Suvised pidustused toovad kaasa söögi ja alkoholi liigtarbimise. Apteeker annab nõu, kuidas ebameeldivaid sümptomeid leevendada

Pohmell
Foto: Pexels

Eestlastele on harjumuspärane ilusate ilmade ja grillipidude külastamise ajal tarbida tavapärasest enam alkoholi ning liialdada rasvaste söökide ja rämpstoiduga. Apteeker annab nõu, kuidas ebameeldivaid sümptomeid leevendada ja suvisel ajal tervist turgutada.

Suvised pidustused, mille hulka kuuluvad tihti alkoholitarbimine, rasvase toidu söömine ja grillimine, võivad tervisele mitmel moel kahjulikult mõjuda, eriti kui neid kombineeritakse ebapiisava unega,” lausus Südameapteegi proviisor Gerda Nelis. Ta selgitas, et alkoholi liigtarbimine võib põhjustada dehüdratsiooni, mõjutada maksa, kui ka häirida unetsüklit ja suurendada õnnetuste ja vigastuste riski.

Proviisor nentis, et alkohol, rasvane ja grillitud toit võib nii mõnigi kord endaga kaasa tuua seedehäireid ja kõrvetisi, mille puhul pöörduvad inimesed sagedasti ka apteeki. Kõigi eelmainitud tegurite kombinatsioon võib organismi koormata ning pikemas perspektiivis ka tõsiseid terviseprobleeme põhjustada. Seetõttu on oluline leida tasakaal, nautides suviseid pidustusi mõõdukalt ja hoides silmas tervislikke harjumusi,” toonitas Nelis.

Miks pohmell tekib?

Alkoholi ainevahetuse käigus tekib organismis atseetaldehüüd ehk etanaal – mürgine keemiline aine, mis ongi peamiseks pohmelli põhjustajaks. Nimelt agundab inimorganism tarbitud alkoholi kahes etapis: esmalt laguneb see etanaaliks ja seejärel atsetaadiks (ehk äädikhappeks), mille organism väljutab. Äädikhappe teke on aeglasem ja olles tarbinud rohkem alkoholi kuhjub organismi rohkem etanaali, mis tekitabki halva enesetunde, mõnel juhul koguni mürgistuse. Alkohol häirib ka täisväärtuslikku und ning seetõttu on inimene järgmisel päeval kosutava une vähesuse tõttu väsinud ja jõuetu.

Tavapärane alkoholi liigtarvitamise tagajärg on ka vedelikupuudus. Alkohol viib kehast vett välja ehk töötab justkui diureetikumina ning see paneb inimese sagedamini tualetti külastama. Vedeliku väljaviimisega kaasneb paraku ka oluliste mineraalide ehk elektrolüütide ja vitamiinide kadu. Tekkiv vedeliku- ning elektrolüütide puudus on seega üks peamistest peavalu, pearingluse, väsimuse ja teiste sümptomite põhjustajatest,” tõdes Nelis.

Apteeker soovitas peojärgselt juua esmalt hulgaliselt mineraalvett, sest see aitab vähendada vedelikupuudusest tekkivaid pohmelli sümptomeid. Süüa tuleks väikeses koguseid süsivesikuterikkaid toite, mis aitavad stabiliseerida veresuhkru taset ning mõjuvad maole rahustavalt: sobivad on näiteks kerged võileivad, küpsised või banaanOluline on taastada ka vitamiinide varu. Selle jaoks tasub süüa vitamiinidest pakatavaid toite või juua nn vitamiinijooke. Samuti ära tarbi pohmelliga alkoholi, sest see võib olemasolevaid sümptomeid veelgi süvendada,” toonitas Nelis.

Pohmelli puhul võib kasutada ka ravimeid

Proviisori sõnutsi võib pohmelli raskematel juhtudel enesetunde parandamiseks ka ravimeid võtta. Alkoholist tingitud peavalu puhul tasuks vältida paratsetamooli sisaldavate ravimite tarbimist, kuna paratsetamooli üleannustamise korral on oht maksatoksilisuseks. Alkohol metaboliseeritakse samuti maksas ehk koormus maksale on niigi suur. Eelistada võiks vajadusel pigem mittesteroidsed põletikuvastased aineid nagu ibuprofeen või deksketoprofeen, mis on valuvaigistava ja põletikuvastase toimega. Samas kõrvetiste ja maohädade puhul tasuks neidki pigem vältida, kuna võivad magu veelgi ärritada. Vajadusel tuleks võtta pärast sööki,” lausus Nelis.

Liigsöömisest ja alkoholist põhjustatud sagedasemad seedeelundkonna probleemid on mao liighappesusest tingitud kõrvetised, limaskesta kahjustused, kõhupuhitus, raskustunne kõhus, kõhuvalu, kõhukinnisus, kõhulahtisus ja hemorroidid. Halvemal juhul võib liigne söömine ja alkoholi tarbimine tuua kaasa tõsisemad kõhuvaevused ja seedetrakti põletiku. Kõigi nende muredega pöördutakse apteeki küllalt sageli ning lähtudes vaevuste tugevusest ja korduvusest leitakse ka probleemile lahendus,” lausus Südameapteegi proviisor.

Seedesüsteemi hoiab korras normaalne soolestiku mikrofloora

Kergema raskus- ja täiskõhutunde korral võib Nelise sõnul abi saada piparmündi-, köömne-, apteegitilli-, kummeli-, koirohuteest või -tilkadest. Lisaks aitab seedimisprotsessi kiirendada kerge füüsiline aktiivsus, näiteks jalutamine võib samuti ebameeldivat täiskõhutunnet vähendada. Kui eelpool mainitutest abi ei ole, siis võib seedimise parandamiseks kasutada seedeensüüme sisaldavaid preparaate. Rääkides kõhuprobleemidest ei saa üle ega ümber ka piimhappebakteritest. Need on meie organismi koostisosa ja nad tagavad normaalse soolestiku mikrofloora. Normaalne mikrofloora  tagab korras ainevahetuse, reguleerib kõhugaaside teket soolestikus, kõhukinnisust ja -lahtisust ning on vajalik immuunsüsteemi toimimiseks,” rõhutas Nelis.

Ka kõrvetiste korral on parim lahendus ennetus ja tervislik elustiil. Kui kõrvetised siiski tekivad, siis harva esinevate ja ebaregulaarsete kõrvetiste korral oleks leevendamiseks esmavalikuna maomahla neutraliseerivad antatsiidid: magneesiumi-, kaltsiumi- ja alumiiniumisoolad, preparaatidena näiteks Rennie või Maalox. Need nõrgalt aluselised ained toimivad lokaalselt ja kiiresti, kuid ajutiselt,” ütles Nelis. Ta soovitas kõrvetiste korral vältida söögisoodat, sest see võib omakorda kõrvaltoimena tekitada ebameeldivaid röhitsusi.

Allikas: Südameapteek