CrossFit: suvel trennisaalist välja

Crossfit

Kui järjest ilusamad ilmad õue kutsuvad, võib tee trennisaali üha konarlikumaks muutuda või pikemaks venida. Crossfitter’id ei lase end aastaajast häirida ning leiavad võimaluse treenida iga ilmaga ja igas kohas. Kas julged proovida?

„Ilusa ilmaga tõuseb ka motivatsioon liikuda ja trenni teha ning seda saab suvel väga hästi ära kasutada,” leiab CrossFiti treener Indrek Luik. „Talvel oleme niikuinii väga palju siseruumides, õues läheb varakult pimedaks ja ilm pole sageli kiita. Suvel on palju võimalusi looduses liikuda või treenida,” kinnitab ta.

Soe ilm ja natuke päikest mõjuvad juba iseenesest turgutavalt ning mõte sobivast õuetrennist tärkab kiirelt. „Variante õues liikuda on palju, alustades jooksmise, rattasõidu või rulluisutamisega. Kellel võimalus, saab hea trenni kombineerida mere ääres – proovige liivas või põlvini vees jooksmist. Paljude jooksuradade kõrvale on tekkinud võimlemispuud, kus saab lõuatõmbeid teha, või rööbaspuud. Neid treeningukohti saab ideaalselt jooksutrenniga kombineerida,” soovitab treener.

Vähem tähtis pole ka seltskond: „Kui üksinda jääb pealehakkamisest puudu, saab sõbrad kampa kutsuda. Suvel on kauem valge, nii on lihtsam ühist trenniaega leida – ühised ettevõtmised mahuvad plaani ka pärast õhtust trenni,” lisab ta. CrossFiti puhul annavad toetavad kaaslased treenimiseks kindlasti lisamotivatsiooni.

Crossfit

CrossFit kolib õue – proovi ka!

Indrek Luige sõnul pakub suvi CrossFiti harrastajatele suurepäraseid võimalusi treeningut veelgi mitmekülgsemaks kujundada: „Talvel on siseruumis näiteks päris raske joosta. Siis saame hüppenööriga hüpata või ergomeetril sõuda, seevastu suvel saab ette võtta pikemaid jooksutiire erinevatel maastikel, joosta lõike, treenida vees jalatõstmist ja raskusega jooksmist,” räägib ta ja lisab, et kui vesi on piisavalt soe, saab treeningkavasse lülitada ka ujumise – näiteks pärast teatud distantsi ujumist (poini ja tagasi) saab kaldale jõudes teha 20 kätekõverdust, seejärel uuesti ujumine ning kaldal 20 istesse tõusu.

„Suvetreeningutes saab kasutada nii palju rohkem elemente ja see paelub inimesi. Tahetakse vaheldust ning õues treenimine on mitmekülgsem ja lõbusam,” kinnitab Luik.

Crossfit

Vahepeal hoog maha

„Kellel vastunäidustusi pole, siis lihtne suvetrenn ongi näiteks jooksmine,” soovitab treener. Distantsid ei pea sealjuures üldse pikad olema, peaasi on liikuda ja mõnel päeval sobib trenniks hästi ka näiteks kümmekond kilomeetrit jalutamist.

„Jooksmise juures võiks arvestada sellega, et trenniplaani mahuks nii pikemad jooksud kui kiired sprindidistantsid. Kogu aeg ei ole mõistlik 10 kilomeetrit joosta. Mõnikord, kui selgitan, et kogu tänane trenn on 5 km jooksu, on inimestel seda raske hoomata. Arvatakse, et trenn peab olema raske ja intensiivne, aga alati ei pea. Hea on kasutada võrdlust autosõiduga – kogu aeg ei saa nii, et hüppad autosse, paned käigu sisse, gaasi põhja ja nii sõidadki terve tee. Kui nii jätkame, siis mis mootoriga juhtub? Inimesega on samamoodi – vahepeal on tarvis hoog maha võtta. Kuna enamik sportlasi on harrastajad, siis ei tohi suvel trenni tehes ka puhata unustada,” juhib treener tähelepanu.

Crossfit

Pole trennivarustust käepärast?

Treener soovitab suvekava, mida igaüks saab omas tempos teha ja endale jõukohaseks kohandada. Kas oled katsetanud?

Jooksmise võib kombineerida n-ö tavaliste harjutustega, mida sa talvel väljas ei teeks. Näiteks:

jookse 500 m, millele järgnevad 20 kükki ja pärast kükke 20 istessetõusu. Korda seda seeriat kolm korda.

Miks mitte lisada kavasse kätekõverdused ja kui jooksuraja kõrval on lõuatõmbekang, siis lõuatõmbed.

Summer Struggle

4. juunil alustas Summer Struggle – esimene võistlussari Eestis, mis mõeldud spetsiaalselt CrossFiti harrastajatele. Osalema on oodatud ka need, kel CrossFitiga varasemat kokkupuudet pole.

Kolmest etapist koosneval võistlusel selguvad kõige kangemad, kes omakorda pääsevad edasi finaalüritusele. Tule tutvuma, osalema või kaasa elama!

Lisainfo: www.facebook.com/crossfitim

Tekst: Eli Lilles

Fotod: erakogu