mõne nädala pärast Tartus, et kaitsta 2022. aasta esikohta Balti Keti velotuuril. Esimest korda saab täiskasvanute koondise rivistuses võistlemas näha mullust juunioride maailma reitingutabeli esikümne meest Romet Pajurit.

“Praegune koosseis, kes on Balti Keti velotuuriks üles antud ei pruugi olla lõplik, ent neli meest on suures plaanis kindlad – Norman VahtraRait ÄrmGleb Karpenko ja Romet Pajur,” avaldas Eesti koondise juhendaja Alo Jakin. “Alles esimest aastat meeste vahel võistlev Pajur tuleb kodusele velotuurile maailmameistrivõistlustelt, kus ta teeb kaasa U23 grupisõidus. Vähemalt selline on praegune plaan. Eks tal on hooaja käigus erinevaid muresid olnud, loodetavasti läheb nüüd kõik tõusvas joones.”

Alles 18-aastane Pajur tegi mullu Bora-Hansgrohe juunioride tiimis fantastilise läbimurde võttes rahvusvahelises konkurentsis 11 poodiumikohta ja olles tiitlivõistlustel kaks korda esikuuikus. Meeste hulka tulek pole liiga libedalt kulgenud, kuid andkem aega. Suur tahtmine tõi aasta esimeses pooles kaasa tagasilööke, kuid nüüdseks on asjad kontrolli alla saadud. Esimene kondiproov Eesti koondisega tõotab tulla abistaja staatuses.
“Ükskõik, millise koosseisuga Eesti koondis joonele tuleb, on eesmärgiks võit ja koondise liidriks saab Norman Vahtra,” annab Jakin selge vihje, kes peab koondise jaoks kastanid tulest tooma. “Tulemusi vaadates on Norman tänasel päeval koondislastest kõige paremas seisus ja väga magus oleks hea vorm kodusel jõuproovil ka võiduks realiseerida. Võimalik, et koondise eest tulevad sõitma nii Martin Laas kui ka Karl Patrick Lauk, aga nende lisandumine Vahtra rolli ei muuda. Lihtsalt koondis oleks veelgi tugevam ja löögijõulisem,” lisas Jakin.

Prantsusmaal Go Sport – Roubaix Lille Metropole profitiimis pedaaliv 26-aastane Vahtra on tänavu teinud stabiilset hea hooaja. UCI 1.2 kategooria ühepäevasõitudel Belgias ja Prantsusmaal on ta kahel korral jõudnud poodiumile, mais sai märgi maha Tour of Estonial, olles üldarvestuses kolmas. Et klubilises plaanis sammu kõrgemale astuda, tuleks hooaja teises pooles UCI sõitudel veel mõned täistabamused kirja saada ning Balti Keti velotuur annab selleks suurepärase võimaluse.
Mullu teenis Eesti koondis velotuuril kaksikvõidu, kui kõige nobedamaks osutusid Rait Ärm ja Martin Laas. Tänavu saab võitmine olema keerulisem, eelülesandmise põhjal tuleb stardijoonele koguni 24 meeskonda, neist eeldatavalt kõige konkurentsitihedama koosseisuga on Alpecin-Deceuninck järelkasvutiim, tšehhide ATT Investments, kus sõidavad ka Mihkel Räim ja Gert Kivistik, Tartu2024 Cycling Team, Uno-X järelkasvutiim, sakslaste Maloja Pushbikers ja Kanadas registreeritud Team Ecoflo-Chronos.

Balti Keti velotuur stardib 18. augustil Tartust, liikudes 20. augustiks läbi Valga ja Sigulda Panevežysesse. 17. augusti õhtupoolikul leiab Eesti Rahva Muuseumis (ERM) aset meeskondade pidulik tutvustus. Huvilised pääsevad uudistama tasuta, piisab vaid kohale tulla!

Allikas: Balti Keti velotuur