Eesti naised kirjutasid matkaraamatu, mis annab vastused kõikidele matkamist puudutavatele küsimustele

Matkaraamat
Foto: Sandra Süsi

„Näkid Metsa e-matkaraamat“ annab lugejale vastused kõikidele matkamist puudutavatele küsimustele, alustades matkariiete- ja varustuse valimisest, matkatoidu retseptide ja pakkimisnimekirjadeni välja. Tegemist on esimese põhjaliku Eesti autorite poolt kokku pandud matkateemalise käsiraamatuga, kokku jagub matkanõuandeid rohkem kui sajale lehele.

E-raamatu andis välja „Näkid Metsa“ matkagrupp, kes on viimase kahe aasta jooksul viinud Eestis ja mujal matkama enam kui kakssada naist, aidates neil ületada matkamisega seotud hirme ja eelarvamusi. Kaasautori ja pikamaamatkaja Stiina Kristali sõnul ilmus e-raamat naiste suurenenud matkahuvist, aga ka ajanappusest.

„Ka kahe-kolmepäevastel matkadel tuleb meil alati ajast puudu, et vastata naiste matkateemalistele küsimustele ja nii otsustasime umbes aasta tagasi, et peame tuhandete läbitud matkakilomeetrite jooksul kogunenud tarkused raamatu näol talletama, et innustada naisi ja miks mitte ka mehi rohkem metsas ja mägedes matkama,“ sõnas Stiina raamatuesitlusel.

Matkaraamatul on kokku viis autorit: kogenud pikamaamatkaja ning matkajuht Liisi Preedin, Fjällräveni polaarmatka läbinud ja talvehooajal Põhja-Rootsis kelgukoerte matkajuhina tegutsenud Maiu Lünekund, Inspira telekanali matkateemalisest „Rabaradapidi“ saatest tuntud pikamaamatkaja Heleri Hanko, ainsa eestlasest IML-mägigiidi kvalifikatsiooniga Stiina Kristal ning matkatoidu entusiast ja matkajuht Marju Potter.

Nimest hoolimata sobib värske matkaraamat ka matkahuvilistest meestele, sisaldades sooneutraalset infot matkariietuse- ja varustuse valimise kohta, pakkimisnimekirju ja põnevaid matkatoitude retsepte. Eraldi peatükkidena annavad autorid soovitusi mägi-, pikamaa- ja soolomatkadeks, sooja ja külma ilmaga ning koeraga matkamiseks.

E-raamat maksab 7 eurot ja suure huvi tõttu ilmub see peagi ka inglise keeles. Formaat lubab raamatut ka matkarajal või matkapoes varustust valides kasutada, füüsilisel kujul kõvade kaante vahel saab raamatut piiratud koguses 25 euro eest ka otse autoritelt tellida.

„Eestlased on metsa- ja matkarahvas ja meid on õnnistatud suurepäraste matkateedega, millega teeme silmad ette nii lõunanaabritele Lätis kui Leedus. Loodame, et e-raamatu abil jõuab veel enam eestlasi algaval matkahooajal metsa ja loodusesse,“ sõnas Kristal.

Lisaks raamatu tutvustamisele jagati raamatuesitlusel ka soovitusi eesootavaks kevadiseks matkahooajaks. Muuhulgas räägiti, miks on matkale minnes oluline riietuda mitmekihiliselt ja kuidas muuta riidevaha abil matkariided ilmastikukindlamaks. Teetseremoonia Kadriorus Jaapani aias viis läbi loodusgiid Pille Laiakask.

Fotogalerii Rudolfi restoranis toimunud esitluselt ja kevadise matkahooaja avamiselt leiab siit (fotograaf: Sandra Süsi).

„Näkid Metsa e-matkaraamatu” leiab siit.