Eesti suurim rahvaspordisündmus

Tallinna Maraton
Foto: Jarek Jõepera

Kuu aja pärast, 8.-10. septembril, toimuv Eesti suurim rahvaspordisündmus Tallinna Maraton on sel aastal märgilise tähendusega nii liikumisharrastajate, tippjooksjate kui pealtvaatajate jaoks.

Tallinna Maraton ja Sügisjooks on tänavu pühendatud Eesti Vabariigi 105. juubeliaastale, pakkudes liikumisrõõmu erinevas eas algajatest harrastajatest kuni tipptasemel harjutavate jooksusõpradeni.

Vaatemäng Toompeal Pika Hermanni jalamil asuvas stardi-finišipaigas tõotab tulla ülev ning meeleolukas, sest Eesti suurimast rahvaspordisündmusest osavõtjad on rajale oodatud sinimustvalges riietuses ja kõik põhidistantside lõpetajad saavad finišis kaela ainulaadse osavõtumedali, kus sirutab tiibu armastatud Eesti rahvuslind suitsupääsuke.

Tallinna Maratoni ametlik jooksusärk on disainitud Eesti rahvusvärvides. Eritellimusel sinisest, mustast ja valget värvi kangast kokku õmmeldud särgil on paremalt vasakule langevad lainjad Eesti lipu värvid ning paremal rinnal Tallinna Maratoni logo. Sõltuvalt distantsi valikust on sinimustvalge särk registreerijatele kas tasuta või soodushinnaga.

Aasta 2023 on liikumisaasta ning Eesti suurimale liikumissündmusele on oodatud ka need, kes varem pole kaasa löönud. Osaleda võib nii üksi kui sõpradega üheskoos kas joostes, käies või kepikõndi tehes. Sobivaid ja jõukohaseid distantse leidub kõigile.

Tallinna Maraton tuleb tänavu läbi aegade kõrgetasemelisem ja konkurentsitihedaim, sest Eesti osavõturohkeim rahvusvaheline spordisündmus on esmakordselt Rahvusvahelise Kergejõustikuliidu eliittasemega (World Athletics Elite label) jooksuvõistluseks nii maratonide kui poolmaratonide arvestuses. Mida kõrgem on võistluse korraldustase ülemaailmses kvalifikatsioonis, seda rohkem on võimalik teenida kõrgeid reitingupunkte nii Eesti kui välismaa jooksjatel, mis on üheks oluliseks eeltingimuseks jõudmisel tiitlivõistlustele.

Tallinna Maratoniga sarnaselt kuuluvad eliittasemega jooksude hulka mitmed tuntud Euroopa suurlinnade mainekad sündmused, sealhulgas Pariisi, Praha, Rooma, Lissaboni, Viini, Frankfurti ja Sevilla maratonid ning mitmed suurjooksud teisteltki kontinentidelt.

Eesti üks paremaid pikamaajooksjaid Roman Fosti jookseb 10. septembril Tallinnas oma viimase tipptasemel maratoni. Kõigil jooksusõpradel on hea võimalus Romka viimasest suurjooksust osa saada ise kaasa joostes või raja ääres kaasa elades. Päev enne maratoni, 9. septembril, on Fosti starteriks poolmaratonist ja 10 kilomeetri Rimi Sügisjooksust osavõtjatele, kellel on hea võimalus stardieelselt meie edukat maratonimeest sooja ühisaplausiga tunnustada.

Nii tippjooksjaid kui tuhandeid harrastajaid kaasava Tallinna Maratoni kolmepäevane programm algab reedel 8. septembril viiekilomeetrise Nike Noortejooksuga, jätkub laupäeval 9. septembril 21,1 kilomeetri pikkuse poolmaratoni ja 10 km Rimi Sügisjooksuga ning lõpeb pühapäeval 10. septembril klassikalise maratonijooksuga (42,2 km). Kavas on ka Limpa lastejooksud ning terve septembrikuu vältav harrastajate seas populaarsust kogunud virtuaalne Maratoni Kombo.

Eesti suurimale rahvaspordisündmusele saab registreerida internetiaadressil www.jooks.ee
Registreerimise viimane soodusvoor kestab augusti lõpuni.

Allikas: www.jooks.ee