Lihtsad sammud tervislike eluviiside saavutamiseks

Huawei

Sügisel tunnevad paljud inimesed meeleolulangust ja väsimust. Selleks, et enda tervisele kaasa aidata, ei pea tingimata tegema kardinaalseid muutuseid oma rutiinis ning näiteks raskete trennidega alustama kui selleks pole soovi. Mõningate lihtsate muudatustega igapäevaelus saab teha olulisi samme tervislikuma ja õnnelikuma elu suunas.

Me kõik soovime elada täisväärtuslikku ja energilist elu ning selle saavutamiseks on vaja teha teadlikke valikuid. Selleks, et väliselt särada, peavad tervisenäitajad olema korras ja kuigi tervise eest hoolitsemine peaks olema prioriteet, ei pea see olema üle jõu käiv ega keeruline. “Uued nutiseadmed aitavad tervise eest hoolitseda,” arvab tehnoloogiaekspert ja Huawei koolitusjuht Jekaterina Mishina.

Väikesed muudatused toitumises

Kvaliteetne toit ja portsjonite suuruse jälgimine toob kaasa suuri positiivseid muutusi nii kehakaalule kui ka enesetundele. Soovitatav on jälgida, et toidukorrad oleksid mitmekesised ning sisaldaksid piisavalt nii juurvilju kui ka puuvilju ning valke ja tervislikke rasvu. “Tänapäeva tehnoloogia aitab tarku toitumisvalikuid teha. Lisaks aitavad nutikellad nagu näiteks Huawei Watch GT 4 arvestada ka päeva jooksul kulutatud energiaga,” annab Mishina nõu.

Vähendada tasuks suhkrurikaste jookide ja suupistete tarbimist. Lisaks tasuks piirata töödeldud toidu tarbimist, milles on rohkelt ebatervislikke rasvu ja suhkruid. Süüa tuleks teadlikult, et hoida tervislikku kehakaalu ja varustada keha vajalike toitainetega – just see tagab ka hea enesetunde.

Piisav vee joomine

Piisav vee joomine on terve organismi aluseks. See aitab hoida normaalset organismi hüdratsioonitaset, parandab ainevahetust ja aitab säilitada naha elastsust. See, kui palju vett juua tuleks, sõltub mitmest tegurist, sealhulgas vanusest, elustiilist, ilmast ja üldisest tervislikust seisundist. Üldiselt soovitatakse täiskasvanutel juua ligikaudu 2-3 liitrit vett päevas.

Vett on oluline juua regulaarselt kogu päeva jooksul. Kuigi meie keha annab meile ka janutundega märku, et peaksime jooma, siis paljud inimesed tunnevad, et nad siiski unustavad seda piisavalt teha. “Siinkohal tulevad appi tehnoloogia. Selleks, et mitte tegeleda tagajärgedega, soovitame kasutada seadmeid, millele on võimalus panna meeldetuletused, et vee tarbimine ei ununeks,” selgitab Mishina.

Kerge füüsiline aktiivsus

Regulaarne liikumine on nii füüsilise kui ka vaimse tervise jaoks oluline. See ei tähenda alati rasket trenni. Oluline on leida endale meeldiv tegevus, see võib olla kõndimine, tantsutund või kodune treening.

Tähtis on leida tegevus, mida tahad uuesti teha – raske trenn võib olla korraks efektiivne, aga kui seda teha harva ja ebaregulaarselt, siis pole sellest palju kasu. Oluline on leida midagi, millega suudad tegeleda järjepidevalt. “Nutikellad aitavad jälgida ka füüsilist aktiivsust ja koguda statistikat – nii mõnegi jaoks on see eraldi motivatsioon,” kirjeldab Mishina.

Kvaliteetne uni

Hea uni on tervisliku elu alus. Eksperdid soovitavad igal ööl magada 7-9 tundi kvaliteetset und. Selle jaoks on soovitav luua lõõgastav magamamineku rutiin ja säilitada regulaarne unegraafik.

Uute nutikellade abil saab täpsemalt jälgida ka oma und. “Meie tehnoloogia hindab une kvaliteeti ning annab soovitusi selle parandamiseks. Lisaks annab see kasutajale teadlikkuse oma une harjumustest ja mustritest, võimaldades soovituste abil saavutada järjepidevalt kvaliteetne uni,” selgitab Mishina.

Vaimse tervise hoidmine 

Stress võib tekitada nii meeleoluhäireid kui ka näiteks südamehaiguste riski. Seepärast on oluline stressi ennetada ja tegeleda oma vaimse tervisega. Soovitav on iga päev tegeleda stressi leevendavate tegevustega, näiteks sügav hingamine, meditatsioon või jooga. Mõne inimese jaoks on lõõgastavad ka jalutuskäigud või muud treeningud. Lisaks sellele on kindlasti oluline hoolitseda ka positiivsete suhete eest sõprade ja perega. Sotsiaalsed sidemed võivad mõjutada oluliselt vaimset ja emotsionaalset heaolu.

Kiire elutempo juures võib teadlike valikute tegemine ja probleemide ennetamine tihti olla keeruline. Ka mõned tehnoloogiaseadmed, näiteks nutikellad aitavad erinevate terviseaspektide monitoorimisel – olgu selleks sobivate toitumisvalikute tegemine ja jälgimine, piisav vee joomine, une analüüsimine, aktiivsuse mõõtmine või näiteks juhendatud hingamine. “Alusta väikeste muudatustega ja aja jooksul muutuvad need tervislikud harjumused osaks sinu elust, toetades üldist heaolu ja õnnetunnet,” võtab Mishina soovitused kokku.

Allikas: Huawei Eesti