Joogast inspireeritud maiustused

Maiustamine

Detsember on maiustamise aeg. Millega aga oma peret ja sõpru sel aastal üllatada?

Mõnikord võib tunduda, et enam ei oska sõpru ja sugulasi millegi uue ja põnevaga kostitada. Siis võib abiks võtta mõne põneva kokaraamatu ja leida inspiratsiooni kas või joogast, näiteks raamatud „Jooga köögis 1. Retsepte ja soovitusi tervemaks eluks” ja „Jooga köögis 2. Rõõm ja tervis kooskokkamisest”. Nende autor Kadi Toompere on hariduselt majandusmagister, kelle südame vallutas ühel hetkel joogamaailm. Suure elumuudatusega kaasnes taimetoidumaailma süvenemine. Toidukoolitajana lõbusate kooskokkamiste korraldamisega tegeleva Kadi sõnul võib uute põnevate retseptide jaoks mõtteid leida kõigest toredast meie ümber.

Maiustamine

Loomingulise naudinguteni

Loomingulisus köögis tuleneb joogaõpetaja kogemuste põhjal kohalolust ning julgusest mõtteid ja soove teoks teha. „See on tegelikult väga lihtne. Kui soovid kedagi üllatada, olgu selleks siis kas või sina ise, ning keskendud sellele, mida sa teed oma kõigi meeltega ehk oled täielikult kohal, siis tunned, et ideed hakkavadki voolama. Minu jaoks on ka väga oluline kõike elus kirega teha. Ennast täielikult pühendada millelegi, mida sa parasjagu teed,” ütleb Kadi. „Üldiselt püüan järgida printsiipi, et toit peab peale maitse- ja nägemismeele paitamise ka tervislik olema, et hiljem oleks keha tänulik ja meel rahulik. Nii maiuseid kui ka soolaseid ampse saab teha väga lihtsatest põhikomponentidest, kui lisada neile sobivaid ja õiges koguses maitseaineid ning kuhjaga armastust,” usub Kadi.

Maiustamine

Maiusta mõistlikult

Kodus valmistatud maiustused lubavad magusaisule kergema südamega järele anda ja seepärast võib neid ka päkapikusussidesse poetada. Kadi soovitab panna suuremat rõhku puuviljadele ja teistele tervislikele näksidele. „Kui rääkida lihtsamatest maiustest, siis esimesena pakun välja puuviljapastilaa ja isekuivatatud puuviljade assortii. Kui kodus on hea toidukuivati, on neid kiire ja lihtne valmistada. Kui aega on veidi rohkem, võiks teha pähklitest ja kuivatatud puuviljadest pallikesi, küpsiseid erinevatest tervislikest jahudest või toorbatoone. Huvitavaid ideid ja juhiseid leiab minu mõlemast raamatust,” soovitab Kadi.

On olemas ju väga erinevaid maiuseid ja magus neis pärineb erinevatest allikatest. Kui vähegi võimalik, võiks asendada roosuhkru, eriti just rafineeritud suhkru, erinevate muude magustajatega,” soovitab Kadi ja lisab, et kehale parim on terviktoit ehk loomulikku magusust sisaldav toiduaine. „Näiteks datlid ja rosinad on headeks magustajateks, mida võib kasutada batoonides, küpsistes, toortortides ja muus. Magusaga liialdamist aitab vältida ka see, kui paned suhu maiuse, mis on tõeliselt hõrk ja piisavalt magus, siis saab naudingu kätte vaid üht maiustust rahulikult süües,” kinnitab põnevate kokaraamatute autor.

Soojust südamesse ja hõrke maitseid jõulukuusse!

Retseptid

RafaellodArmastusega tehtud Raffaellod

10–20 kommi

400 g martsipanimassi, võimalikult suure mandliosakaaluga

10−20 kooritud ja röstitud mandlit (iga kommi jaoks üks)

100 g valget šokolaadi

kookoshelbeid, milles komme veeretada

Sõtku martsipanimass käte vahel pehmeks. Jaga segu võrdseteks osadeks ja vormi igast tükikesest pihkude vahel ümmargune pall. Pista selle keskele mandel ja mudi komm uuesti ümaraks. Nüüd sulata veevannis šokolaad ja sega see täiesti ühtlaseks. Kasta kahvli otsa pandud pallike šokolaadi sisse, lase sel hetk taheneda ja rulli siis pallikest kookoshelvestes.

Tõsta külmikusse jahtuma. Kiirema tulemuse saavutamiseks võid kommid ka kuni tunniks sügavkülma panna.

NIPP: martsipanimassi võid ka ise teha. Selleks purusta mandleid nii kaua, kuni neist hakkab õli välja tulema. Seejärel sega segu puulusikaga endale sobiliku koguse tuhksuhkruga. Ka tuhksuhkrut saad kodus ise teha tervislikumatest alternatiividest – näiteks rafineerimata roosuhkrust, kookossuhkrust või vahtrasuhkrust. Sel juhul pead aga arvestama, et komm tuleb veidi tõmmuma sisuga.

Šokolaadine kanepikreem

Šokolaadikreem

Üks väike kausike hüva kraami

50 g kooritud kanepiseemneid

50 g kakaovõid

2−4 sl suhkruta kakaopulbrit

2 sl mett (kui sul pole vedelat mett, siis pane tahke mesi koos kakaovõiga sulama)

näpuotsaga soola

sutsuke tšillipulbrit

Sulata kastrulis kakaovõi. Pane kõik komponendid blenderisse ja sega ühtlaseks kreemiks. Kraabi kogu kreem kaunisse purki ja tõsta külmikusse tahenema. Kreem sobib hästi asendama Nutella-laadseid tooteid, olles maitsvaks ja samas tervislikuks alternatiiviks.

NIPP: kui kreem on külmikus korralikult hangunud, võid sellest veeretada kuulikesi ja veeretada neid kakao, kookoshelveste või kanepiseemnete sees – nii saad maitsvad trühvlid. Soovitan neid hoida külmikus, et need säilitaksid oma vormi.

Lihtne vürtsikas maapähklikaste

See kaste sobib eriti hästi mahlaste puuviljadega nautimiseks. Ja nii nagu šokolaadikreemigi, võid selle kastme kaunisse purki panna ja heale sõbrale jõuludeks kinkida.

maapählikaste

1 purk (300 g) maapähklivõid

1–2 sl jahvatatud kaneeli

1 sl vanilliekstrakti

1 sl jahvatatud muskaatpähklit

1 tl jahvatatud nelki

1–3 sl vedelat mett

  1. Lisa maapähklivõi purki kõik ülejäänud koostisained.
  2. Sega hästi läbi ja kasuta mõnuga!

NIPP: samamoodi võid maitsestada ka näiteks mandli- või metspähklivõid.

Tekst: Kalli Suga

Fotod: Kadi Toompere/Shutterstock.com