Treenerite soovitus trenniga alustamiseks: kui ei viitsi trenni minna, siis mine sõbraga koos!

HIIT_Kristiine_katuseparkla
Foto: Kristiine ja Rocca al Mare keskus

Tänavusel liikumisaastal on treenimine ja liikuvus olnud erilise tähelepanu all, et inspireerida inimesi regulaarselt liikuma ja trenni tegema. Treenerid selgitavad, kuidas trenniga algust teha ning jagavad nippe motivatsiooni leidmiseks.

“Tavaliselt on nii, et sügis toob inimesed justkui iseenesest tundi – kõik on ju uus septembrikuus ja inimesed võtavad endale sageli just sügiseti plaani alustada millegi uuega või jätkata kevadel pooleli jäänud rutiiniga,” rääkis joogatreener ja heaolu koolitaja Silja Siller, kelle sõnul pole sügiseti trennide täituvusega probleeme.

Siller tõi välja, et kõige olulisem on leida endale treening, mis tooks naeratuse näole, sest siis on motivatsiooni leidmine oluliselt lihtsam. “Eks trenniga on inimestel nii, et tehakse nii palju nagu parasjagu energiat on – kui kõik muu on elus hästi, siis on ka lihtsam minna trenni head energiat tootma, kuid kui muu elu pole paigas, siis on keerukam ka liigutamise peale mõelda,” tõi Siller välja. Ta nentis, et tegelikult on just keerulisematel aegadel trenni veelgi rohkem vaja. Treening parandab lisaks füüsilisele heaolule ka vaimset heaolu, vähendab stressi ja parandab unekvaliteeti.

Ka treener Marlen Heldemeel kinnitas, et inimesed on muutunud terviseteadlikumaks ning sügisel on trennides palju osalejaid. “Sügise saabudes on inimesed kindlasti rohkem orienteeritud treenereid üles otsima kui varem. Ei tea kas sellepärast, et tervisenäitajad on halvenenud või seetõttu, et trenni teha on justkui popp, sest võib ju öelda, et enda eest hoolt kandev inimene kannab tõenäoliselt ka iga muu valdkonna eest enda elus hoolt,” selgitas Heldemeel.

Mannavaht_jooksutrenn_Kristiine
Foto: Kristiine ja Rocca al Mare keskus

Trenni on võimalik teha igal ajal ja igal pool

Kuigi eestlased toovad sagedasti trennist hoidumisel põhjuseks koleda ilma, on treeneri sõnul  liigutamise võimalustering ka meie kliimas väga mitmekesine. “Tegelikkuses on ka Eestis võimalik harrastada mitmeid spordialasid kuni väga libeda ilmani. Ma ise fännan jalgratta sõitu, kuid ka jooksutreeninguga saab tegeleda iga ilmaga ja igas tingimuses,” tõi Heldemeel välja.

Tema sõnul on motivatsiooni leidmisel oluline roll ka erikontseptsiooniga treeningutel. “Inimestele meeldib uus ja põnev – me oleme nii programmeeritud, et uue kogemine annab meile rahuldust. Seega ehitan ka oma trenne niimoodi üles, et isegi kui tehakse justkui samu harjutusi, on iga kord kava ülesehitus veidi erinev nii, et iga trenn on uus ja huvitav,” lisas Heldemeel, kes andis hiljuti erikontseptsiooniga HIIT treeningu ka Kristiine keskuse katuseparklas.

Liikumisaasta raames toimus Kristiine keskuses Tervisenädal, mille jooksul oli võimalik osa võtta erikontseptsioonidega trennidest ning treenida paikades, kus see pole kunagi varem võimalik olnud – nii katuseparklas, aatriumis kui ka keskuse koridoris ajal, mil keskus oli tavakülastajatele suletud. “Erilisemad trennid tekitasid inimestes elevust ning meil on hea meel, et huvi eritreeningute vastu oli niivõrd suur, et kohad täitusid minutitega – kokku osales Tervisenädalal 124 treenijat,” lausus Kristiine keskuse turundus ja kommunikatsioonijuht Helina Leif.

Üks liikumisaasta eesmärke on inspireerida Eesti inimesi leidmaks tee regulaarse liikumisharjumuse juurde, et olla seeläbi tervemad ja õnnelikumad. “Soovisime ka keskuses pakkuda midagi, mis lahutaks küll meelt, kuid aitaks samal ajal edendada tervislikke eluviise ja sportimisharjumusi ning tuua see kõik inimestele lähemale – et sobiva treeningu leiaks nii algaja kui ka kogenud sportija,” lisas Leif.

Ka Nike Training Club’i treener Karina Alt ütles, et kuigi treenimisele motiveerimine võib mõnikord olla väljakutse, aitab näiteks sõbraga koos treenimine, sest siis saab üksteist innustada ja toetada. “Treenimist võiks alustada just selle treeninguga, mis kõige enam huvi pakub. Kui alustad millegi ebameeldivaga, ei pruugi see olla jätkusuutlik ja loobumine tuleb kergekäeliselt. Seega alusta lihtsalt tasapisi,” soovitas Alt.

Ta tõi välja, et ka välitingimustes treenimisel on palju erinevaid võimalusi, mis võimaldavad värskes õhus aktiivsust nautida ja oma füüsilist vormi parandada. “Terviserajad ja välijõusaalid on kõigile alati avatud ning õues saab käia kõndimas või jooksmas,” lisas Alt. Ta nentis, et kuigi suvel on rohkem võimalusi, saab talvel jällegi suusatamist nautida.

Silja_Siller_jooga_Kristiine3
Foto: Kristiine ja Rocca al Mare keskus

Treener Karina Alt tõi välja kuus nippi, kuidas end trennilainele motiveerida:

  1. Sea endale selged ja realistlikud eesmärgid – kui tead, mida soovid saavutada, on kergem ka motivatsiooni leida.
  2. Koosta treeningkava ja planeeri oma treeningud nädala jooksul ette – kindel ajakava aitab treeninguteks aega leida.
  3. Leia treeningstiil, mis meeldib ja tõeliselt naudingut pakub.
  4. Treeni koos sõbraga – siis saate üksteist innustada ja vastastikku toetada.
  5. Ära ole enda suhtes liiga kriitiline – iga samm treeningute suunas on edusamm.
  6. Tea, et treeningul on palju positiivseid mõjusid: parem enesetunne, energiatase ja tervis.

Allikas: Kristiine ja Rocca al Mare keskus