5 viisi, kuidas end väikese eelarvega vormis hoida

Odavalt vormi

Kes meist ei lubaks siiralt iga aasta alguses alustada sportimist ning end unistuste vormi viia? Kui tihti aga lõppevad need lubadused vabandustega, mille taga peitub raha?

Sportimine võib tunduda pealtnäha kuluka väljaminekuna tänu varustusele, spordiklubi kuukaartidele ja paljudele muudele faktoritele, kuid tegelikult on mitmeid viise, kuidas end vormis hoida isegi siis, kui raha napib. Siin on mõned nipid, mis aitavad sul jõuda oma unistuste vormi ilma, et peaksid kulutama selle peale terve varanduse.

1. Kasuta trenniprogrammide leidmiseks YouTube’i

YouTube’is on lisaks lõbusatele kassivideotele ja muusikale ka hulgaliselt tasuta trenniprogramme, nende hulgas jooga, aeroobika ja palju muud. Kui raamatute ja pildikeste pealt on raske liigutusi järgi teha, siis videod muudavad selle tunduvalt lihtsamaks. Pea aga silmas, et valiksid kõrgelt hinnatud ja populaarsed videod, mille on loonud oma ala spetsialistid.

Odavalt vormi

2. Tee endale trennifond

Kui sul on raske leida vaba raha trenni jaoks, siis võib aidata väikese n-ö trennifondi tegemine hoiuse näol. Pannes kas või iga kuu hoiusele paarkümmend eurot, kasvab summa ajapikku üsna kopsakaks, eriti siis, kui valid liitintressiga hoiuse. Automaatselt hoiustades ei pea sa ka muretsema, et unustad hoiusele raha kanda. Nii kogud piisavalt raha, et tulevikus trenni finantseerida – seni, kuni raha koguneb, võid kasutada mõningaid soodsamaid alternatiive.

Samamoodi saad hoiuse abil koguda raha, kui soovid osta pisut professionaalsema trennivarustuse või -riietuse. Sul peab olema lihtsalt kannatust, kuid pikapeale kannab see hulgaliselt vilja!

3. Kasuta kohaliku kooli võimalusi

Kui soovid minna jõusaali, aga ei saa endale lubada spordiklubisse minemist, võid hoopis vaadata, mida pakuvad kohalikud koolid. Mitmetel koolidel on koolipäeva õhtutel teatud kellaaegadel avatud jõusaal kõigile soovijatele, sealhulgas ka täiskasvanutele.

Isegi, kui selle eest küsitakse tasu, on see pigem sümboolne ning võib olla hea valik siis, kui tahad lihaseid treenida pisut rahakotisõbralikumalt. Samuti on tavaliselt avatud kooli staadionid, kus saad käia näiteks jooksmas juhul, kui sul ei ole võimalik mujal jooksmas käia.

Odavalt vormi

4. Mine loodusesse

Trenni saab teha ka sentigi kulutamata – jooksmine, jalutamine ja matkamine on täiesti tasuta, kuid toniseerivad nii keha kui hinge. Kui jooksmise või matkamise jaoks võib vaja minna teatud varustust, sealhulgas korralikke jalanõusid, siis jalutada võib iga ilma ja iga riietusega.

Jalutamise mõju kehale ei tasuks ka sugugi alahinnata – ühes kuus on võimalik üksnes jalutades kaotada juba umbes neli kilo. Looduses käimine aitab samas ka mõtteid koondada, andes sulle energiat tööpäevadeks.

Juhul, kui sul on raske end jalutamiseks motiveerida, võid kaaslaseks võtta koera. See on vajalik lisatõuge, et end kodust välja ajada – sa ei saaks ju vaadata oma karvasele sõbrakesele otsa ja talle pettumust valmistada! Kui tahad jalutamise viia uuele tasandile, võid proovida ka kepikõndi, mis toniseerib kogu keha.

5. Kasuta kodutarbeid trennivarustusena

Trennivahendid nagu hantlid, raskused ja muu taoline võivad olla väga kulukad. Selle asemel, et kulutada professionaalsele varustusele, vaata kodus ringi ning kasuta igapäevaseid tarbeesemeid. Nii naljakas kui see ka ei tundu, on isegi veega täidetud kannud või supipurgid mõnusad hantliasendajad. Kummilintide asemel võid aga kasutada sukkpükse. Võimalusi on palju – pead lihtsalt kodus ringi vaatama ja need üles leidma!

Trenni tegemine peaks olema lõbus, mitte rahaline koorem. Kui oled leidlik ja järgid neid lihtsaid nippe, saad end heas vormis hoida ka peaaegu täiesti tasuta!

Tekst: Ajakiri Sport

Fotod: Pexels-photo /Shutterstock.com