Võitmiseks ei pea alati võistlema. Tule vabatahtlikuks!

Team SCULT
Team SCULT

Eestist on alguse saanud paljud maailmas läbilöönud ettevõtmised ja algatused – ka rahvusvaheline spordivabatahtlike liikumine SCULT, mida veab majandusekspert ja ettevõtja Ott Pärna. Organisatsiooni süda asub Tallinna Ülikoolis.

SCULT on 2015. aasta augustis käima lükatud rahvusvaheline spordivabatahtlike liikumine, mis viib omavahel kokku vabatahtlikke ja spordisündmuste korraldajaid, seda nii Eestis kui üle maailma. Sport ja liikumisharrastus põhineb suurel määral vabatahtlikel – nii spordiklubide, väikeste ja armsate spordivõistluste kui ka ülisuurte spordifestivalide puhul. Näiteks nii Londoni 2012. aasta kui Rio 2016. aasta olümpiamängude korraldamises lõi kaasa umbes 70 000 vabatahtlikku. Vabatahtlikud on spordikultuuri loomulik osa ja SCULT omakorda püüab selles vallas tegutsemist lihtsustada, kasutades tehnoloogiat, meeskonna varasemat kogemust start-up firmade ja kodanikuliikumiste vallas, nagu näiteks Teeme Ära / Let’s Do It! World Cleanups. SCULT-i meeskonna tuumiku moodustavad viis igapäevaselt tegutsevat inimest ja umbes 15 inimest, kes projektipõhiselt, vabatahtlikena või ka praktikantidena meeskonnas mõnes valdkonnas kaasa löövad. Suuremas inforingis on umbes 5000 vabatahtlikku, kes on valmis ühe või teise spordisündmuse juures kaasa lööma. SCULT ei oma ühtegi vabatahtlikku ega ole ka liikmesorganisatsioon nagu Rotarid, Lionsid vms, vaid pigem koondab ühte inforingi sarnaste väärtustega spordisõpru, kes soovivad aeg-ajalt vabatahtlikuna siin-seal õla alla panna, saades sellest palju positiivset emotsiooni, uusi kontakte ja kogemusi. Koolinoored saavad kindlasti ka kuldaväärt seemnekapitali oma CV-sse.

Team SCULT

Sõna liigub kaasa

Tean vabatahtlikuna töötamise kogemustest, et iga õnnestunud võistlus viib kokku inimestega, kellega tahad veel ja veel koostööd teha, kuid alati on ka neid, kes panevad ennast kirja ning siis süüdimatult alt ära hüppavad. Ott võtab väga hästi tervikpildi kokku: „Positiivselt poolelt innustab ja seob meeskonda kindlasti ühiselt ettevõetu ja selle õnnestumine. Teisalt on kurb, kui inimesed oma kõige kangemat valuutat – lubadust – vahel ei pea. Ja kui nad ei pea seda vabatahtlikuna, ei pea nad seda ka päris elus. See esmapilgul ehk tühinegi alt ära hüppamine loob inimesele paraku aga kuvandi, et temaga ei saa arvestada. Ja see sõna liigub temaga vabakonnast töömaailma kaasa, eriti Eesti-suguses väikeriigis. Kuid õnneks selliseid juhtumeid palju ei ole. Ma olen alati öelnud, et kui midagi õhinaga ette võetakse ja meeskonnas on tegemise särts sees, siis sellise tiimiga tahetakse kaasa minna. See kehtib ka võistluste ja klubide organisaatorite kohta – vabatahtlikud hääletavad n-ö jalgadega ehk siis mida paremini on spordisündmus läbi mõeldud, vabatahtlikud koheldud, instrueeritud ja hiljem ka tänatud/tunnustatud, seda suurema tõenäosusega tulevad nad teine kord tagasi. Ehk võtavad sõbragi kaasa.”

Vabatahtlikuna välismaale?

SCULT-i kaudu on eelkõige võimalik leida ühest kohast ja sarnases vormis esitatud informatsiooni Eestis ja maailmas toimuvate spordisündmuste kohta ning juhtnööre, millal ja kuidas neile registreeruda. Ääretult oluline on ajaline planeerimine – mida suurem spordisündmus, seda varem hakatakse vabatahtlikke registreerima. Näiteks Tokyo 2020. aasta suveolümpiamängudele hakatakse vabatahtlikke kirja panema kaks aastat varem ehk siis juba käesoleva aasta suvel.

Koostöö spordisündmuste korraldajatega

SCULT-il on Eestis mitut tüüpi koostööpartnereid alates spordisündmuste korraldajatest, spordiklubidest kuni teiste vabakonnaorganisatsioonideni välja. Rahvusvahelisel tasandil jagatakse informatsiooni vabatahtlikele oma kanalites ja korraldatakse näiteks ka sotsiaalmeedia kampaaniad, väiksema või suurema vabatahtlike seltskonnaga käiakse samuti ise spordisündmustel abis – näiteks Stamina järvejooksud, Helsingi poolmaraton, kergejõustiku MM Londonis, suusatamise MM Lahtis, DGI Sport & Culture Festival Taanis, Tartu Friday Night Run ja linnamaraton jne. Mõnel juhul võetakse vastutus suurvõistlusele vabatahtlike leidmisel – näiteks ära jäänud Otepää MK etapp kahevõistluses või Ironman Tallinn 2018.

Suurimad väljakutsed aastal 2018

Ott: „Spordi ja vabatahtlike maailma mõttes on väljakutseks kindlasti see, et vabatahtlik tegevus on muutunud lühiajaliseks, mida inglise keeles nimetatakse shortermism’iks. See tähendab, et inimene tuleb, annab oma panuse ja läheb edasi. Korra Pöffil, teine kord mõnel linnajooksul, kolmas kord abistab näiteks oma lapse spordiklubi. Sellise kiire ja dünaamilise elu juures on oluline, et info vabatahtliku tegevuse võimalustest oleks ühest kohast lihtsalt kättesaadav. Teisalt vajavad spordiklubid ja võistlused üha uusi vabatahtlikke. Seepärast olemegi loonud SCULT.com veebikeskkonna, kus on ja kuhu saab lisada nii Eestis kui rahvusvaheliselt toimuvaid spordisündmusi, millele registreerimine on vabatahtlikule omakorda paari hiirekliki kaugusel.”

Ott Pärna
2017. aastal käis Ott Pärna Londinis kergejõustiku MM-il Eesti koondist abistamas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Ott Pärna – suurte teadmiste ja tahtmistega spordihing

Tausta poolest on Ott mäesuusataja, kes sai spordipisiku oma vanematelt – võimlemistreenerist emalt ja mäesuusatamisega tegelenud isalt. Suur osa noorusaja talvistest nädalavahetustest ja koolivaheaegadest veetis Ott Otepää külje all Väikesel Munamäel, lumelaagrites käidi Murmanski lähedal Kirovskis, talvistes laagrites näiteks Karpaatides Ukrainas. Hiljem on lisandunud erinevad kestvusspordialad ja triatlon. Viimase aja suurim väljakutse on treeninguteks vajaliku aja leidmine, milleta Ironman’e ette ei võeta. Aga sellel on positiivnegi külg – see õpetab hästi aega planeerima. Näiteks päeva- ja spordiuudiseid vaatab Ott diivani kõrvalt jalgrattapukist.

Vabatahtlikud Tartu linnamaratonil
Vabatahtlikud Tartu linnamaratonil

Klubi Tartu Maraton

Klubi Tartu Maratoni spordivõistlused on ühed pikema traditsiooniga Eestis, seega on ka vabatahtlike kaasamise mudelid aja jooksul välja kujunenud. Nii näiteks käivad Tartu Kutsehariduskeskuse õpilased võistluspaigas toitlustamist korraldamas, Ülenurme gümnaasiumi noored on tihti finišialal abis suusa- või rattahoidla töös, Kaitseliidu Tartu malev ja Paikuse politseikooli kadetid teevad tänuväärt tööd raja julgestamisel ning kohalikud entusiastid veavad Otepää ja Elva vahelisel trassil olevate joogipunktide tööd. SCULT on olnud abiks Tartu rattamaratoni finišiala vabatahtlike staabi töö korraldamisel ja nii Tartu linnamaratoni kui ka 2017. aasta Friday Night Runi läbiviimisel – neile vabatahtlike leidmisel, finišiala, joogipunktide jms töö korraldamisel. SCULT-i kaudu lõi kaasa ka näiteks 25 soomlast Haaga-Helia spordiülikoolist. Rohkem infot: tartumaraton.ee/et/klubist/vabatahtlikud/ või volunteers.scult.com/estonia/events.

IRONMAN Tallinn 2018

IRONMAN Tallinn 2018 saab olema Kopenhaageni järel teine kord, kui seda maailmakuulsat täispikka triatlonivõistlust pealinnas korraldatakse. IRONMAN Tallinn 2018 raames pannakse mängu 40 kvalifikatsioonikohta IRONMAN’i maailmameistrivõistlustele Kailua-Konas, Hawaiil. 4. augustil toimuva võistluse edukaks korraldamiseks vajatakse umbes 2000 vabatahtlikku, kelle leidmiseks on korraldajad ja SCULT omavahel käed löönud. Ametid, kus käe külge saab panna, on erinevad: infopunkt, sekretariaat, pressiüksus, meditsiinitiim, ehitus, rajameeskond jne. Kõigile vabatahtlikele korraldatakse võistluspäeva õhtul Kalevi spordihallis suur tänupidu, mille korraldamisele saab samuti vabatahtlikuna appi tulla.

See on ainukordne võimalus ühe maailma kuulsaima spordivõistluse telgitagust näha. Vabatahtlikuks saab registreeruda igaüks, seda üksi, koos sõbra, oma spordiklubi või ka firma meeskonnaga. Selleks tuleb täita lühike ankeet võistluse internetilehel või volunteers.scult.com/estonia/events.

Tekst: Kärt Radik